Lee “Scratch” Perry hetven fölött sem áll le

// 2011-01-25

Február 4-én a zuglói Dürer-kertben koncertezik a jamaicai reggae-nagypapa Lee “Scratch” Perry. A balhés múltú öreg fedezte föl még a hetvenes évek elején Bob Marleyt. Emberünk jó ideje Svájcban él, onnan járja a világ színpadait. Budapestre sem először jön.

Az öreg Scratch

Lee Scratch Perry 74 évesen sem tud leszokni a koncertezésről – hogy mennyire megy még neki a reggae, azt február 4-én este, a Dürer-kert színpadán mutatja meg. Több mint 40 éve gyűri az öreget a zeneipar, a múlt század 60-as éveinek végén például az ő Upsetters kiadója és hasonnevű zenekara kezdte tolni Jamaicában az addig menő rocksteady és ska stílusokat váltó roots reggae-t, mely laza, lüktető basszusmeneteiről ismerhető fel.

A hetvenes évek elején az akkor már nagyon népszerű Perry ajtaján kopogtatott Bob Marley is, amikor mentort keresett magának. Producerként benne volt az öreg “Scratch” keze minden idők legnagyobb reggae-slágerében a Max Romeo-féle Chase the Devilben, melynek vagy ezer földolgozása közül a Prodigy-féle Outta Space a legismertebb. Később egy újabb stílus megformálásában is szerepe volt Lee Perrynek. King Tubbyval együtt főzte ki a visszhangos, elszállós jamaicai elektronikus stílust, a dubot.

Parryn a nyolcvanas évek elején az őrület jelei mutatkoztak, máig tisztázatlan körülmények között még saját stúdióját is felgyújtotta, majd egy ideig Angliában élt, hogy végül Svájcba nősüljön és ott telepedjen le.

Ottani stúdiójában készíti azóta újabb zenéit, sőt a 2000-es években visszatért a koncertezéshez is. 2007-ben például az A38 hajón láttunk tőle energikus és szuggesztív előadást. Más reggae-előadókhoz hasonlóan bőszen filozofált a számok között, de kollégáival ellentétben ő többek között a dohányzás veszélyeiről is prédikált.

A februári koncertre egy belépőért elővételben 4000 forintot, aznap 5500-at kell leperkálni. A jegyek már most kaphatók a helyszínen a zuglói Ajtósi Dürer soron és a Wave lemezboltban a hatodik kerületi Révay közben.