Lady Gaga, Lenin helyett

// 2010-11-04

A mai fiataloknak Lady Gaga jut november 7-ére Lenin helyett. Napjaink legnagyobb popsztárja Budapesten mutatja meg vasárnap este, mitől döglenek a legyek ez idő tájt.

 

Lady Gaga. Nem Lenin.

 

A Papp László Budapest Sportarénában lép föl november 7-én, vasárnap este nyolctól Lady Gaga a meghosszabbított Monster Ball Tour újabb show-jával. Akik ott voltak a turné valamelyik állomásán, állítják, hogy a gigasztár estjei az élő koncert határait feszegetik, és minden korábbinál látványosabbak. Maga az énekesnő csak electro-popoperának nevezi produkcióját.

 

A november 7-ei dátumot bizonyára szimbolikusnak érzik a legelvetemültebb magyar rajongók, elvégre nehezen lehetne tagadni, hogy – noha a világ folyására azért nem volt olyan hatással, mint Vlagyimir Iljics és társai majd’ száz éve – Lady Gaga az utóbbi években forradalmat csinált a popzenében.

 

 

A jelenség már tudományos érdeklődést is kiváltott. Mathieu Deflem professzor kurzust indított “Lady Gaga és a hírnév szociológiája” címmel a Dél-Kaliforniai Egyetemen. A prof úgy véli, hogy a huszonnégy éves díva éppen annyira egyedi, mint amilyen Frank Zappa, Prince, Miles Davis vagy Jimi Hendrix.

 

Azt állították az okosok, hogy az internetes letöltések érájában azzal, hogy bárki föl tudja rakni zenéjét az internetre, a Madonna-szerű, tömegcikként árusítható popikonok is kihalnak. Lady Gaga két lemeze, a 2008-as Fame és tavaly novemberi The Fame Monster több mint tízmilliós eladási adatai és az ezekhez kapcsolódó videoklipek százmilliós internetes nézettsége vaskos válasz a fenti felvetésre.

 

Ahogy a londoni The Independent plasztikusan megfogalmazza: “Gagának sikerült, ezért most az egész popvilág meg akarja lovagolni az ő diszkórúdját” – itt gondolhatunk arra, hogy a szintén nagy sztár Beyoncé is ugrik Gaga hívó szavára.

 

A sajtó is a lábai előtt hever, a mindig fikázós Suntól a vérkomoly New York Timesig a legnagyobb lapok írnak elragadtatással koncertjeiről. Még szép, hogy a popszakma is leborul az új üstökös előtt, aki a szeptemberi Grammy-átadóról nyolc díjjal távozott.

Címkék: , ,