Kult a pult mögött

// 2010-01-07

A hazai undergroundkultúra magvait két kézzel szóró dj Palotait ünnepli szombaton a DPU közönsége. Húsz éve – éppen szilveszterkor – a Tilos az Á-ban kezdte, hogy aztán Magyarország legnagyobb hatású lemezlovasává nője ki magát.

 

Január kilencedikén a Déli pályaudvar felé veszik az irányt a Tilos az Á hőskorának partiarcai, a kilencvenes évek underground éjszakáinak harcosai, a Tilos Rádió-függők, a Rewindokon szocializálódottak és azok is, akik egyszerűen csak egy jót akarnak bulizni. A DPU-ban Palotai Zsolt zenei karrierjének születését ünneplik ’’Az elmúlt 20 évem nektek” jegyében.

 

 

 
Keleten is, nyugaton is szeretik


Ő az, akinek a munkássága nélkül csak mosolyognának a “magyar underground” kifejezésen, összevetve a Londonban, Párizsban vagy Berlinben dúló folyamatokkal. Zenei éhsége és szelektori tehetsége révén Palotai olyan szigetet épített a kilencvenes évek kereskedelmi könnyűzenéjének mocsarába, ami hamarosan partizók által benépesített kontinenssé nőtte ki magát. Mára hazai és külföldi generációk nőttek fel lemezjátszói előtt, hallása és látásmódja pedig ma is vevő a legfrissebb zenékre.

 

Általa férkőzött be a magyar klubéletbe a kezdetben külföldről beszerzett hiphop és dub. ’’Az első másfél év volt a legjobb időszak. Sem előtte, sem utána nem volt olyan felfogása az embereknek, és ezt nemcsak a zenei kultúrára értem” – ír a korról tömören Palotai, aki ezt az érzést szeretné visszahozni következő húsz évében.

 

 

 

A kilencvenes években a Tilos Rádió illegális, majd legális adásain keresztül ellepte az étert a totális sokszínűség. Ezzel és a lemezboltban töltött hosszú, inspiráló órákkal Palotai jungle, breakbeat és drum’n’bass által lazán határolt főcsapásába is sokféle új elem épült. Zenélt francia színházban, építettek köré filmet. A két évtized kulturális ötvözete jelenleg a Rewind-partysorozatban csúcsosodik ki. Miközben havonta több ezer embert táncoltat meg a pult mögül, Palotai úgy gondolja, a stílushatárok összemosódásával egyre inkább előtérbe kerülnek a kialakult alapokat jól prezentáló zenekarok.

 

Aki látta valaha nyugodt, csendes alakját a lemezjátszók mögött, tudja, hogy a zene iránti hódolat biztosította számára a sikert. A zenének szerinte az ego fölé kell emelkednie, csak így lehet jót alkotni, legyen szó bármilyen stílusról. Szombaton Superman, mc Colombo, dj Klor és Jeromos társaságában emelkedhetünk vele mi is egónk fölé a DPU-ban.