Középtávon nem tervezünk nagyra nőni – interjú az Epocha szervezőivel

// 2019-04-26

Lassan indul a fesztiválszezon, a psytrance-közönség pedig egyből parádés fellépőkkel és környezetben töltheti el június második hétvégéjét a gersekaráti horgásztó partján. Fesztiválokat bemutató cikksorozataink idei nyitánya az Epocha Lake Festivalt megálmodó Souveq-val és Zegothával készített interjú, melyben alaposan körbejártuk a témát, a lineuptól a helyszín különlegességéig, és még tovább.

Hogy találtátok és szereztétek meg a helyszínt? Idén másodszor…

Souveq:  Az öcsém fejéből pattant ki a rendezvény, és már az elejétől határozott elképzelése volt arról, hogy a kulisszái milyenek legyenek. Így céltudatosan egy tóparti helyszínt kerestünk, Vas megyében. Miután rálelt a gersekaráti horgásztóra, már csak a tulajdonost kellett meggyőzni, hogy egy ilyen rendezvényt befogadjon.

Zegotha: Én a két évvel ezelőtt jártam ott először az első Epocha Lake Festivalon mint fellépő. Nekem már akkor nagyon tetszett a környék, a fürödhető tó igazán nagyot dob a helyszínen.

Hogy sikerült ezt a parádés lineupot összehozni? Kit emelnétek ki a felhozatalból, külön a külföldiek, és külön a magyarok közül?

Souveq: A két színpad két külön zenei világot képvisel. Én a Water Stage lineupjaért felelek. Ide azokat a magyar előadókat hívtam, akik számomra előremutató szetteket játszottak az elmúlt két évben. Ha valakiket ki kellene emelnem, akkor Bernáthy Zsigát, Zságer Balázst, a Secret Factoryt emelném ki, akikkel közösen dolgozunk a Secret Fusion kiadóban, valamit Denes Tothot, aki Szlovákiából érkezik. A nagyszínpadot Gábor álmodta meg, a külföldiek közül Braincellt, Egorhytmiát, Fungus Funkot és Drip Dropot emelném ki. Ők a legkomolyabb kiadókon jöttek ki a szcénán belül, rengeteg jelentős fellépésük van világszerte. Örülök, hogy őket el tudtuk hozni. És természetesen a magyar élvonal is képviselteti magát, minden nagy szervezőcsapatból játszanak nálunk. Parádés a lineup, szerintünk is…

Zegotha: Ezen a fesztiválon minden fellépőnk egyformán fontos, mindenkinek ugyanolyan és ugyanakkora szerep jut, hiszen tőlük lesz kerek a történet zeneileg. A külföldi fellépőket talán kevésbé kell külön bemutatni, hiszen többször jártak már hazánkban, és mindenki zseniális közülük.

Souveq

Miként lehet rentábilisen kihozni ennyi kurrens külföldi fellépővel a fesztivált úgy, hogy relatíve kevés embert engedtek be?

Souveq: Alapvetően 800 főben szabtunk limitet a fesztiválnak, és a háromnapos bérlet árát úgy kalkuláltuk, hogy adózás után, és egy esetleges rossz idő esetén gyengébb létszámmal is rentábilis lehessen a rendezvény. Nem engedünk be szponzorokat, nem mi csináljuk a vendéglátást, nekünk tényleg csak a belépő a mozgásterünk. Nyilván ez meg is köti valamilyen szinten a kezünket, de a sok évnyi jó barátság, és a kapcsolatoknak köszönhetően sok fellépő “baráti” áron jön el hozzánk. Tudják, hogy ez a fesztivál nem a tömegekről és a kaszálásról szól, inkább egy alternatívát kíván nyújtani az arra fogékonyaknak.

 

 

Az idei lineup meglehetősen egy irányba, a nightpsy és a dark felé mutat. Ez tudatos választás, és tartós irány, a jövő Epocháit is erre a vonalra húzzátok majd föl?

Zegotha: Nem gondolom, hogy egyirányú ez a lineup. Aki a fesztiválra ellátogat, meg fogja találni benne a maga által szeretett műfajt. A nappali zenékre ugyanakkora hangsúlyt fektettünk, mint az éjszakaiakra, és annyi külföldi, illetve magyar előadót hívtunk, hogy minden napszakban annak megfelelő talpalávalót tudjunk szolgáltatni a nagyérdeműnek.

A Water Stage felhozatala ugyanakkor másik irányt képvisel, ami már egy nagy fesztivál előképét mutatja, ahol a psytrance mellett sokminden más is megjelenik. Ezt láthatjuk annak, aminek látszik, és amit remélünk: hogy az Epochával nagy terveitek vannak, és benne van a potenciál, hogy nagyobb gathering legyen?

Souveq: Mivel én a house/technoszcénából jöttem, így amikor becsatlakoztam a szervezőcsapatba, hoztam magammal az évek alatt összeszedett tapasztalatom mellett egy kicsit a saját zenei világomat is, így kompromisszumosan tudtunk egy alternatív színpadot is csinálni. Itt sok “goás előadó” is meg tudja mutatni, hogy más stílusokban is milyen jól megállja a helyét. Középtávon nem tervezünk nagyra nőni, bár jó lenne egyre több és színvonalasabb fellépőt elhívni. Meglátjuk az idei év tapasztalatai alapján, hogy merre érdemes elindulnunk. Nagyon jó lenne zenekarokat is felléptetni, egy harmadik színpadnak is tudnék kapásból egy lineupot mondani, de ennek olyan infrastrukturális és anyagi vonzatai vannak, amiket most, jelen állás szerint még nem merünk bevállalni. Sajnos a környéken se mindenki örül ennek a fesztiválnak annyira, nem hiszem, hogy bele kell mennem, milyen előítéletek vannak egy psy-fesztivállal kapcsolatban… Szeretnénk, ha a régió is büszke lenne rá, hogy egy ilyen volumenű rendezvénynek ad otthont. Sokan fognak magánszállásokon lakni a környékbeli településeken, egy kicsit a helyi gazdaságot is segítjük.

Zegotha: A Water Stage zenei felhozatala valóban egy másik elektronikus irányt mutat, de én azt gondolom, hogy nagyon sokan a psy-zene kedvelői közül szeretik a technót, a house-t és más e-zenei műfajokat is. Illetve azt tapasztalom, hogy ez fordítva is igaz, így mindenki válogathat és hallhat az előbb említett műfajokból majd nagyszerű szetteket.

Zegotha

Mi az üzenet, van üzenet, kell egyáltalán, hogy üzenete legye egy fesztiválnak, a “szokásos” “pluron” kívül?

Souveq: Az idei fesztivál a 2019-ben 50 éves Woodstock előtt tiszteleg. Zene, művészet, kultúra a természetben.

 

Névjegy – Zegotha

A kétezres évek közepétől a hazai dark-szcéna oszlopos tagja, rezidense volt a Psyweekend és 4.49 fesztiváloknak, több éve találkozhatunk a nevével az Ozora Fesztivál Pumpui helyszíne lineupjában. A darkpsy mellett később downtempo, zenonesque és technó stílusokban is nevet és helyet szerzett magának a hazai és külföldi bulikban és fesztiválokon, az utóbbi pár évben leggyakrabban a keményebb, éjszakai psytrance-vonal lelkes művelője, melynek gyümölcseként meghívást kapott az írországi székhelyű Galactic Groove Records dj-i közé, idén tavasszal pedig kiadót váltott, és csatlakozott az indiai székhelyű Brahmasutra Recordshoz label-dj-ként. Mint mondja, most ez a kiadó áll legközelebb hozzá stílusában, illetve nagyon jó társaságra is talált a kiadó tagjai körében.

Névjegy – Souveq

Több mint másfél évtizedes zenei pályával a háta mögött 2017-ben született meg a Souveq alias. Jellemzően a nyolcvanas évek synth-hangzása jellemzi a kortárs elektronikával és house-zal fuzionált munkáit. A nagyobb hazai fesztiválok rendszeres fellépője, de rendszeresen zenél külföldön is. Fellépett Ibizán, Oroszországban, Hollandiában, Japánban Muzikfabrik nevű projektjével. A Dal 2014-es mezőnyének egyik meglepetése volt, és az akusztikus versenyt meg is nyerte. A hazai house-színtér elismert alakja, és véleményvezéreinek egyike. Számos hazai elektronikus kiadó létrehozásánál bábáskodott, saját kiadója a Muzicasa Recordings. Jelen pillanatban a Secret Fusion kiadó label-menedzsere.

(x)