Az oké, hogy 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani, de akkor kisebbeket igen? De ha mégse, mikortól igen?

// 2020-04-30

A kancelláriaminiszter válaszolt a Kormányinfóra küldött kérdéseinkre, de még maradt bennünk kérdés.

Korábban az Operatív Törzsnek és tegnap a Kormányinfóra is elküldtünk két kérdést portfóliópartnerünkkel, a Propellerrel közösen. Az első ez volt:

A európai nagy nyári zenei fesztiválok többségét már lemondták, miután az adott országok kormányai augusztus 31-ig megtiltották a tömegrendezvények megtartását. Itthon még nem jelentett be a kormány ilyen intézkedést, ami a hazai a szervezőket, akik jelentős tényezői a nemzetgazdaságnak, bizonytalanságban tartja. Mi ennek az oka? Mikorra várható, hogy eldől ez a kérdés?

Erre válaszolva a miniszter ismét elmondta a már ismertetett döntést, hogy augusztus 15-ig fesztiválokat, illetve semmilyen 500 fősnél nagyobb rendezvényt nem lehet megtartani. Kiemelte, hogy a szektor részéről már tömeges igény fogalmazódott meg a helyzet tisztázására. Ugyanakkor Gulyás azt is elmondta, hogy a kormány abban bízik, esetleg augusztus 20-ra már lehet nagyobb programokat szervezni, ha a “járvány elleni védekezés továbbra is eredményes”. Ez összecseng korábbi értesülésünkkel, miszerint a augusztus 20-án egy nagyobb, népünnepélyszerű rendezvénnyel szeretnék lezárni hivatalosan is a pandémiát Magyarországon.

Ugyanakkor mindebből még nem egyértelmű, hogy akkor max 500 vagy akár 100 fős rendezvényeket mikortól lehet tartani. Még ma elküldjük az erre vonatkozó, ezt tisztázó kérdéseinket az Operatív Törzsnek.

Ez volt a második kérdésünk:

A miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy a kreatívipar támogatására kiemelt figyelmet fordít a kormány a jelenlegi helyzetben, külön programot is indítanak ennek az iparágnak a megmentésére. Mire számíthat a korlátozások miatt gyakorlatilag megszűnő élőzeneipar? Kapnak-e valamilyen segítséget a szervezők, klubok, fesztiválok, előadók?

Erre azt mondta Gulyás, eddig is biztosítottak már támogatásokat, a “különböző zenekarok támogatásával összefüggő döntés megszületett”, amit “nagyvonalú támogatásnak” nevezett. De érzik, hogy komoly a baj, és üdvözlik a civil kezdeményezéseket, melyekhez a kormány is fog járulni majd. Konkrétan ez hangzott el:

A jövő héten lesznek olyan kulturális egyeztetések a miniszterelnök részvételével, melyek megpróbálják felmérni azokat a lehetőségeket, melyekkel a jelenlegi keretek között is tudunk a művészek számára támogatást biztosítani.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Nyílt levelek kora.