A nőknél, akik egyedül élnek, tompák a kések

// 2020-03-07

A közlemény szerint eddigi “legkarcosabb” lemezét adta ki a Kiscsillag. A három év után megjelent album tegnaptól hallgatható meg a streaming-oldalakon, cédén pedig március 10-től kapható.

A 11 számos anyagot az együttes áprilistól klubkoncerteken mutatja be a közönségnek, melynek fő eseményének a budapesti koncert mondható, ami április 24-én lesz az Akváriumban.

Az albumot a tavaly novembertől idén februáráig készítették Lovasiék három helyszínen, főként a zenekarvezető pécsi LA Gardens nevű stúdiójában, az Esti Kornél-os Lázár Domokos producerrel és Maczkó Róbert hangmérnökkel. A dalok egy része új, párat viszont ismerünk már a Kiscsillag Idáig tudom a történetet című dramatizált zenés előadásából.

A legtöbb számot maga Lovasi András írta; de azért akadnak igen neves közreműködők: a Gólzápor zenéjét a Pál Utcai Fiúk frontembere, Leskovics Gábor aka Lecsó szerezte, és ő is énekli, illetve a Föl-le jár zeneszerzője és énekese Szesztay Dávid. Sőt, még a régi pécsi barát, Rátgéber László is felbukkan a lemezen mint rádiós bemondó.

Sokféleképpen lehetne tagolni a lemezt, zeneileg az a-oldal, azaz az első hat dal egy nagyobb egység, de vannak az albumon dalpárok is. Persze nem akarok szájba rágni, szerintem elég szép szövetrendszere van az albumnak. Közben azt is figyelembe vettem, hogy ez nem egy konceptalbumnak indult, egy dal sem kerülhetett fel csak azért, hogy erősítse a koncepciót, mindegyiknek magában is érvényesnek kellett lennie. Igazából nem sokra megyünk a megérzéseimmel: ahogy az ember öregszik, egyre inkább hajlamos a saját feje után menni, jelenleg ráadásul amúgy sem érdemes megfelelni a divatoknak, sem az elvárásoknak, mert a jutalomfalatok, amik ezért járnak, már annyira sem érdekelnek, mint régen. Remélem, lesz rá módom tíz év múlva is meghallgatni ezt a lemezt, és remélem, akkor is azt mondom majd, hogy ez egy jó anyag – meséli Lovasi András.

A lemezborítón Vetlényi Zsolt festőművész képeit láthatjuk, ezek szerepelnek a címadó dal már bemutatott klipjében is. A zenekar azt tervezi, hogy ezek mindenféle felületeken is megjelennek majd még.

Az összművészeti koncepció jegyében a Tompa késekhez Lovasi András novellát is rittyentett, mely rajta lesz a bakelitverzión, bekerül és egy készülő könyvbe, továbbá elérhető lesz hangosnovellaként is.

Lemezbemutató koncertek:

  • április 3., péntek: Pécs, E78
  • április 9., csütörtök: Miskolc, Helynekem
  • április 17., péntek: Tatabánya, Roxxy Music Café
  • április 24., péntek: Budapest, Akvárium Klub
  • április 30., csütörtök: Szombathely, Végállomás
  • május 8., péntek: Veszprém, városnapok
  • május 23., szombat: Debrecen, Víztorony

A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Lecsó mesélt a Hangfoglaló talkshow-ján: