Karácsonyi mesebalett szerte az országban – jegyet nyertek a Kiev City Ballet Diótörőjére

// 2012-12-13

Nincs karácsony Diótörő nélkül, nem múlik el úgy ünnep, hogy ne hallanánk a tévéből, rádióból, boltokban szóló dalok között. Idén a híres Kiev City Ballet hozza el Magyarországra a varázslatos karácsonyi mesebalettet – tizenhárom előadással bejárják az országot az ünnepek alatt a Concert Europe szervezésében. A karácsonyi budapesti előadásra pedig jegyet lehetett nyerni a Koncertblogon. Sorsoltunk.

A Kiev City Balett számos elismerést tudhat magáénak. A tánccsoport Oroszország és Ukrajna legjobb mestereinek tanítványaiból áll, a szólisták az egész világon bizonyíjták tudásukat a leghíresebb balettversenyeken, és nem eredménytelenül, számos díjat el is nyertek már.

A közel kétszáz évvel ezelőtt megalakult Kijevi Állami Színház balett-társulatát a híres ukrán táncművész, Tatjana Borovik igazgatja. A nemzetközileg is elismert együttes Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, az Egyesült Királyság, Szlovénia, Románia, Japán, Kanada leghíresebb színpadai után idén Magyarországon teszi tiszteletét.

A negyvenfős álló társulat összesen tizenhárom előadás  ad Magyarországon: Győrött, Székesfehérvárott, Budapesten, Kecskeméten, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben. A Kiev City Balett a magyarországi turnén a legnépszerűbb koreográfiájá, a Diótörőt mutatja be a közönségnek.

A Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje, melynek története E.T.A. Hoffmann, A diótörő és az egérkirály című meséjén alapszik. A karácsonyi történetben egy kislány álmában látjuk megelevenedni Diótörő herceget és a többi játékot. A birodalomnak harcba kell szállnia a gonosz Egérkirállyal. A varázslatos mesebalett elbűvölő jelmezeket és díszleteket vonultat föl. A művet először 1892 decemberében mutatták be a szentpétervári Marinszkij színházban, és azóta töretlen a sikere, talán az egyik legismertebb karácsonyi történet.

A magyarországi turné

12.21., péntek: Győr, Nemzeti Színház
12.22., szombat: Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
12.23-25., vasárnap-kedd: Budapest, Mom Kulturális Központ
12.26., szerda: Kecskemét, Katona József Színház
12.27., csütörtök: Szeged, Nemzeti Színház
12.28., péntek: Szombathely, Agora Kulturális Központ
12.29., szombat: Veszprém, Petőfi Színház

Nyerj jegyet a karécsonyi budapesti előadásra!

A két jegyet a december 25-i, keddi, délután öt órai Diótörőre, a Mom Kulturális Központba Péterfy Csilla és Zahorecz László nyerte. Gratulálunk nekik és jó szórakozást és boldog karácsonyt!

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!