Június 15-től a budapesti helyeken is lehet zenélni

// 2020-05-26

Dr. Gyimesi László levelére válaszolt Gulyás Gergely.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) elnöke (aki egyben a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete [MZTSZ] alnöke is, és akivel interjút is közöltünk két hete) írt a kancelláriaminiszternek, azt kérdezte, hogy a vidéki vendéglátóhelyek újranyitásával lehetővé válik-e a zeneszolgáltatás is. A válaszból kiderült, hogy igen, aminek jelentőségét így emeli ki az MZTSZ a közleményében:

Magyarországon 45-50 ezer vendéglátóhely működik, egynegyedük Budapesten. Zenét a szállodák, éttermek, kávéházak, pincészetek megközelítőleg 20-30 százaléka szolgáltat, ami 10-15 ezer foglalkoztatási helyet jelent. Az itt fellépő muzsikusok többsége a nyári főszezonban jut stabil keresethez, az év többi szakában csökken a lehetőségek száma. A foglalkoztatás – a nyári szezon kivételével – jellemzően nem folyamatos, nem is okvetlenül mindennapos. Néhány cigányzenét szolgáltató éttermet, vagy szállodát leszámítva az alkalmi, illetve a hétvégi zeneszolgáltatás a jellemző. Több ezer ember szerzi ebből a tevékenységből jövedelme többségét. Az MZTSZ kéri és ösztönzi a vendéglátóhelyek tulajdonosait és vezetőit arra, hogy éljenek a zenészfoglalkoztatás most kihirdetett lehetőségével. A szakszervezet minden alkalmat megragad annak érdekében, hogy megfelelően tájékoztassa tagjait és az érintetteket.

Emellett lehet max 200 fős esküvőket tartani, ahol szintén szólhat a zene. És ha készpénznek vesszük a kormány mondását, hogy Budapest két héttel követi a vidéket a korlátozások feloldásában, akkor június elsejétől, mikor a budapesti helyek belső terei is megnyílhatnak (két héttel a vidékiek után, amiről itt írtunk), már itt sem lesz akadálya a zenének.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Most, hogy vége, kijelenthető, hogy: