Jövőzenék az Epocha Fesztiválon – Divinationtől a Secret Factoryig

// 2019-05-29

Első ligás lineup a legjobb külföldiekkel és helyiekkel, békés környezetben, fürödhető tó partján. Ezt kínálja az Epocha Lake Festival június második hétvégéjén, 8-10. között Gersekaráton, melynek ezúttal a legfontosabb fellépőit mutatjuk be a lineup időrendjében haladva.

Az elmúlt hetekben interjúztunk a fesztivál főszervezőivel, és az egyik legjobban várt fellépővel, a macedón-szlovén Kalával a Forestdelic Recordstól. Most itt az idő, hogy alaposabb pillantást vessünk arra, kik táncoltatnak még rajta kívül három napon át Gersekaráton.

Ahogy a velük készült interjúnkból kiderült, bár a szervezők minden fellépőt egyformán fontosnak tartanak, mi mégis kiemelnénk pár nevet a parádés felhozatalból, hogy képbe kerüljünk, kik azok a nemzetközi topelőadók és helyi erők, akik az elektronikus zene jelenét és talán a jövőjét is bemutatják majd az Epochán.

Szombat: Divinationtól Zagarig

A fesztivál nyitónapján délután 3-kor indulnak be a hangfalak, és egészen hétfő késő délutánig szólnak. Az első nap a hellyel és az egymással való barátkozás jegyében telik majd, ehhez az első nagyágyú az a Divination lesz az Iono Musictól, aki jelen pillanatban a “progresszívnek” mondott psytrance két legropogósabb és tánctérbombákkal felvértezett projektjét tolja. Külön szerencse, hogy a közeljövőben új albummal jelentkezik, így tutira hallhatunk friss számokat tőle. Másik, Sinerider nevű aliasával egyébként szintén jelentkezik majd a feszten, mégpedig vasárnap reggel.

A nyitóest másik régóta várt fellépője az Earth Stage-en a mindig megújulni képes Fungus Funk, aki gyakorlatilag a psytrance kezdetei óta aktív. Aktuális újjászületése jegyében épp az élvonalbeli Sangoma Records sorait erősíti, és iszonyatosan produktív producer lévén tökéletesen reagálja le a tánctér rezdüléseit, a veretéstől a dallamosabb zenékig.

A Water Stage leginkább várt fellépője pedig ezen a napon Zagar, melyet együttesként az elmúlt mintegy másfél évtizedben az ország egyik legjobb koncertzenekarként szokás emlegetni. A zenekarvezető Zságer Balázs azonban pár éve dj-ként is fellép, sőt repertoárját az utóbbi időben egy technós liveact irányába is eltolta. A zenekar legújabb albuma nemrég jelent meg, ráadásul a psy irányába is kacsingat, ami külön aktualitássá teszi a fellépést.

Vasárnapról hétfőre

Óra szerint a fesztivál második napja éjfélkor kezdődik, amikor is Tsubi lép a lemezjátszók mögé az Earth Stage-en, aki az őt majd’ egy teljes nappal követő Dr Space-szel viszi a legprogresszívebb hazai psytrance-brandet, a Labirhythm-et. Az aktuális infó róluk az, hogy május 18-án – nyugodtan mondhatjuk – világraszóló válogatásalbumot hoztak össze, Enter the Labirhythm címmel. A lemez a Sangoma (Tsubi révén) és a Forestdelic (Space kiadója) közös produktuma, melyen a legfontosabb psytrancereket kérték föl közös számokra – Ajja például azzal a német Braincell-lel írt erre közös számot, aki hétfő hajnal fél 5 és 7 rak live-ot az Epochán.

Tsubit (aki egyébként a Water Stage-en is fellép, vasárnap hajnal 4-kor) a magyar Nasgul követi. Ő igazán ismert alakja a globális darkpsy-nak; produkciói széles tempótartományban mozognak, és szinte tökéletes hangminőségűek, élőműsora pedig kifejezetten az éjszakai tranceflooron működik tökéletesen, tehát fél 2-es kezdése ebből a szempontból is elég biztató. Éjjel egy után, fél 3-kor követi őt a Nocturne’s Creatures duó, akik először játszanak Magyarországon, de a globális szcénában is viszonylag új névnek számítanak; zenéjük sötét és friss, és nagyon gyors, de közben atmoszferikus is. Egy óráig játszanak, majd fél 4-kor jön a szintén kétfősnek induló, de ma már egyszemélyes Atriohm. A projekt már 2003 óta fut, egy macedón testvérpár, Sashe és Leonid kezdte; utóbbi később átnyergelt a chilles Tengrire, de Sashe azóta is futtatja az Atriohmot, melynek egyébként a night/forestpsy egyik vezető kiadója, a Parvati hozza ki a zenéit.

A hajnali 5-kor újabb magyar erő, a szintén a kétezres évektől zenélő Aurafood kezd; forestes beütésű, tempós és mély programja sokakat meggyőzött arról, hogy nincs is jobb zene a psytrance-nél… A SUN fesztiválos, régi motoros Oleg után, reggel 8-tól Sinerider (aka Divination, lásd föntebb, a szombati résznél) jön, majd a legaktívabb hazai goaparty-szervező Y-Production vezetője, Hruscsov.

A következő kiemelt versenyzőnk, az osztrák Aioska délután fél 4-kor érkezik, Divination/Sineriderhez hasonlóan szintén az Ionótól. Dinamikus basszusai, már-már az ókorba utaztató dallamai, etnós hangulata pont passzol a fesztiváli vasárnap délutánhoz. 5-kor aztán érkezik a megintcsak ionós és megintcsak osztrák Alezzaro, aki határozott progpsy-szettel vezet át a vasárnap estébe, egészen fél 7-ig. Utána is folytatódik az ionós progi-session, mégpedig a várhatóan igazi hipnotikus naplementeszettel készülő Egorythmiával (nem mellesleg ő is macedón, mint Atriohm és Kala, és az egyik szcéna egyik, ha nem ‘a’ legnagyobb kiadó, az Iboga tagja).

És innen nagyot ugrunk, az egész Epocha legkomolyabb soráig, melyet fél 10-től Pollux, majd 11-től Space vezet föl: utánuk jön Kala fél 1-kor, aki május közepén megjelent interjúnkban ilyen szép szavakkal beszélt a gersekaráti gatheringről: “Szeretem az ilyen kisebb fesztiválokat, a kevesebb ember ellenére mindig hatalmas energiák áradnak a tánctérről.” Saját alapítású kiadója a Forestdelic, melynek révén nemcsak zenészként, hanem új hangzások és fiatal tehetségek felkutatójaként is fontos szereplője a psytrance-világnak.

2-kor aztán a görög Drip Drop kezdi felszántani a mezőt – nehéz basszusai, ropogós hangjai és furcsán kavargó dallamvonalai óhatatlanul is kirajzolják az oldschool goatrance jelentős hatásait is, amellett, hogy egyértelműen az egyik legmodernebb hangzású előadónak számít az egész lineupban. Új lemeze május 31-én jelenik meg, így elég valószínű, hogy az Epochán is ennek bemutatására koncentrál majd. Másik aliasával, a Riddennel is fellép a feszten (a kettő közé ékelődik az egyik szervező, Zegotha lendületesnek ígérkező szettje 3 és fél 5 között), mellyel a még súlyosabb, még mélyebb, még sötétebb arcát mutatja meg.

Ridden után, hajnali fél 6-kor pedig talán az egész Epocha Lake Festival legnagyobb neve, Braincell következik. Amit ő tett az egész goaszcénáért, nem lenne könnyű összefoglalni, kezdve mondjuk az ősi Rastaliens aliasától. Mindig a legaktuálisabb, mindig a legelőremutatóbb és mindig nagyon egyedi, amit csinál, és hat (Braincell-)album után sem vesztett lendületéből. Utána, reggel 7-től Gahabbi igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, vagy éppen ellenkezőleg…

A vasárnapi Water Stage-műsorból a Secret Factoryt emelnénk ki, aki húszéves pályafutásukkal a hátuk mögött és kiforrott “avantgárdelekronikájukkal” a Water egyik legjobban várt produkciója. Háromórás szettjük után, éjfél és éjjel 3 között, pedig a másik főszervező, Souveq (aki nem mellesleg a Secret Factoryval együtt alkotja a Secret Fusiont, melynek kiadványai zajos sikert arattak az elmúlt hónapokban a Dj Magtól Mixmagig) adja a talpalávalót, egészen hajnali ötig.

A teljes, időrend lineup a fesztivál Facebook-eseményén található

 

További információk

  • kézműves-workshopok gyerekeknek és felnőtteknek
  • slackline
  • tűzzsonglőrök
  • jóga
  • cím : Jetski Park, Gersekarát
  • dekó: az Earth Stage-en Worldbrigger, a Water Stage-en Deeprog Events
  • hangrendszer: mindkét színpadon Funktion One