Jó értelemben csajos – jegyet nyertek az Invisible Realityre!

// 2014-09-10

Először jön Magyarországra, a margitszigeti Zippp Klubba szombaton a messze legaktívabb hazai goaparty-rendező, az Y-Production szervezésében az izraeli “csajos psytrance” talán legnépszerűbb formációja, az Invisible Reality. Megvannak a jegynyertesek.

Ha az idő is engedi, és elvonul a menetrendszerűen érkező front az országból, a margitszigeti Zippp Klubban (fél)szabadtéri party lesz – minden bizonnyal az utolsó idén (bár két hete is ugyanezt írtuk a Normafa-openairt ajánlva). A két helyszín közül a csak magyar fellépőket felsorakoztató fullonost bent alakítják ki, a Margitszigeti Atlétikai Centrumhoz (is) tartozó épületben, a progpsy-táncteret viszont kint, ami ugyanakkor fedettpályává is bír válni, ha szombat estig sem takarodik el a front.

Utóbbi színpadon éjjel kettőkor kezd a party headlinere, az izraeli Invisible Reality. A duó mindkét tagja még a kilencvenes években vándorolt ki a Szovjetunióból: az 1981-es születésű Shamil Abramov és családja Azerbajdzsánból érkezett Izraelbe, mikor a kis Shamil tizenhárom éves volt, míg Igor Sorinék 1990-ben jöttek el Belorussziából az akkor ötéves Igorral. (Mindez az összes elérhető biográfiájukban olvasható, tehát feltehetően fontosnak tartják magukról elmondani, így mi is ideírtuk.)

Mindketten az észak-izraeli Maalotba érkeztek, ahol hamar összehaverkodtak, annyira, hogy 2002-ben elkezdtek együtt zenélni is. 2007-ben igazolta le őket a német Iono Records, és két évvel később elő is rukkoltak debütalbumukkal, a Visibilityvel. Ezután két évvel érkezett a második nagylemez, Paralell Fantasy címen.

Eddig itt tartanak, tehát nem ontják magukból a zenéket kritikátlanul, nem figyelve a részletekre – sokkal inkább aprólékosan kidolgozott futamokkal operálnak, valahol a progresszív-psy és a fullon között lebegve. Stílusuk kifejezetten csajos (persze jó értelemben!); őket valahogy nagyon elkapja ez a hangsúlyosan igényes stílusötvözés, ami azért is figyelemreméltó, mert általában mindkét nagy psytrance-irányzatból az idegesítő kliséket sikerül elhagyniuk. A fullonból például a végletekig felhúzott kiállásokat és gagyi dallamokat, a progiból meg azt az untató kopogást, ami kegyetlenül képes leölni a goapartyk elszállós tánctéri fílingjét.

Szombaton a Zippp Klubban tehát éjjel kettőtől adnak liveactet, egészen fél négyig. A partyt a kinti fő helyszínen amúgy a főszervező Hruscsov kezdi már este kilenckor, aki után, tizenegykor a szintén Y-Productiont képviselő Flanger Stranger liveact következik. Fél egytől az O.Z.O.R.A.-főszervező Wegha pörget, utána pedig érkezik az Invisible. A kinti helyszínt a fél négykor kezdő Kezo (Psychedelia Crew) és Botond (Y-Production) zárja – a nyári tapasztalatok szerint várhatóan fél hatkor leáll a kinti részen a zene.

Bent tízkor kezdődnek az események Sasával (Y-Production/Fractal Radio), majd fél tizenkettőkor az Shx (Solar Tech) liveactezik egy órát. Fél egytől Comsat & Petar (Fractal Records/Y-Production/Psychotria), fél háromtól Psyletzky (Y-Production), négytől pedig Hruscsov élőprodukciója, a Y-east zárja a benti dolgokat egy retrós “élő-dj-szettel”.

A dekót a Psyplanet alakítja, a belépő este tizenegyig kétezer forint, utána egy ötszázassal több. Nálunk viszont akad két megnyerhető tikett.

Játék, nyertesek

Kik érkeztek Izraelből az Y-Production és a Psybaba májusi Light and Darkness partyjára, ami a rossz idő miatt a tárnoki katlan helyett a Dürer-kertben volt? (Helyes válasz ajánlónkban: Karmatrix, X-Noize, Major7.)

A megfejtéseket péntek este tízig vártuk Invisible tárggyal a koncertblog1@gmail.com-ra. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a szombat esti Y-Production: Invisible Reality partyra, a margitszigeti Zippp Klubba: Iván Évát és Szivek Józsefet. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!