Jön a választás, bezárták a Szimpla-kertet

// 2010-09-14

A választási kampány idején bekeményített az Erzsébetvárosi Önkormányzat: a lakók panaszára hivatkozva bezáratták Budapest egyik első romkocsmáját, a ma már világhíres turistalátványosságnak számító Szimpla-kertet. Bár a korlátozás szerint éjfélkor van takarodó, a hely így nem nyit ki. A Szimpla szerint az eljárás több mint furcsa.

 

Hétfő éjszaka került ki a nyáron tervezett csendrendelet elleni tiltakozás ellen indított “Nem az erzsébetvárosi csendrendeletre!” oldalára Dr. Kálmán Zsuzsanna kerületi címzetes főjegyző levele, amiben arról tájékoztatja a Szimpla üzemeltetőit, hogy a szomszédos házak panaszai és a korábban elfogadott rendelet értelmében éjfél és reggel 6 között az Európa-szerte híres romkocsmának zárva kell tartania.

 

A határozat ellen “fellebbezésnek helye nincs”, az üzemeltető a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumához intézhet felülvizsgálatot kérő keresetet, de ez azt jelenti, hogy amíg más döntés nem születik, a Kazinczy utcába csak pizsamában szabad belépni. A döntés azért is meglepő, mert a Szimpla Kert előtt folyamatos “csendfenntartást” végző őrök állnak, és innen indult ki a kerület szórakozóhelyeit kordában tartó Bagolyszolgálat nevű kezdeményezés is. Aggasztó lehet a hír a többi hely számára is, hiszen mindez a lakók és a lakógyűlések résztvevőitől függ, akiknek úgy tűnik az önkormányzat hirtelen meghallotta szavát.

 

A csendrendelet ellen nyáron tüntetést szerveztek a kerületi vendéglátósok, akik szerint egy ilyen folyamat elindulása beláhatatlan következményekkel járhat. Jelentheti a kerületben dolgozó több ezer ember munkahelyének elvesztését, az idegenforgalmi és adóbevételek drasztikus zuhanását, nem beszélve arról, hogy milyen alapon korlátozhatja egy önkormányzat a városlakók szabadidejének szabad eltöltéséhez való jogát.  A tavalyi csendrendelet tervek (akkor a 6. kerület tervezett hasonló korlátozást) ellen Bojár Iván András, a főváros városarculati tanácsnoka is tiltakozott, civilek egybehangzó véleménye pedig az, hogy jellemzően kampányidőszakban kerülnek elő hasonló ötletek.

 

Az utcai hangoskodás egyébként nem a szórakozóhelyek, hanem az egyének felelőssége. A csendrendelet ellenzői egyetértenek abban, hogy a renitens egyének megfékezése pedig a rendőrség és polgárőrség feladata, ezért pedig nem az egész várost kell büntetni.

 

A Szimpla- kert bezárása több civil szervezetet is érint. A kertben üzemel a Bringakonyha elnevezésű közösségi kerékpárszerelő műhely is, mely adománybicikliket újít fel és adományoz rászorulóknak, down-kóros és beteg gyermekeknek. Liptay Orsolya a Bringakonyha tagja szerint Zsendovits Ábel, a Szimpla vezetője ilyen korlátozás mellett nem hajlandó kinyitni a helyet. Külön finomsága a helyzetnek, hogy a kerület szórakozóhelyeit összefogó Az Élő Erzsébetvárosért Egyesületnek (AZÉRT), éppen a Szimpla Kertet vezető Zsendovits Ábel és Gauder Márk a létrehozója, akik egyébként több nyilvános vécét állítottak fel és utcatakarításokat szerveztek a kerületben, valamint korlátozták a taxik behajtását a Szimpla Kert elé, hogy ezzel se zavarják a lakókat. Szerintük azért is aggályos a rendelkezés, mert a jegyző “megkereste” a panaszos házakat, hogy van-e panaszuk, nem pedig fordítva történtek az események – ahogy kellett volna.

 

A cikk a MOHA oldalán jelent meg.

Címkék: