Isten halott. Ennyi volna hát?

// 2020-03-20

Az Óbudai Danubia Zenekar is online közvetítésekkel próbálja pótolni az elmaradt koncerteket, “amíg az ínséges idők tartanak”, időről időre jelentkeznek egy-egy régebbi koncertjük felvételével.

Péntek este fél 8-kor a Facebook-oldalukon és a honlapjukon a 2018. február 28-án, a Zeneakadémián elhangozott Übermensch című előadásukat adják le:

A nagybajszú ember letette a tollat, remegő kézzel pipára gyújtott, és gyanúsan nézegette azt a leírhatatlan mondatot a papíron. “Isten halott.” Ennyi volna hát? Nem kellett hadsereg, se Jákob lajtorjája, se mennydörgés és villámlás, és máris ledőlt egy régi, nyomasztó bálvány. Csak azt az újat kellett a helyébe faragni, egy kifürkészhetőbbet, egy ismerőst, aki válaszol, ha kérdezik. Nézte a mondatot, és nem jött rá, mi hiányzik. Hisz az Übermenschben ott van minden, amit az ember az istentől örökölt, ott van felnagyítva az erő, a könyörtelenség, a teremtés vágya és lehetősége, ott az egész világ… Mégis, valami hiányzik. Órákig töprengett így, majd a kihűlt pipát letéve nyugtalan, álomtalan alvásba zuhant. És nem jutott eszébe soha már az az egy szó: kegyelem.

Copland: Fanfare for the Common Man
Wagner: Tannhäuser – nyitány
Wagner: Istenek alkonyaSiegfried rajnai útja
Richard Strauss: Imigyen szóla Zarathustra
vezényel: Hámori Máté


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Karanténhoz tartalmas olvasnivalót is adunk: