Ingyenesek lesznek a Dóm téri előadások az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon

// 2020-06-10

Mégsem csak a tavaly felállított újszegedi színpadán lesznek idén előadások a Szegedi Szabadtéri Játékokon, hanem a fesztivál alapesetben fő helyszínén, a Dóm téren is.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítését követően nem sokat teketóriáztak a szervezők, egyből nekiláttak az előkészületeknek, így egyetlenegy változás kivételével az eredetileg meghirdetett produkciókat láthatja a közönség az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Július 17-én Händel Agrippina című vígoperájával indul az évad, majd július 24-én és 25-én fergeteges vígjátékot mutatnak be: Szente Vajk rendezésében érkezik a Játékszín sikerdarabja, a Legénybúcsú. A sort Moliére komédiája, az Úrhatnám polgár folytatja, majd a Hófehérke és a hét törpe című családi mesebalett lesz látható.

A fő hír azonban mégis az, hogy bejelentették: a korábban ígértek szerint a Dóm tér sem marad ki a Játékok programjából! Július 24-én az Akárki című “moralitásjátékot” láthatjuk a székesegyház előtt.

Most jött el a történelmi pillanat, amellyel mintegy 90 éve adósok vagyunk, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok előképe a salzburgi dóm előtti játékok, amelynek műsorán minden évben az Akárkit állítják színre – fogalmazott Herczeg Tamás igazgató.

A mű az emberi lét alapkérdéseivel foglalkozik, főszerepekben pedig két Kossuth-díjas művészt láthatunk majd. A címszerepben Zsótér Sándor, míg a Halál és a Bölcs szerepében Hegedűs D. Géza lép színpadra, a rendező pedig Bodolay Géza.

Aztán augusztus 15-én a Dóm téren szimfonikus zenekari koncert lesz a Dóm téren. A Játékok vezetői, Herczeg Tamás és Harangozó Gyula művészeti igazgató kiemelik, hogy “ebben a nehéz helyzetben különösen fontosnak tartjuk, hogy a kultúra mindenki számára hozzáférhető legyen, így idén mindkét Dóm téri produkciót ingyenesen tekinthetik meg a nézők”.

Az újszegedi előadásokra a jegyértékesítés pénteken folytatódik. A jelenlegi létszámkorlátozásokra tekintettel egyes daraboknál egyelőre még csak előjegyzésre lesz lehetőség, a műsorváltozás miatt elmaradó produkciókra a jegyvisszaváltás pedig folyamatosan zajlik.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)


Szegedi programok még: