Ilyenkor sosem azzal mész haza, akivel jöttél – közönségszáj a nagy szigetes fesztiválokról

// 2017-07-11

Tiszta erőből tombol a fesztiválszezon, az outfitek posztolva instára, óvszerek a zsebben, dalszövegek a könyökön. Fél lábbal a Volt és a Balaton Sound után, három kisebb köpésre a Szigettől, Strandtól és B My Lake-től összeszedtük a közönség legnagyobb dumáit a vezetőnek számító hazai fesztiválokról. Nem szívesen spoilerezünk, de ez a kedvencünk: “Egy csapat szürkére katizott vérszegény sárvámpír döcörög a szarul hangosított kipufogó-mp3-ra.” Fesztiválok (b)első kézből.

Volt Balaton Sound Sziget B My Lake Strand fesztivál feszt közönség vélemények beszólás Afrojack Noisia garagerock Sopron Zamárdi Park Martin Garrix koncert underground mainstream dnb Imagine Dragons dj Reza Prodigy BMW Insta szelfi fürdőruha vip edm Röyksopp Aphex Twin Amin Tobin Krush Hajógyári Bed Beach Dokk Fatboy Slim Moby Balcsi Balaton Wall Street farkasa Duna francia EFOTT SZIN Campus Fezen

Latolgatni kezdtük, kik járnak ma a fesztiválokra, de legfőképpen, hogy miért. Az, hogy miről szólnak ezek a fesztiválok, mindenki tudja, adott szubkultúra összetartozása, feszültségoldás, önfeledt, rítustáncoló, egységesítő bla-bla-bla. Minden önállóan döntést hozni tudó fiatal tudja, ha garagerockra akar lötyögni a tornacipőjében, akkor Sopron felé veszi az irányt, ha a víz partján Afrojackre vagy Noisiára akar höcörögni, akkor a Soundra indul.  Amennyiben egy kis dudorgásra vágyik John Newman romantikus társaságában, akkor a Strandon fog kikötni, aki egy négy napos helybenjárós menetelésre vágyik, az már fél testtel a B My Lake-en tombol, és ha egy csomó franciával és egy fejpánttal a fején akar valaki arcon pörögni, már megvette az útlevelét a Szigetre.

Kíváncsiak voltunk viszont a TI véleményeitekre, élményeitekre, hogy élitek-éltétek meg az adott fesztiválokat. Korábban leginkább fellépőket kérdeztünk az élményeikről, de most sokkal nagyobbat gurítottunk, ötven húsz és harmincöt év közötti fiatalt kérdeztünk, a legjobb dumákat pedig itt szedtük össze:

Volt Fesztivál, Sopron 

“A szubkultúrák keveredése, tökjó látni, ahogy egy raszta, egy punk és egy rocker együtt bandázik – nincs kinézés, egymásra mutogatás. Már-már kommuna.”

“Klasszik fiatalok, akik kicsit vadak, de mindenből a lájtos verzió van csak kint, senki sem szélsőséges stílusban utazik, nincs harcdcore-drum and basses, vagy gothmetalos. Tipikus nem csóró egyetemista vagy érettségis jár le, első fesztiválnak van szerintem kitalálva.”

“A zene és a saját baráti kör miatt jönnek sokan, a spanolás nagyon fontos szempont a Volton. Mindig sok haverom ment el, és talán azért jártam ide, meg mindig volt olyan zenekar, ami miatt érdemes volt elmászni Sopronig.”

“Az a Park nagyban. Van két-három nagyobb név, egy-két igen erős húzónév, a többi pedig a legtöbbet itthon járatott előadó, és arányaiban sokkal több magyar fellépő.”

“Mindig is a Volt volt a favoritom, most voltam tizenhatodik alkalommal, és sajnos az underground-felkarolós fesztiválból tömegízlés-kielégítés lett inkább. Régen az idegenekkel is lazán dumáltál bármikor bármennyit, mert mindenki hasonszőrű volt, most egy Martin Garrix-koncert után ugyanazt a sleppet látod, mint bárhol máshol.”

“A Volt egy élőzenés fesztivál volt, egy kis plusz dnb-vel nagyjából öt-hat évvel ezelőttig. Azóta mini-Sziget lett, minden stílusból jönnek fellépők. Két-három éve már jobb lineuppal, mint a Sziget.”

“Prodigy előtt játszani a Volton, na az egy nagyszerű élmény volt. A nagyszínpad mellett játszottunk, úgy volt, hogy egy időben lesz majd Prodigy, de késett, úgyhogy huszonötezer ember addig ránk ropta egy órát.” (dj Reza)

“A legjobb élményem a Volton, hogy sose raboltak ki, a sátraimat se, soha, pedig tizennyolc éve járok a fesztiválra.”

“Nagyon sok program volt, jó volt a szervezettsége és a hangulata is. A kempingrésze is tök fless volt. Az erdőben a fák közt, és a fák össze voltak kötve égősorokkal, és úgy világított az egész,  nagyon gizda volt. Most először leszartam, hogy a bugyimig eláztam, mert akkora vihar volt, de az Imagine Dragonst végigtomboltuk szakadó esőben, úgy, hogy a csávókám sem hagyta félbe a koncertet, végig velünk ázott olyan kibaszott hangulatot és feelinget teremtve, ami után azonnal szerelmes lettem a paliba. Jók voltak a hajnali bulis részek is.”

Csillsz vlogger találkozása a Volttal

Balaton Sound, Zamárdi

“Javarészt fiatalok és öregedni nem akaró túlkorosok gyűjtőhelye, egyen-edm-nadrágban és pikepólóban veretik együtt.

“Sok a vipes majom, még olyan is, aki oda se való. Sokszor tele van irritáló sznob celebekkel, akik csak az Insta-szelfi miatt jöttek le, valami agyongondolt feliratos pólóban, vagy egy szál ciciben.”

“Kamuszagú, BMW-kulcsot pörgető, agyonfehérjézett, főállású szolihuszárok és a hozzájuk zsákként passzoló, kicsit vagy nagyon ribancos csajaik, esetleg leendő csajaik.”

“Mivel mindenki leginkább fürdőruhában van CSAK, így itt a legnagyobb a lotyófaktor.”

“Prémium zenei műfajok kavalkádja volt, most már inkább presztízsfesztiválként tekintenek rá. Aki számít ott van, akármilyen legyen a zene. Az első három BS maga volt a zenei/fülorgia – Röyksopp, Aphex Twin, Amon Tobin, Krush stb.”

“A Sound nagyon elegáns fesztivál. Mintha korábban a Hajógyárin, a Bed Beachen vagy a Dokkban lennél. Kikoptak a rendes külföldi zenekarok, csak  nagynevű mainstream-dj-k vannak, kétszer akkora területen, mint régen.”

“A második vagy harmadik Soundon járt először Magyarországon Fatboy Slim. Óriási szettet játszott. Másik évben pedig Moby és a Röyksopp szintén. Sajnos viszont sátorban nem szexeltem, és feleséget se találtam egyik feszten sem.”

“A helyszín a legjobb, a víz, a Balcsi. Nem is nézel progikat, mert vagy a szálláson döglesz, vagy a vízben vagy. Nincs is annyi program mondjuk, mint a Szigeten. Mondjuk de! Az a hajós buli, na az iszonyat penge. Úgy érzed magad, mint a Wall Street farkasában. Zene, víz, hajókázás, buli, miegyéb. Még a dizájn is elektronikus.”

“Sokat járatott dj-k, a jelenlegi slágerekkel, amit a rádióban hallasz, kábé az tuti lent lesz. Amivel csak az a baj, hogy sokszor már unod. Bár tény, a nép nagy része ezekért megy, de egy kis underground, egy kis újítás mindig kell, akár a hazai feltörekvő dj-ket behúzni, akár külföldről.”

Royalszabi youtuber kihívása a Soundon

Sziget Fesztivál, Hajógyári-sziget, Budapest 

“Korosztályfüggetlen, főleg külföldiek lepik el, amolyan mindent-szabad-alapon, csürhének tünik a közeg sokszor.”

“Na, itt sokkal több a textil az embereken.”

“Sokszínű fesztivál, rengeteg jó külföldi fellépő van, vannak új vonulatok, de klasszikrész is megvan. Multikulti, minden van, főleg franciák. Alapvetően az egész egy international-béke-hangulat.”

“Az árak és sok más miatt is több a külföldi vendég, kicsit jobban szól már nekik. Aki Pesten él, annak kicsit olyan, mint egy drága nagy buli este, hiszen ugyanúgy haza tud menni. A Dunában fürdés mondjuk már necces.”

“Szigeten el lehet csípni egy-két jóságot, például tavaly Unkle live, pár éve Bonobo. Cserébe viszont megfizethetetlenül drága.”

“A művészi megjelenés sokkal inkább jelen van, több kompozíció találkozik, és nagyon egyedi megjelenést ad az egész Szigetnek. Igazi fesztiválhangulat, zeneileg, dekorációban, emberekben vetekszik bármelyik külföldi nagy fesztivállal, bár Pest még mindig nincs felkészülve a ilyen eseményekre, mármint emberileg.”

“A mai napig minden zenei stílussal foglalkozik, a punkkal is. Tág zenei és programfelhozatal, több minden zajlik egyszerre, ez sokszor szar is, mert nem tudom, hogy hova menj, távolság meg azért van a helyszínek között. Egy-két erős fellépő is mindig akad, akik nem léptek föl itthon annyit.”

Random aka Miskovits Marci K-osz Tv-je tavaly a Szigetrő 

B My Lake, Zamárdi

“Technósabb közeg, harminc körüliek inkább, italok tekintetében is igényesebb társaság, talán itt fogy a legkevesebb sör.”

“Egy csapat szürkére katizott vérszegény sárvámpír döcörög a szarul hangosított kipufogó-mp3-ra, miközben még csak egy tiplit hallucinál a meddő ondó és friss hányás borította Balaton megbánástól habzó, túlfeszített víztükrére.”

“Az egész olyan, mintha egy szabadtéri buli lenne nagyméretű színpadokkal, a lakossági technoközeli műfajokat kedvelők mekkájaként.”

“Király technó, hihetetlen lineup, nagyon olcsón. Eddig szűkebb réteg járt oda, most meg egyre több a magyar fakított gatyás technós proli, de még mindig tartja a minőségi zenei vonalat fellépők tekintetében.”

“Én még akkor voltam a Lake-en, mikor még nem Zamárdi volt a helyszín, iszonyatosan jó zene volt, minden nap hajnalig arcon pörögtünk, ittunk, és mindezt úgy, hogy közben egész héten dolgoztunk. Mai napig nem tudom, hogy nem haltunk meg a fáradságtól, vagy az alkoholmérgezéstől.”

Simon Chauffray párizsi zenei újságíró tavalyi B My Lake-aftermovie-ja

Strand Fesztivál, Zamárdi

“A Strand inkább végzős gimiseknek szól, nekik való poposabb palettával, amolyan kapudrog a fesztiválozásba.”

“Viszonylag családias volt a Strand mindig is, azaz mindenki nagyon mosolyogott egymásra, táncolt, csapolt es veretett együtt.”

“Ez nem egy koszos fesztivál, de a bulizók se bírják, ha koszosak lesznek, ez egy elitebb közönség. Ellentétben mondjuk egy Volttal, ahol szeretnek sárban hemperegni az emberek, szabadon egy pogó közben.”

“Ami meglepett, hogy kurvasok család volt kint kisgyerekekkel.”

“A Strand Feszt egy-két színpados fesztivál volt, sok nappali programmal. Napi egy külföldi fellépővel. Kevesebb partyval. Mára már a versenybe szállt az EFOTT-tal, a Campussal, a Fezennel, s SZIN-nel.”

“A Strand is arról szól, amiről kell. Mindenki megbaszhasson mindenkit, akit tud, és vagy nem szégyell. Aztán nagy fesztiválszerelmek jönnek, amik tartanak a koncert végéig, jobb esetben három napig. De az tuti, hogy ilyenkor sosem azzal mész haza, akivel jöttél.”

Nosztalgikus Mosoly második napja a tavalyi Strandon

Koncertblog Session podcast-sorozat

Földöntúli epikus robotzene, Âme-tributemix / house, technó, deephouse, minimál – podcaster: dj Sobek, artworker: Dori Pazonyi

Elegáns és szép house – podcaster: Robert R. Hardy, artwork: Legendary Moments

A magyar technó legjava Dr. Zoidberg csoportterápiájában – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Dori Pazonyi

A lányok, a lányok, a lányok ördögök / neurofunk-drum’n’bass – podcaster: Selekta, artworker: Dori Pazonyi

Ha kicsi a tét, a kedvem sötét – Koncertblog Guido & Maurizio de Angelis Session / podcaster: dj Muttley, artworker: Dori Pazonyi

Sok jó ember, legyél te is köztük / koncert-podcastek: AirtistDeleyGrabanc, artworker: Mill

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve – a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy podcaster: dj Görgő, artworker: Mukiellő

Nők a pult mögött – ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic – podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig – a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r’n’b – podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek – Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco – podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal – podcaster és artworker: Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum’n’bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint – podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál – podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok – fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!