Igazi hős szabadul a gonosztól – Európa Kiadó, Balaton és Nyeső Mari a Kobuciban

// 2014-08-21

Európa Kiadó-koncerten voltunk a Kobuciban, ‘Kotmányunk ünnepének előestéjén – Menyhárték végigzúzták a kötelező műsort, előttük Nyeső Mari, majd a Balaton játszott; előbbi szépen vokálozott még a Kiadónak is. Neurotic-szám nem hangzott el egy sem, de Módos Pétert kiszúrtuk a nézők között, Bereményi Gézát meg a HÉV-megállóban.

Menyhárt Jenő, Nyeső Mari (fotó: Lang Peter Photography, Nagy Mihály / Kobuci.hu)

Az megvan, hogy már 1986-ban adott koncertet a Balaton és az Európa Kiadó a Zichy-kastélyban? De hol volt akkor még a Kobuci és a huszonegyedik század… Akkor még a rendszer vezetékneve is Kádár volt, és nem Orbán. Most, 2014 augusztus 19-én negyed vagy fél hétkor értük el éppen a Zichy-kastély kertjén keresztül a szórakozóhelyet.

Hangulatos, árnyas, szimpatikus arcok tobzódnak (fotó: Lang Peter Photography, Nagy Mihály / Kobuci.hu)

Bírjuk a Kobucit: hangulatos, árnyas, és szimpatikus arcok tobzódnak ott általában. Különösen szeretjük, ha éppen Balaton- és Kiadó-koncertre megyünk oda, hogy harmincöt és negyven között még mindig fiatalnak számítunk. Miközben egyikünknek már szőrösödik a füle, mint Yoda mesteré, másikunk őszül, harmadikunknak meg a szemránckrém ajánlott.

Szemránckrém ajánlott (fotó: Lang Peter Photography, Nagy Mihály / Kobuci.hu)

(Tavaly majdnem napra pontosan is ekkor voltunk Európa Kiadón; akkor a megboldogult, pontosabban nevet és tulajt váltott Zöld Pardonban mutatták be új lemezük – itt a képriportunk.)

Nyeső Mari, a szépreményű ifjúság (fotó: Lang Peter Photography, Nagy Mihály / Kobuci.hu)

Mindez nem igaz Nyeső Marira. Ő is a szépreményű ifjúságot képviseli ebben a környezetben egyszemélyes előzenekarként a színpadon. Animálná is a lassan gyülekező idősebbeket, azok viszont interaktív koncertélvezet helyett inkább a sörüket csapoltatják a betétdíjas műanyag korsókba. Azt legalább megtudjuk, hogy Mari nem tud táncolni, sajnos.

Másik János (fotó: Lang Peter Photography, Nagy Mihály / Kobuci.hu)

A Balaton annyiban okoz csalódást egyikünknek, amennyiben egy Neurotic-számba sem csap bele. Közben azért padnál sörözgetve édes-savanyú Víg Mihály-sztorikat osztunk meg egymással, és latolgatjuk, hogy olasz bajnok lesz-e a Roma.

Európa Kiadó Nyeső Marival (fotó: Lang Peter Photography, Nagy Mihály / Kobuci.hu)

Aztán nyolc-fél kilenc tájban elkezdi a Kiadó, és Nyeső Mari immár telt nézőtér előtt mutatkozhat vokalistaként. Elhangzanak a számok, melyekért még mindig eljárunk Kiadó-koncertre. Egy igazi hőst hallunk, kurvaéletbe nélkül, szabadulunk a gonosztólromlunk és ostromlunk, athéni szélre köpünk spártai esőt. Az újabb számok alatt morgunk, mint az öregek a Muppet Show-ban. Az egyik mónikás darab után szégyenszemre már Payer Andrást idézzük két szám között.

Nem egy tánc (fotó: (fotó: Lang Peter Photography, Nagy Mihály / Kobuci.hu)

Aztán szerencsére minden szinten rock and roll jön, az meg ugye nem egy tánc. Még akkor sem, ha talán minden egyformán popzene. Apropó, a cimboránk már a jegy árát követelné vissza, mert még mindig nem volt Neurotic, de kiegyezik a zenekarral egy Bon bon si bonban, mert ez egy igen, igen, igen kemény, kemény világ, és nem minden farsangi fánk.

Darvas Bence (fotó: Lang Peter Photography, Nagy Mihály / Kobuci.hu)

Tíz előtt jön a Rendőrlány, kinek utolsó hangjára véget ér a koncert, csak mert tizet ütött már az óra. Pedig egy világvároshoz hozzátartoznak az éjszakai szórakozóhelyek, nyáron még a szabadtériek is. Faluhelyen sem reklamál az ember, mert hajnalban vonyítanak a kutyák, és kukorékolnak a kakasok. Aztán hazafelé még látunk egy föl-alá sétáló Bereményi Gézát a HÉV-megállóban, aki egy kilométert alsóhangon megtesz a tíz perc alatt, míg várjuk a viszonylatot.

Peter Poppara

Képgaléria a Kobuci.hu-n Lang Peter Photography-tól, Nagy Mihálytól

Tavaly augusztusi képriportunk az Európa Kiadó Zöld Pardon-os lemezbemutató koncertjéről

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő- és egyéb nyereményjátékainkon!