Hipertérugrások Oláh Ibolyától Nyeső Mariig – heti koncertajánló

// 2010-12-09

Heti koncertajánlónkban elképzeljük, hányfelé kóvályognánk csütörtöktől szerdáig, ha minden esténket, esetleg már délutánunkat is koncerteken tölthetnénk. Persze még így is meg kéne tanulnunk a hipertérugrást, hogy minden helyszínre eljussunk.

Laibach

Mondjuk a Cirque de Soleil Saltimbanco szerdától vasárnapig zúgó előadásaira csak egyszer kellene elmennünk, és tegyük föl, hogy ezt az etapot már szerdán letudtuk. Így csütörtökön (ma) indíthatnánk a Mikulásgyárban, az 56-osok terén (ex-Felvonulási tér) fél hattól, hogy megnézzük a Megasztár első sorozatának arcát, Oláh Ibolyát. Innen éppen átérhetnénk az A38 hajóra, ahol elvileg kilenctől kezd a filmszerűen úszó electropopot játszó Zagar.

Pénteken megint csak az A38-at ejtenénk útba, mégpedig a Ljubjana Callling program miatt, ahol a harmincéves elvetemült ipari brigád, a Laibach zenél. Lesz Life is life, és lesznek nemzeti himnuszok, de véletlenül sem a megszokott fölfogásban megszólaltatva. Aztán frissen tanult új trükkünket bedobva hipertérugaranánk a Gödörbe, hogy az Emberjogi Világnap és az Amnesty International Magyarország huszadik születésnapja alkalmából a Nemjuci, a Heaven Street Seven és a Supernem koncertjét hallgassuk. Egy rövid kitérőt a Morrison’s Operában is tennénk, ahol diszkó- és egyéb slágerek rockos földolgozásait zúzza az energikus Barcsay Jenő Emlékzenekar.

A szombat esti pörgést már délután fél hatkor elkezdenénk az óbudai Fő téren, ahol a Kerekes Band kutyul nekünk folkot, funkot, rockot – kobzával, brácsával, furulyával, dobbal és basszussal. Este már a Petőfi Csarnokban töltenénk egy röpke tíz percet, ahol az az LL Junior fűti a hangulatot este nyolctól, akit legutóbb a Busta Rhymes-koncerten láttunk az Aréna vécéjében hangoskodni, hasonlóan harsány haverjaival, de a zenéjét ne nevezzük már raggának! Az estét a Teréz körúti Szikra Cool Tour Házban töltenénk, ott a Pál Utcai Fiúk és a Kispál és a Borz frontembereinek, Lovasinak és Lecsónak a közös bandája, a Kiscsillag zenél.

Vasárnap este a Morrison’s Közgázban Pataky Attilán nevetgélnénk kicsit, aki már a december 19-ei, Aréna-beli EDDA-koncertre hangol. Ha szerencsénk van, fölhangzanak magyar nóták is Attis szájából, melyekkel Lagzi Lajcsi Dáridó című showjában tarolt a miskolci rocker jó tíz évvel ezelőtt. De előtte a délután megint az óbudai Fő téren találna minket már háromtól. Akkor kezd a Jazz + Azból ismert Behumi Dóri, utána az egykori megasztáros Galambos Dorina triója, a Mrs. Columbo játszik hat óra tájban átadva a színpadot a Hot Jazz Bandnek, hogy ők fejezzék be a dzsesszprogramot, úgy nyolc körül.

Hétfőn a Gödörben azz MR2 Petőfi rádió Akusztik című műsorából is ismert gitáros-énekeslány, Nyeső Mari koncertjét néznénk meg, aki vicces dalszövegeiben Béláról, a tánctanárról, a meteorológusról vagy egy nem szokványos királylányról énekel.

Kedden a PortH-ban pecóznánk a Szilvási Gipsy Folk Band igazán húzós autentikus roma muzsikáját hallgatva, melyből kicsendül a hangszerként használt kanalak és ceglédi kanna hangja is. Végül hetünk lezárásaként szerdán ismét az A38-ra csámborognánk egy jó kis balkanbeat-bulira, ahol a frankfurti Shantel és Bucovina Club Orkestar rakja a némi elektronikával megtámasztott ütemeket.