Hátborzongató történelmi akusztika – A Fal Stadionban, jegyet nyertek rá!

// 2013-08-20

Augusztus és a nyár utolsó hétvégéjén, annak is utolsó napján, vasárnap, tehát 25-én érkezik Budapestre, ráadásul a Puskás Stadionba a világ legnagyobb utazóprodukciójának tartott Pink Floyd-féle A Fal előadás Roger Watersszel. Jegynyertesek a cikk végén.

A projekt óraműpontossággal dolgozik mindenhol, ahol megfordul. A Fal stadionverziója komoly előkészítést, úttörő technikai kísérletezést és megoldásokat igényel, mivel mindent, ami a legendás előadásban kis színpadi, illetve a filmben egyéb trükkökkel megoldható volt, itt hatalmas méretekben kell megalkotni.

Például a lezuhanó repülőgépes jelenetnek megoldása adta az egyik legnagyobb kihívást: egy stadionban egy papírmaketten a közönség inkább mosolyogna, muszáj volt igazi gépet használni. A megoldást egy nyugdíjazott Stuka repülő adta, és ez a lehető legautentikusabb is, hisz az eredeti történetben is ilyen van, mellyel Roger Waters édesapja életét vesztette a második világháborúban.

Az itthon a Live Nation szervezte előadás két hatvanperces részből áll, a kettő között pedig egy nem kevesebb mint huszonöt perces szünet van. A budapesti produkcióban az SOS Gyermekfalu Alapítvány pártfogoltjai gyermekkórusként működnek közre majd az egyik legnagyobb Pink Floyd-sláger Another Brick in the Wallban.

A Fal keletkezéstörténete nem igazán ismert, pedig nem éppen átlagos. Nem egy ötletből bontakozott ki a világhíres és immár lassan három és fél évtizede színpadon lévő produkció, hanem egy rajzzal kezdődött az egész. Egy rajzzal, melyen a Pink Floyd zenélt, de fal volt a közönség és együttes között. Watersre pedig akkora hatással volt a rajz, hogy az egész életét beleképzelte, és elkezdte írni a dalokat, melyek a saját történetét mesélik.

Ízelítő A Fal-ból – a római Stadio Olimpicóban tartott előadás

Pár hónapos baba volt, mikor apja odaveszett a háborúban. A Fal-lal írta ki magából a veszteséget, az apa nélkül felnővést, illetve az iskola és a tanárai gyűlöletét, és azt is, hogy milyen volt, mikor az első felesége elhagyta, amit ráadásul telefonon közölt vele…

Mikor 1980-ban először színpadra állították A Fal-at, az akkori technikai lehetőségek “csak” egy huszonkilenc állomásos amerikai turnét tettek lehetővé, képtelenség lett volna kontinenseken át utaztatni a monstre produkciót. Két év múlva kijött a film Bob Geldoffal a főszerepben, és nagyon hamar kultuszfilmmé lett, minden videoeladási rekordot megdöntve.

A Fal aztán nyolc évvel később, 1990-ben kapott elképesztő, hátborzongató történelmi akusztikát, mikor romba dőltek a kelet-európai kommunista diktatúrák, és beköszöntött a szabadság új korszaka. Berlinben a várost szétválasztó fal ledöntésének tiszteletére adták elő egyetlen egyszer, olyan vendégelőadókkal, mint például Cindy Lauper, Bryan Adams, Sinead O’Connor, Scorpions.

Roger Waters a The Wall születésének harmincadik évfordulójára újította föl az előadást, kihasználva a modern technika lehetőségeit. Ekkor indult először világkörüli arénaturnéra is vele, mely 2011-ben Budapesten is teltházat vonzott.

Játék, nyertesek

Mi volt a neve annak a 2011-es Pink Floyd-tribute-turnénak, melynek budapesti előadása elejét 2011 januárjában közvetítette a Koncertblog? (Segítség akkori ajánlónkban volt, a helyes válasz: Pink Floyd Greatest Hits World Tour 2011.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre vártuk A Fal tárggyal augusztus 21-én, szerdán éjfélig. A helyes megfejtést beküldők között két nyertest választottunk ki, akik ingyen mehetnek az augusztus 25-i, vasárnapi A Fal előadásra, a Puskás Ferenc Stadionba: Gombár Zoltánt és Szaniter Andreát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őket e-mailben értesítettük, egyben közöltük velük az előadásra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!