A magyar zeneipar fele bízik a folytatásban

// 2020-03-25

Mintegy kilencszázan töltötték ki az elmúlt tizenegy napban a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (Köszi) olasz mintára készült kérdőívét, a Hangfoglaló közreadta az eddigi számokat.

A válaszadók 95,8 %-a mondott le programokat, a későbbi időpontra átpakolást a válaszadók 82,4 %-a próbálta meg. A válaszadók 49,2 %-a zenész, előadóművész, 39,2 %- menedzser, szervező, 21,8 %-a technikai háttérmunkás, például hangmérnök. Az első három nap után másfélszeresére, 9, 5 %-ra nőtt a koncerthelyszínekről válaszolók aránya, tehát 85 könnyűzenés hely tartotta fontosnak, hogy kitöltse a kérdőívet.

A lemondott programok 77,2 %-a koncert, 10 %-a színházi vagy táncprogram, a többi pedig egyéb kulturális esemény; kiemelendő, hogy ezeknek több mint háromnegyede belépőjegyes program volt. Az összes érintett program 59,1 %-a ezer főnél kisebb közönségre számított, míg 7,7 %-a 10 ezres közönséget vonzott (volna).

Egyelőre szerencsére 87 % nyilatkozott úgy, hogy még nem kellett embert elbocsájtani, de ahol mégis, ott is 5 főnél kevesebbet elég volt. Ezeket az adatokat érdemes összevetni azzal, hogy a lemondott események 45,1 %-a 10 és 50 fő közötti, 20,2 %-a 10-nél kevesebb, 15,9 % pedig 50 és 100 fő közötti emberrel dolgozott.

És ami az anyagi kárt említi: 38,2 % félmillió forintnál kisebbről számolt be, 41,8 % 500 ezer és 2 millió forint közöttiről kárral számolt. Nyilván a válaszadók ugyanazon 7,7 %-a kalkulál 10 millió forintnál nagyobb veszteséggel, akik az elmaradt programjainkat a 10 ezer fősnél nagyobb kategóriába helyezték. Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy a már látható károk kiegészülnek olyan további költségekkel, amelyeket a válaszadóknak akkor is viselniük kell, ha április végéig semmiféle bevételük nem lesz, illetve az április utánra várt veszteségekkel is.

Ezekhez az adatokhoz azért érdemes hozzátenni, hogy a már most látható károk később kiegészülnek olyan továbbiakkal, melyeket a válaszadóknak akkor is viselni kell, ha április végéig semmi bevételük nem lesz, és hát az április utániakkal is.

Reménykeltő ugyanakkor, hogy 44,8 % bízik a vészhelyzet utáni folytatásban; bizonytalan 52,2 %, 3 % borúlátó, és csődöt prognosztizál. A Köszi a héten a koncerthelyszíneket kérdezi körbe telefonon, ennek eredménye április legelejére.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




#mertkelldal: hiphop-, metál-, igényestinipop-, drum’n’bass- és psytrance-playlistünk lesz.