“A könnyűzenei sajtót is húsbavágóan érintette a járványhelyzet”

// 2020-05-31

Most egy kicsit magunkkal, vagyis a zenei sajtó járványsújtottságával foglalkozunk.

Nem sok szó esett eddig koronavírus-járvány a könnyűzenei sajtóra tett negatív hatásairól, annak ellenére sem, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja számos médiumnak küldött ki kérdőívet, melyben erről kérdezték őket. Ezt mi is megkaptuk, és ki is töltöttük, majd rákérdeztünk a Hangfoglalónál az eredményekre, és még néhány dologra. Aki válaszolt a kérdéseinkre: Tóth Barbara, a Hangfoglaló kommunikációs munkatársa és Bali Dávid, a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) könnyűzenei exportiroda stratégiai vezetője és a Hangfoglaló Program nemzetközi kapcsolatokért felelős megbízottja.

Hány médium kapta meg a kérdőívet, és milyen szempontok alapján választották ki őket? A válaszokból készül összesítés, mint a hasonló, koronavírus-helyzetet például a zenészek szempontjából felmérőkből?
– A kutatást 40 könnyűzenével aktívan foglalkozó médium kapta meg. A kiválasztás szempontjainál alapvető kritérium volt, hogy vagy teljes egészében könnyűzenei tematikájú felület legyen a megkérdezett, vagy olyan, amelynek kifejezetten erre dedikált állandó rovata van. A válaszok száma sajnos viszonylag alacsony volt (nem éri el a megkérdezettek 30 %-át), ezért reprezentatív eredményt nem tudunk közölni. Az biztosan kitűnik a válaszokból, hogy a könnyűzenei sajtót is húsbavágóan érintette a járványhelyzet, sokak adták fel printmegjelenéseiket, és leginkább csak online felületeikre koncentráltak ebben az időszakban. A hirdetések csökkenése ennek ellenére nem predesztinálja ezen felületek megszűnését, a válaszadók bíznak a továbblépésben, túlélésben.

A válaszok alapján, azok kiértékelése után elképzelhető, hogy külön támogatást kaphatnak a zenei médiumok is a járványhelyzet kárainak enyhítésére? Illetve két kisebb pályázat már megjelent, ezek hogyan futnak, mekkora az érdeklődés rá?
– Az NKA Hangfoglaló Kollégiuma által kiírt két rendkívüli pályázatra csaknem négyszeres túljelentkezés látszik – pénteken éjfélig lehetett benyújtani a pályázatokat. A könnyűzene háttériparát nem sok kezdeményezés támogatta az elmúlt hónapokban, ezért éreztük szükségszerűnek, hogy ki tudjuk írni ezeket a reaktív felhívásokat. A kárrendezés ilyenformán megtörténhet technikai szakemberek, klubok, zenei médiumok és könnyűzenével foglalkozó intézmények szintjén egyaránt.

Mikor várható a tavaly decemberi leadású, “normál” pályázat eredményhirdetése?
– Ez sajnos mi sem tudjuk megmondani – különösképp a veszélyhelyzeti időszak döntési prioritásait tekintve -, de hasonlóképp reméljük, hogy minél előbb sor kerülhet erre, különösképp arra való tekintettel, hogy a kérdezett kutatás eredményeit látva szüksége van a piaci szereplőknek erre a támogatásra a lehető leghamarabb.

Legutóbbi, magyar drum’n’basses lejátszási listánk:

Első, magyar hiphop/rapes lejátszási listánk:


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Elon Musk és a Space X történelmet írt.