Gitárral a víz ellen – adománybulik Budapesten

// 2010-06-28

Az elmúlt hónapok időjárása miatt június elején, az ország több pontján, főleg az észak-keleti részein több falu és város is víz alá került. A tragédia olyan hirtelen jött, hogy a megelőzést gyakorlatilag lehetetlenné tette, egyetlen megoldás maradt, az újjáépítés. Van, aki ilyenkor csak felemeli a telefont, felhív egy bizonyos számot, és már támogatta is a károsultakat, van, aki viszont ennél sokkal kifinomultabb megoldást választ.

 

Habár kicsi ország vagyunk, és nekünk nem futja Live Aid-re, ha a szükség úgy kívánja, mi is meg tudjuk mutatni, zenére szívesebben adakozunk. Lássuk, mik voltak a legjelentősebb adománygyűjtő bulik az elmúlt hetekben.

 

18-án a Dürer Kertben 44 underground(nak mondott) zenekar gyűlt össze, hogy megmutassa, mekkora erőket tud pillanatok alatt mozgósítani. A szervezésre szánható minimális idő és pénz ellenére 2300 ember választotta péntek esti programjául a minifesztivált, ami a körülményeket figyelembe véve igencsak szép szám. Az este folyamán közel másfél millió forint gyűlt össze.

 

23-án, szerdán Budapest egyik legújabb szórakozóhelye, az Ötkert volt a helyszíne Adok néven a reklámszakma krémje által tartott jótékonysági estnek, melynek során több mint egymillió forintot sikerült összeszedni belépőkből és designer pólókra licitálással.

 

A komolyzene fanatikusai szintén 23-án este gyűltek össze a Deák téri Evangélikus templomban egy féktelen bulira, Mága Zoltán hegedűművész koncertjére. Aznap több mint 15 millió forint gyűlt össze, ötöde készpénz, de nagyrészt adományok formájában.

 

25-én, pénteken, a Hajógyári szigeten fogtak össze a magyar mainstream elektró legjelesebb képviselői. Az ottani szórakozóhelyek dolgozói saját szemükkel látták, ahogy pár héttel korábban munkahelyeiket önti el a víz, ezt megelégelve döntöttek egy monstre, S.O.S. Magyarország néven elhíresült jótékonysági buli megszervezése mellett. A partik a sziget teljes területén, összesen 10 helyszínen zajlottak, és a látogatók mellett, a fellépők, a helyszínen dolgozók és a szórakozóhelyek tulajdonosa is kivette a részét az adományozásból. Ezzel rekord mennyiségű összeget, összesen 16 és fél millió forintot kaptak össze.

 

Koncertnek nem tekinthető, de igen komoly és most már talán valós súllyal bíró megmozdulás az a facebook csoport is, amelynek tagjai az augusztus 20-ai tűzijátékról mondanának le, hogy az ott elköltendő adóforintokat inkább a károsultak megsegítésére használják fel, mondván: inkább kenyeret, mint cirkuszt a népnek. A csoport pillanatnyilag több mint 225 ezer tagot számlál.

 

Láthatjuk tehát, hogy kis hazánkban is szívesen mozgatjuk szolid nemzeti össztermékünk még szolidabb részét a jó helyekre, ha kell ráfordítással, ha kell lemondással.