Girhes kutya, jó kutya

// 2017-05-26

Ha olyan nevek hallatán, mint a Nine Inch Nails, a KMFDM, a Ministry vagy a Front Line Assembly  (ők tavaly februárban voltak a Dürerben) valami velőmelegítően jó érzés kap el, de a Skinny Puppyt nem tudod hova tenni, akkor mindenképp olvass tovább. Ha pedig pontosan tudod, hogy az említett zenekaroknak a Skinny Puppy az egyik abszolút origója, így kötelességednek érzed a június 5-én, pünkösdhétfőn megjelenni a Dürer-kertben.

skinny puppy kxp dürer kert new beat indusztriál elektro ministry nine inch nails kmfdm front line assembly vancouver helsinki duran duran depeche mode roxy music images in vogue ohGr pigface tear garden aduck psyche doubting thomas revolting cocks ajánló játék

 

Mikor lesz, hogy lesz?

Június 5-én, tehát a munkaszüneti nap pünkösdhétfőn, ami egyben a háromnapos hosszúhétvége utolsó estéje. Kapunyitás este hétkor, ami után hamarosan kezd is az előzenekar K-X-P; a koncerteste zárása pedig tizenegyre van kiírva.

Mi lesz?

Az ipari elektronika abszolút alapvetése egyenesen Vancouverből, akik nélkül se az elektronikus zene, sem pedig a rock nem olyan lenne ma, amilyen. Egy együttes, mely nemcsak inspirált, de progresszíven fejlődött, és ötletesen inkorporálta az aktuális zenei trendek legizgalmasabb vonulatait.

Skinny Puppy

Mitől lesz ipari az elektronika? Nos, alapvetően ne egy csirkemájkrém-gyártósort képzeljünk el, ahol szorgos munkáskezek mellett hatalmas acélöntvényekből készült robotkarok szeletelnek, aprítanak, tömörítnek és hegesztenek. De talán egy kicsit mégis. Az emberi hangok forrása itt kemény gitárriffekké áll össze, míg a gépek az alapokat jelentő rigmusokat és a szintetikus zongora hangjait szolgáltatja, így szinte azonnal furcsa módon kellemes disztópiában találod magad, ahol az ütemes diszharmónia kamaszkorunk szeretett mániákus depresszióját hozza vissza azonnal.

Kevin Crompton Skinny Puppyja valójában egy időszakos projektnek indult 1982-ben, mert az akkori Images In Vogue zenekara zeneileg kezdett elkurvulni, és már olyan mainstream-előadók előtt lépett fel, mint a Duran Duran, a Depeche Mode vagy a Roxy Music. Kellett valami friss, valami kemény, valami, ami még addig nem volt. Kicsit mondjuk kapóra jött, hogy az Images In Vogue Torontóba költözött, így nagyon még szabadkoznia sem kellett a kiválás miatt. Az új együttes nemcsak zeneileg volt kakukktojás, de a videói képi világával is egyértelműen sokkolni akart, hiszen akkortájt nem volt megszokott (kvázi)horrort prezentálni se klipekben, se koncerteken, mindazonáltal ezekkel nem csak letaglózni szerették volna az embereket, hanem felhívni a figyelmet az állatkínzásra, az állatokon végzett kísérletekre, vagy éppen a kémiai hadviselésre.

Az együttesben olyan zenészek tették le a névjegyüket az elmúlt harmincöt évben, mint Al Jourgensen (Ministry, Revolting Cocks stb.), Nivek Ogre (Ministry, Ohgr, Pigface, KMFDM stb.), vagy éppen Dwayne Goettel (Aduck, Psyche, Doubting Thomas, The Tear Garden stb), így egyáltalán nem csoda, hogy a tucatnyi album zeneileg elképesztő változatosságot tudott prezentálni, melyek jól követhetőek melyiküknek épp milyen nyűgje volt az élettel vagy épp a halállal. 

Hogy lesz, mennyiért?

Az utolsó, 2013-as, Weapon lemezt szokatlanul későn sikerült Európába hozni, ám ezt nem bánjuk, sőt nagyon is örülünk, hogy a Dürerben mi is átszellemülhetünk az új lemez és a régi nagy klasszikusok ütemeire. A szervező Dürer és New Beat gondoskodott előzenekarról is, mely a helsinki  K-X-P, akik a tavaly megjelent III-ra keresztelt duplalemezükből adnak majd elő jó néhány darkos, szintis ópuszt. Még van pár eléővétes jegy hétezer ötszázért, ám a helyszínen ezekért nyolcezer-ötszáz pénzt kell leszurkolni, ami egy ilyen kuriózumbuliért nem olyan sok. Ha mégis játssz, és reménykedj!

Hype

Egyszerre elektronikus és rockzenei alapvetés.

Kamaszkori mániás depizés.

Időutazás

Játék

Miért vált ki az egyik tag a Skinny Puppyból még a nyolcvanas években? (Segítség ebben a cikkünkben.)

Megfejtéseket május 29-án, hétfőn délelőtt reggel 9-ig várjuk a jatek@koncertblog.hu-ra Skinny tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választunk, akik ingyen mehetnek a hétfő esti Skinny Puppy-koncertre, a Dürer-kertbe. A nyertesek nevét ebben a cikkben, itt közöljük, őket e-mailben értesítjük, egyben tudatjuk velük a koncertre bejutás módját.