Formabontó lesz az idei Fenyő Ünnep – megvan a nyertes

// 2018-12-22

Fenyő Miklós minden évben egy nagy koncerttel zárja az évet. Elmondta, mitől lesz más a mostani, mint a korábbiak.

Idén december 27-én lép fel a Budapest Arénában Fenyő Miklós, a magyar rock’n’roll koronázatlan királya. Azt biztosan tudni, hogy a Fenyő Gyöngye zenekar és a Csacska Macska vokálegyüttes kíséri majd, de megkérdeztük, mivel készül még.

1996 óta minden évben van Fenyő Ünnep. Mi változott bő húsz év alatt?

Az első öt-hat év után kezdett el változni a koncert, főleg a szerkezetét tekintve. Idén még jobban megváltozik, formabontóbb lesz, de ez úgyis csak azoknak tűnik majd fel, akik nem először jönnek el.

Mitől lesz formabontó?

A szerkezettel játszunk, különböző blokkok lesznek, hol én leszek a színpadon, hol egy vendég. Idén az lesz a különleges, hogy minden vendéggel játszom közösen, lesz, hogy öten leszünk egyszerre a színpadon.

Mi alapján választották ki a vendégeket, Király Viktort, a The Easy Babiest és a BEAC Cheerladerst?

A műsor felöleli az ötvenéves pályafutásomat, kezdve az Amerikába költözéssel. Olyan előadókat hívtunk, akik képesek átadni ezt. A közepén természetesen megszólalnak a Hungária-dalok, végül pedig a szólóprojektemmel zárul a két és fél órás műsor.

Sosem érezte terhesnek az elmúlt húsz évben, hogy karácsony előtt és alatt mindig erre a koncertre készül?

Nem, egyáltalán nem érzem terhesnek vagy megterhelőnek. Van bennem, ha nem is izgalom, de egyfajta várakozás, ennek a várakozásnak akarok mindig megfelelni, ez pedig a próbák időszakában dől el. Amikor belülről érzem, hogy valami jó, az kifelé sem lehet rossz, ez feldob engem. Szó sincs arról, hogy lefárasztana.

A generációjához tartozó többi előadóhoz képest nagyon aktív a közösségi oldalakon. nem láttunk ilyen aktivitást. Fontosnak tartja a Facebookot, az Instagramot?

Megértettem, mert meg kellett értenem a Facebookot, a társadalommal való kapcsolat, a jelenlét jelentőségét. Igyekszünk nemcsak eseményeket posztolni, hanem mást is.

Személyesen is részt vesz az oldalak kezelésében?

Az ezzel foglalkozó stábnak természetesen része vagyok. Én is teszek ki ezt-azt, amellett, hogy közreműködöm benne, például amikor felvesszük, ahogy otthon zongorázom. Tehát valamennyire értek hozzá, de mások azért nálam sokkal jobban, szóval a feladatok nagyját ők végzik el.

Egy interjúban azt mondta, hogy mindig egy évre tervez. Mik lesznek a következő év legfontosabb eseményei?

Amikor ötven évvel ezelőtt elkezdtem, úgy tartották, hogy 25 éves kora körül kiöregszik az ember. De nem azért adok mindig egy évet, mert már eltelt ötven év, ez ugyanígy ment 1968-ban is. Akkor adtam magamnak egy évet, és ez gyakorlatilag azóta is így megy. A következő egy év az Arénáról szól, a legújabb musicalemről, aminek most volt az ősbemutatója. Hogy meddig jut, majd meglátjuk, ahogy minden korábbi bemutató esetében is mindig csak megláttuk. Ezen kívül készülök természetesen a születésnapi koncertre és az augusztusi Margit-szigetire is. Sokat dolgozom ám. Írok dolgokat, amelyeket egyáltalán nem biztos, hogy az élet hagy megvalósulni, ettől függetlenül örömet okoznak nekem. Vannak dalok a fiókban, írtam két új színdarabot, ezek arra várnak, hogy valaki elolvassa őket.

Jegyek és bővebb infó a Facebook-eseményben.

 

Játék

Kivel készült interjúnkban emlegettük “nagy öregként” Fenyő Miklóst tavaly karácsony előtt? – kérdeztük. (A helyes válasz: Molnár Ferenc Caramel.)

A megfejtéseket december 27-én, csütörtökön délig vártuk Fenyő tárggyal a jatek@koncertblog.hu-ra. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertest választottunk, aki másodmagával ingyen mehet az esti Fenyő Miklós-koncertre, a Papp László Budapest Sportarénába: Vajkay Lórántot. A nyertest e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a koncertre bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!

Címlapkép: Fenyő Miklós Hivatalos Oldala / Facebook