Finom, vehemens melódiák – Trentemoller-koncert az Akváriumban

// 2014-09-28

Október elsején, szerdán a Recorder és a Skalar Music közös szervezésében a dán Trentemøller liveactje táncoltat meg mindenkit, aki zizzen az elegáns és kidolgozott skandináv elektronikára. Helyszín az Akvárium Klub Nagyhallja.

Trentemoller-koncert

Sokak által az egyik legjobban várt idei koncert frontembere Anders Trentemøller vitathatatlanul korunk egyik meghatározó zenei géniuszává nőtte ki magát az évek során. Pályafutását persze ő is dj-ként kezdte, még 1997-ben, majd dj Tommal megalakították Trigbag nevű house-zenekarukat. Vele a Trigbag 2000-es feloszlása után is dolgoztak együtt, továbbra készítettek saját számokat és remixeket, de komoly dolgokat tett le az asztalra Budával, akivel Aphex Twin Windowlickerét is átdolgozták, mégpedig Run Jeremy néven.

Szólókarrierjét a 2003-as The Trentemøller ep-vel indította útjára, amivel be is zsebelte a Danish Dj Awards-díjat 2004 elején. Ezt nem sokkal később, 2006-ban követte első nagylemeze is, a The Last Resort, melyet a Poker Flat jelentetett meg. Az albumot számos helyen az év lemezének kiáltották ki, később több fórumon az évtized legjobb lemezei közé is beszavazták. Nem csoda – sikeresen házasította a latinos eklekticizmust a skandináv melankóliával, és mindezt úgy, hogy a dalok egyszerre mély gondolati síkon száguldottak, miközben kifejezetten jól működtek a táncparketten is.

Az album megjelenése után a BBC Radio1-nak készített mixe a legendás Essential Mix szériában a hallgatók szerint az év mixe lett. 2007-ben összerántotta barátait, Henrik Vibskovot (dobok) és Mikael Simpsont (gitár) egy koncertzenekarra, a vizuálra pedig Karim Ghahwagit kérte fel, így összerakva a Trentemøller: Live in Concert formációját, amivel immáron végigjárta a fél világot, beleértve a legnagyobb fesztiválokat is, többek a Roskildét is, ahol ők voltak a headlinerek az Orange Stage-en, és sikeresen küldtek hatvanezer embert édes katatóniába aznap…

2010-es albuma, az Into the Great White Yonder sokkal mélyebb tónusú lemez lett. Ezen már többet domináltak az indie és posztpunk ihlette analóg hangok, melyek közé egyre több vokált és élőhangszert vegyített, így távolodva a lecsupaszított elektronikus hangzástól. Az album nagy siker lett, sőt ebben az évben Grammyre is jelölték Franz Ferdinand-feldolgozásáért (No You Girls).

Trentemøller nagyon termékeny remixgyáros is, készített már átdolgozást a Pet Shop Boysnak, a Röyksoppnak, Mobynak, a Modeselektornak, az Unkle-nek, a Booka Shade-nek, de még a Depeche Mode-nak is. Sőt, a DM tavaly az előzenekarnak is választotta a Delta Machine turnéjéra.

Tavaly jelent meg az új album, Lost címmel, mely egyfajta logikus fejlődést mutat, de egyben be is int mindenkinek, aki bármilyen stílusba szeretné beskatulyázni őket. A sok tematikus gitár, analóg szintihangok, a finom, de mégis vehemens melódiák épp a gyökeres ellentétei annak, amit még néhány éve csinált.

Az albumon immár több vendégénekkel dolgozott: felkérte többek közt Jonny Pierce-t a The Drumsból, Kazu Makinót a Blonde Redheadből, Jana Huntert a Lower Densből. Íme, egy kis kóstoló az albumról utoljára megjelentetett ep-ből, a Sun Rose Wagnerrel (Reveonettes) közösen készített, enyhén krautrockos Deceive-ből:

A szerda esti koncert kapunyitása hétkor lesz, előzenekar a szintén dán First Hate. A koncertre hatalmas az érdeklődés, de még van néhány elővételes jegy hatezer-kilencszáz forintért; a belépő a koncert napján egy ezressel több.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!