Fénnyé változtatják a sötétséget

// 2020-02-18

Kompakt minifesztjellegű koncerteste lesz vasárnap, ami már a Fekete Zaj harmadik teltházas/közeli programja a héten. Alcest, Birds in Row, Kaelan Mikla a hajón.

Nagyot megy a héten a Fekete Zaj Fesztivál szervezőcsapata: tegnap egy már napokkal korábban teltházas The Legendary Pink Dots-koncertjük volt, holnapra a teltházhoz közelítő Leproust szervezik (erről külön ajánlónk is van), vasárnapra pedig itt van ez az Alcest/Birds in Row/Kaelan Mikla.

A 20 éves pályafutása alatt kultikus státuszba emelkedő francia Alcest a ’18-as Fekete Zaj Fesztiválon zajos sikert aratott, így adta magát, hogy elhozassák velük új albumukat, a Spiritual Instinctet is egy külön koncertre. Három műfaj úttörő keverését szokás rájukhúzni, a shoegaze-ét, a poszt- és a blackmetalét. Manapság már ezt a sötét elegyet “földöntúli szépségűnek” nevezik, és úgy beszélnek róla (jelentsen ez bármit), hogy “fénnyé változtatják a sötétséget”. Sajnos megfelelő minőségű Fekete Zaj-os koncertvideót nem találtunk hozzájuk, de ez a szintén 2018-as indiai (!!) igazi csemege:

Ugyanez igaz lehet az este másik két vendégére, az Alcesttel turnézó, feltörekvő izlandi synthpunk-lánytrióra, a Kaelan Miklára, és a szintén elég sötét hangulatú, és ugyancsak francia, poszt-hardcore/hardcorepunkot rakó Birds in Row-ra is. A este 7-es kapunyitás után az izlandi csajok csapnak a húrokba, őket 20:40-kor követi a Birds in Row, majd 21:30-kor jön a fő attrakció, az Alcest.

Nos, erre a minifesztnek is beillő lineupra, melyet a Negative Art Productionsszel közösen szervez a Fekete Zaj (bár a Negative Art a Fekete Zaj koncertszervező “aliasa”), a 5990 forintos, limitált elővételes jegyek már el is fogytak, most már csak egy ezressel drágábban lehet beszerezni. Vagy lehet nálunk nyerni!

Jegyet nyertek

Milyen műfajokhoz hasonlította a Leprous basszusgitárosa legutóbbi lemezük egyik dala, a Distant Bells hatását? (Segítség ajánlónk vége felé; a helyes válasz: északi dzsessz, szimfonikus pop.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre várjuk Alcest tárggyal február 23-án, délig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest sorsoltunk: Engelbrecht Évát és Kurucz Gábort, akik ingyen mehetnek a vasárnap esti Alcest/Kælan Miklan/Birds in Row koncertestére, az A38-ra. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertestére bejutás módját.




Ez meg a sötétség ellen: