Körbehordozzák a szlovák-magyar határon a megújult Tóth Verát

// 2020-03-09

Idén először tartják meg az Európai Unió-s támogatásból megvalósult Febo Fesztivált. Az ingyenes tavaszi-kora nyári sorozat kulturális programokkal erősíti a szlovák–magyar határ menti régiók turisztikai vonzerejét és a köztük lévő kapcsolatot.

Állomások: Eger, Mosonmagyaróvár, Nagymaros, Kisvárda, Dunaszerdahely (Dunajská Streda), Nagymegyer (Velky Meder), Komárom (Komárno) és Für (Rúban).

Összesen tehát 8 helyszín van a programban, és mindegyiken egy hétvégét időzik a Febo Fesztivál. Az első napon mindig a helyi partnerekhez kitelepülve zenés és tematikus gasztronómiai programmal, a másodikon aztán a városközpontban egész napos rendezvénnyel, koncertekkel és egyéb kulturális élményekkel csábítanak. Kiemelt figyelemmel a helyi gasztronómia és borászat, népművészet és programok népszerűsítésére.

A pénteki napokon műsoron szerepel például Urbán Orsi és a latinzenés Révész Richárd, Szakonyi Milán ének- és gitárművész az amerikai blues, countryrock és funk meghatározó dalaival, Kovács Réka énekes és Géczy Viktor gitáros duója mai rádióslágereket kicsavaró előadással, Sapszon Orsolya énekes és Cseke Gábor dzsesszzongorista, valamint a Varga Dávid–Reviczky Balázs duó Frank Sinatrától Michael Bubléig műsorával.

Szombatonként ismert és sztárfellépők koncertjei lesznek: kora délutánonként Mihályi Réka Fonogram-díjas énekes Masni és Pocó gyerekműsorát láthatjuk, később pedig helyszínenként eltérően a Tóth Vera Quartett, Wolf Kati, a Group’n’Swing és Éliás Gyula produkcióira szórakozhatunk. Versenyen mérkőznek majd meg a helyi borok és pálinkák, divatbemutatóznak a kézművesékszerek és -kiegészítők, illetve a helyiu óvodások és tánccsoportok előadásai is a programban szerepelnek.

A Febo fesztivál hosszú távú célja, hogy a látogatókat megismertesse a régió látványosságaival, hagyományaival és gazdag kultúrájával. Olyan vidéki városokra fókuszálunk, amelyek nem, vagy csak nehezen tudnak versenyezni a népszerűbb területekkel. Célunk a szlovák–magyar határ menti régiókban meglévő turizmus támogatása, a határon átnyúló partnerkapcsolatok erősítése. Hiszünk abban, hogy a kultúra és a kulturális örökségek szerves részei a turizmusfejlesztésnek – nyilatkozza Romhányi Áron, a fesztivál produkciós igazgatója, Arany Zsiráf-, Fonogram- és Emerton-díjas magyar zongorista, Artisjus-díjas zeneszerző.

A fesztivál március első hétvégéjén Dunaszerdahelyen el is indult, íme, a további dátumok és helyszínek:

  • Eger, március 27–29.
  • Nagymaros, április 24–25.
  • Komárno, április 30–május 1.
  • Velky Meder, május 1–2.
  • Kisvárda, május 8–9.
  • Mosonmagyaróvár, május 22–23.
  • Rúban, június 19–20.

A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Fesztiválhír még: