Fa pendrive-on érkezik az Óperentzia új lemeze

// 2018-12-13

Pénteken kapjuk kézbe, ez esetben szó szerint is, az Óperentzia új albumát. A Tribalkan című lemezt koncerttel vezeti fel a zenekar a Thököly úton is túl, a Dürer Kertben.

Ha az Óperentziát be akarjuk skatulyázni bármiféle zenei műfajba, nem lesz könnyű dolgunk. Legutóbb november 16-án a Trip hajón, a Chily Team szervezésében láthattuk, milyen széles zenei spektrumból táplálkozik a produkció: psydub, chill, trance, népzenei motívumok, súlyosabb groove-ok és lassab downtempós témák, törtek és négynegyedek, acid, rock – reggelig sorolhatnánk, miféle hatásokat véltünk felfedezni bólogatás-topogás közben.

Mi az az Óperencia?

A mesékből ismert kifejezés eredete vitatott. A legismertebb elmélet szerint a német ob der Enns (“az Enns folyó feletti”) szókapcsolat félreértéséből származik, így lényegében Felső-Ausztriát jelenti. Az óperenciás tenger a Salzkammergut környéki tavakat, az üveghegy meg az Alpok hófödte csúcsait. Talán.

A nyíregyházi gyökerű társaság története 2005-ben indult, Bánházi Gábor (dobok, elektronika) és Domokos Tibor (billentyűk) projektjeként, de azóta előfordult, hogy hét főre duzzadva koncertezett, és az albumokon is számos zenész közreműködik. Hét éve dolgoznak együtt a Freak Fusion Cabaret előadóival, zenei hátteret nyújtanak a performanszaikhoz. Így kerültek az Ozora fesztiválra, ahol az elmúlt években már önálló koncerteket adtak. 2016-ban a megnyitón együtt léptek fel Lajkó Félix, a Csángálló és Aurafood társaságában, márpedig az ozorás szervezők ezt nem bízzák akárkire.

Eddig megjelent albumaik mindig valami egységes koncepciót képviseltek, a most megjelenő 8 számos Tribalkanon sem lesz ez másképp: a balkáni folkzene ritmusát és jellemző dallamait gyúrták egybe az Óperentzia védjegyeivel. Az előzőekhez képest chillesebb anyag rögzítésébe az alábbi videón pillanthatunk be:

 

A már említett Csángálló zenekarral olyan jó viszonyt ápol a banda, hogy az ozorai megnyitó után a 2016-os Far-far away cmű albumon is sokat dolgoztak együtt, volt olyan szám, amely egy közös italozás alkalmával született. Az új lemezen a formáció fúvósa, Sára Csobán (szaxofon, kaval) népzenész játszik, kíváncsian várjuk a végeredményt.

Az album a szokásos terjesztési módszerek mellett különleges hanghordozón is megjelenik: a lemezbemutató koncerten kapható lesz egy egyedi tervezésű fa pendrive, többfunkciós fadobozban, limitált példányszámban. Így néz ki:

Az albumot a szemfülesek a Radiozorán már meghallgathatták Mikulás napján, az élő bemutató pedig december 14-én, pénteken lesz a Dürer Kertben, este 8-tól. A jegy elővételben 2000 forint, a helyszínen 2500. Utána idén még kétszer lesz lehetőség látni az Óperentziát: a hagyományos karácsonyi nyíregyházi buli december 25-én lesz a Club Hollywoodban, aztán 28-án Pécsett, a Szabadkikötőben jön az évzáró.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!