Extrém vendéglátás az Akváriumban – ingyenjegyek nálunk, megvannak a gazdáik

// 2014-12-08

Magyarország legnagyobb múltú dnb-csapata, a Bladerunnaz ismét kitett magáért, és nem kisebb neveket lát majd szombaton az Akvárium nagytermében vendégül a Hospital Records házatájáról, mint a Fred V & Grafix és Logistics.  A könnyed, jumpupos, likivides dramababuli garantáltan ikszelésre bír majd mindenkit, akinek van affinitása a kétszáz bpm fölötti tartományra – megvannak a jegynyertesek.

 

Az 1996-ban a London Elektricity-s Tony Colman és Chris Goss által alapított Hospital Records kétségtelenül a legnívósabb liquid-drum’n’bass-kiadó a szcénában. Dél-londoni főhadiszállásuk a Forest Hillen olyan előadóknak ad otthont, mint High Contrast, Netsky, London Elektricity, Camo&Crooked, Logistics, Nu:Tone, Metrik, Spy vagy éppen Fred V & Grafix. A label érdekelt még egy sokkal experimentálisabb kiadványokkal foglalkozó projektben is, Med School néven. Általában nagyra értékelik munkásságukat, hiszen a 2011-es Drum and Bass Arena Awardson ők vitték el a legjobb kiadónak járó díjat.

A kiadó egyik legnagyobb múltú előadója, Logistics aka Matt Gresham, mint sok más dnb-előadó, szintén a gitáros zenékből jön, majd később a twostep-garázs hatott rá leginkább. De ahogy meghallotta a Return of Forevert High Contrasttól és a korai Calibre-számokat, a váltás mellett döntött. Az első kiadványa még a Tangent Recordsnál jelent meg, amit a bátyjával, Dan Greshammel (aka Nu:Tone) közösen készített Nu:Logic néven. Csak ezután kezdett saját számokba, melyeket a saját címkéjén, Brand.nu-n jelentetett meg. Ekkor figyelt föl rá a Hospital Records, és ma már egyike az exkluzív neveknek a kiadónál.

Első három albuma elég konzisztensen hozta a stílus diktálta elemeket, és a liquidfunk, likviddárenbéz alapjai egyfajta jól felépített harmóniában tobzódtak bennük. Mégis, ahogy ezt egy későbbi interjúban elmondta, nem volt bennük az a fajta „flow”, amit szeretett volna.

Így a 2009-es Crash Bang Wallop, a 2010-es Spacejams, de leginkább a 2012-es Fear Not már sokkal változatosabb hangzásvilágú lett, tele izgalmas dubstepes alapokkal, súlyos szubbasszusokkal. Emellett persze a tipikus logistics-es vidám alapok nem vesztek el, inkább továbbfejlődtek. Utolsó, idei albumáról,a Polyphonyról ezek a hatások aztán már jórészt eltűntek, a legtöbb szám ismét textbookos liquid-drum’n’bass lett.

Viszont míg néhány track, mint például a Kestral vagy a Sparks, elég nyers régisulis alappal jött, addig másokban inkább minimálos hatást lehetett érezni. A saját szavaival: “Mindig is egy kicsit önző voltam, amikor zenét szerzek. Azt építem be a számaimba, ami épp foglalkoztat. Élőben viszont szeretek sokféle dnb-t játszani.”

A szombat este másik külföldi headlinere a Hospital Records újdonsült üdvöskéje, a Fred V & Grafix duó ugyan 2009 óta aktív, de igazán csak az elmúlt két évben lett igazán sikeres. Szintén rockzenén nevelkedtek, és Jimmi Hendrixet a mai napig egyik fő inspirációjukként tartják számon. A Hospitalhoz 2011 végén szerződtek le, de csak tavaly jött első ep-jük, a Collin McLoughlinnal közösen készített Here With You / Minor Happy.

Idén viszont összeállt az első nagylemezre elegendő anyag, amit Recognise néven jelentettek meg. Erről a második kislemez, a Forest Fires az angol kislemezlistán hetvenhetedik, az indie-listán pedig az ötödik helyig jutott. Komoly remixerek is, átdolgoztak számokat a Rudimentalnak, a Camo&Crooked-nek, Emeli Sandénak, Sub Focusnak és Netsky-nak is. Szettjeiket a vidám jumpup és a liquid-alapú drum’n’bass teszi ki többnyire.

A partyt Chris. su, Raise Spirit, illetve Ian Autorun Markovval közös b2b-szettje teszi majd egésszé, az mc-zésről pedig Texas fog gondoskodni. A jegyár háromezer-ötszáz forint, de ingyen jöhet, aki válaszol a következő kérdésre.

Játék, nyertesek

Miért dj Freshre bízta harmadik születésnapi partyját a BP Clothing? (Segítség múlt heti ajánlónk interjúrészének végefelé, itt, a helyes válasz, hogy Fresh nagy név, akire szívesen rábízzák a születésnapi bulit.)

A megfejtéseket december tizenkettedikén, pénteken délután ötig délig vártuk a koncertblog1@gmail.com-ra Hospitality tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a szombat esti Bladerunnaz: Hospitality with Logistics and Fred V & Grafix partyra: Boldizsár Pétert és Ormay Attilát. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudatjuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!