Újabb front nyílt az önkormányzat és a helyek között Erzsébetvárosban – a polgármester válaszát öt napja várjuk

// 2020-05-29

Múlt hétvégén két hírt is közöltünk a korlátozott nyitvatartás miatt újra élesedő erzsébetvárosi teraszháborúról, melynek legújabb arcvonala most a közterület-használati díj nyomán nyílt meg.

Egy 2012-es rendelet “kötelezi” a VII. kerületi önkormányzatot, hogy minden este 10-kor bezárassa a teraszokat a városrészben, ami ellen múlt szombaton a teraszosok engedetlenségi továbbnyitvatartással tiltakoztak. Hétfőn ezeket a kérdéseket küldtük Dömsödi Gábornak (a korábbi tévésnek, majd Pásztó polgármesterének), az önkormányzat kommunikációs vezetőjének:

  • A teraszok nyitvatartásának szombat esti ellenőrzésekor hány engedetlen helyet találtak, melyek nem zártak előírás szerint 10-kor? Ha meg lehet nevezni a helyeket, azt is szívesen vesszük.
  • Ezeket hogyan szankcionálták, hány helynek összesen mennyi büntetést szabtak ki, mekkora összegekkel, mi volt a legkisebb és legnagyobb összegű bírság?
  • Nem tervezik, hogy lazítanak a 10 órás zárórán, hogy a két hónapos kényszerszünet után kinyitott helyek több bevételt tudjanak termelni? Különös tekintettel arra, hogy jelenleg a Bulinegyedben nem szórakoznak turisták, akik jelentősen hozzájárulnak a környék zajterheléséhez.
  • Ha nem terveznek ilyesmit, mi az oka ennek?

Jött is válasz alig több mint egy órával a küldés után, hogy elküldték a kérdéseinket az illetékesnek, aki viszont azóta sem válaszolta meg ezeket, hiába kérdeztünk rá kedden Dömsödinél, hogy előreláthatólag mikor küldik a válaszokat.

Múlt hétvége óta egyébként viszonylagos csönd nyitvatartásügyben, aminek talán az is lehet az oka, hogy nem voltak valami balzsamosak az esték a héten, nem sokan akarhattak késő este-kora éjszaka a szabadban italozni.

Most azonban újabb front nyílt, mégpedig a teraszok közterület-használati díjával kapcsolatban. A kormány ugyanis ezt szeptember 1-ig eltörölte, az erzsébetvárosi helyek viszont mégis kaptak a héten számlákat, melyek a nyári időszakra is vonatkoznak, tehát e szerint nekik mégis fizetniük kell. A követelés alapja az önkormányzat tájékoztatása szerint az a jogszabály, ami megtiltja, hogy az kerület törzsvagyonába tartozó díjról lemondjanak. Persze látják az ellentmondást, melynek feloldására a kormányhivatalhoz fordulnak, ám ez igazából fölösleges, mert az Index megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ máris egyértelműsített:

A rendelkezés célja, hogy a válság miatt sújtott vendéglátóipari területet ezen fizetési elengedéssel megsegítsük. Nem moratóriumot és nem késleltetett fizetést takar, hanem azt, hogy az újra kinyitó éttermeknek egyáltalán ne kelljen közterület használati díjat fizetniük a teraszaik után. Reméljük, hogy mindenki a jogszabálynak megfelelően, és jóindulatúan fog hozzáállni a vállalkozások megsegítéséhez.

Erzsébetváros vezetését a kiküldött számlák alapján nem lehet jóindulattal vádolni, nem úgy, mint a szomszédos VII. kerületet és az eggyel arrébb lévő IX.-et: ezek leszögezték, hogy nem fognak a nyárra közterület-használati díjat fizettetni a vendéglátóhelyekkel.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Követeljük az Osztrák-Magyar Monarchia visszaállítását!