Első napi betevőnk a Soundon

// 2010-07-08

Merészen kezdik az etetést Soundon, Pet Shop Boys után ezerrel jön az elektronikus manna: Sven Väth és  Paul Oakenfold lesznek a ma éjjel császárai. Forróság, mega beach, kétszer annyi ember és dupla annyi bikinis. Plusz egy friss-fájdalmas hír: Klaxons elmaradt.

 

Nem bíztuk a véletlenre az indulást, még a forróság előtti, reggel nyolcas startot terveztünk, amiből persze így is tíz lett (érdemes kétszer is ellenőrizni a jegyet induláskor, a csapatból volt, aki még hazaszaladt), de aztán meg sem álltunk Zamárdi határáig. A fesztivál sátrazásról a világért sem mondanánk le (kellenek a romantikus gyönyörök), mégis a picivel távolabbi árnyas fák közötti autós kempingre szavaztunk (vigyázat, állítólag már megtelt!), és a jó tanácsokat megfogadva a habokba vetettük magunkat – azzal a pici kitérővel, hogy nem tudtunk ellenállni egy karosszékes gumimatracnak (pohártartós!), amit aztán dagadó keblekkel eresztettünk a vízre (hiába a luxus életérzés azonnal megérinti az embert Soundon).

 

Bár első látszatra itt kevesebb a koncert, mint a VOLT-on, de ha jobban belemerülünk a mindenttudó programfüzetbe, bőven találunk izgalmakat. Itt van mindjárt elsőként az Erik Sumo, ők éppen most kezdték el a nagyszínpad bemelegítését – jelentjük zenéjük szinte az összes stílusból merít, egyszerre könnyű és bonyolult; miközben nem hiányzik belőle az autentikus hangszerelés mellett az elektronikai érintettség sem. Tövisházi Ambrus bandája teljes joggal nevezi magát “szupergruppnak”, hiszen olyan tagokból áll – mint például Harcsa Veronika, Kiss Erzsi és Farkas Zoltán a Pál Utcai Fiúk és a Colorstar dobosa -, akik mindannyian eleget tettek már le hazánk zenei asztalára, ráadásul külföldön is csak öregbítették hírnevünket. Profi zenészek és profi előadók – Ambrus éppen most nyerített egy hatalmasat a közönség felé -, tele fantáziával és kreativitással.

 

 

Ha pedig zenekarok, kettőt még életbevágóan fontos, hogy megemlítsünk. Kedvenc világsztárjainkat, a több mint százmillió lemezen túladó Pet Shop Boyst, akik sokat tettek azért, hogy még mindig éljen (!) a szinti-pop és a cukorka – epedve várjuk a beígértekhez híven hogyan mozgatják meg a tömeget, és lesz-e vajon „Go West” éneklés együttes erővel. A változatos nemzetiségekből (emigránsokból) álló RotFront pedig ugyan kevésbé ismert (bár hozzáteszem a Berlinben élő Gryllus Dorka is a csapat tagja), de Neil és Christopher után szerintünk a legjobb választás a szinten tartásra, nem beszélve arról, hogy nyilván lesznek, akikben mély nyomot hagytak hazai koncertjeikkel. A Berlin legjobb bulizenekarának kikiáltott formáció változatos színekben játszik, a ska, a magyar nóta, a punk, a klezmer mellett a reggae-s dallamoktól sem riadnak vissza – mindezt persze úgy keverik, mint a kihagyhatatlan talpalávalót.

 

Azoknak, akik Erik Sumo hatására maradnának a könnyű dzsessznél csak pár lépés a következő mennyország, Barabás Lőrinc már VOLT-on is látott Elektricje tíztől csap a húrokba a T-Mobile Teraszon, aztán egészen más irányba csúszva ugyanitt Igor Do’ Urden, majd a német technosztár, Sven Väth hergeli a tömeget.

 

És a friss hír: a pár éve Angliában feltűnt, new rave-es, indipopos zenét játszó, már idehaza is széles rajongó táborral bíró (főként az indie stílusra amúgy is érzékenyek körében) Klaxons fellépése egészen váratlanul elmarad., Hiába a hisztéria, hiába a könnyek – a Klaxons egyik tagja ugyanis annyia rosszul lett, hogy jelenleg is kórházban ápolják.  

 

 

Persze „szándon” (ahogy a szleng szereti) a hangsúly az elektronikus zenén van – ez ugyan senkit nem akadályoz meg abban, hogy mindenféle ismeret nélkül egyszerűen csak idejöjjön pancsolni a bikinitengerbe -, és a szervezők rögtön ki is szolgálják a célcsoportot. Majdnem biztos, hogy az este legnagyobb durranásának Paul Oakenfoldot szánták, aki ide legújabb albumával a Pop Killerrel érkezik, és aki már elérte, hogy II. Erzsébet királynővel is találkozhasson. Oakenfold oroszlánsörényével legutóbb két évvel ezelőtt, a hazánkban akkor debütált Sensation White-on találkoztunk személyesen, és megsúgjuk, élőben is elbűvölő, nemcsak remek humorával, de gentleman stílusával is lenyűgözött minket.