Elegánsan sokkoló – Vasovski Symphonic

// 2015-12-16

Világszinten is egyedülálló, a klasszikus és az elektronikus zenét ötvöző produkciót mutatnak be december 21-én, hétfőn, a Papp László Budapest Sportarénában. A Vasovski Symphonicon Magyarország legismertebb popzenészei, Mező Misi (interjúztunk vele), Majka, Curtis, Tolvai Reni, Radics Gigi, Baricz Gergő, illetve Járai Márk énekhangja mellett-mögött a hangzásért Mr. Vasovski, azaz Vasovski Norbert felel. Mező Misi után kikérdeztük őt is, az előadás mellett a pályafutásáról is.

dj vasovski symphonic szimfonikus koncert elektronikus zene klasszikus zene mező misi interjú ajánló ing ingyenjegy belépő-nyereményjáték Radics Gigi Tolvai Reni majka curtis jávor márk Baricz Gergő Papp László Budapest Sportaréna gong rádió buli party house future tropical dj-verseny disco galaxy kiadó David Guetta angie brown david penn werner gábor karmester magyar virtuózok zenekar milk&sugar magyar dj-szövetség ballantines music awards mainstream crossover mr. vasovski

Vasovski Symphonic-csoportkép – Mr. Vasovski a bal szélen

Tizenhat évesen lemezlovasversenyt nyert, és a dalai már akkor bakelitlemezen jelentek meg. Évekkel később egy világhírű kiadó karolta föl, és olyan előadókkal dolgozhatott együtt, akiknek ma is súlya van a könnyűzenei piacon. Vasovski Norbertet idén rangos díjra jelölték, és egy Magyarországon először debütáló szuperprodukcióval jelentkezik december 21-én.

Van, aki gyerekkorában tudja, hogy tűzoltó lesz vagy katona. Te már akkor dj-nek készültél?
– Inkább űrhajósnak vagy felfedezőnek, de azért a zenének valamilyen formában mindig köze volt hozzá. A magnókazettás korszakban nőttem fel, és már kisgyerekként meg akartam érteni, hogy kerül oda a zene, ezért szétszedtem. A házunk ötvenméteres körzete magnószalagokkal volt tele. Aztán eljött az a korszak is, amikor antennákat építettem a kertben, mert minden adót be akartam fogni, hogy hallhassam a legújabb dalokat.

Nem voltál csalódott, amikor ez nem sikerült?
– Már hogyne sikerült volna! Még külföldi adókat is fogtam. De a zene mellett figyeltem a játékokat is, egyszer péntek tizenharmadikán nyertem egy ajándékcsomagot, így azóta erről a balszerencsésnek kikiáltott napról nekem a szerencse jut eszembe.

Akkor ezek szerint nem vagy babonás. Mire fogod, ha valami sorozatosan balul sül el?
– Nem fogom semmire, üzenetnek veszem, hogy az élet szeretné felhívni a figyelmem az irányváltoztatásra. Viszont hála az égnek, mostanában nem járok tévúton, mert időben veszem és értelmezem a jeleket.

Térjünk vissza az eredeti kérdéshez, a sors mikor üzente először, hogy dj leszel?
– Úgy tizenkét-tizenhárom éves koromban, és én szerencsére meghallottam. Rengeteg válogatást készítettem a rádióból felvett dj-szettekből, mint aki tudatosan készül erre a pályára. Aztán egy év múlva, a szakközépben eldöntöttem, hogy megpróbálkozom a sulirádióval is. Nagyon pezsgett az élet akkoriban, ezerfős gimis bulik voltak, meg mindenki be akart kerülni a rádióba, szóval, nem volt egyszerű. Nekem főleg azért nem, mert zenélni akartam és nem beszélni, pedig oda az is kellett. Muszáj volt leküzdenem a gátlásaimat. Aztán két évvel később az igencsak hallgatott Gong Rádióban lettek saját műsoraim, helyi bulikban zenéltem, tehát jöttek a lehetőségek.

Ebben a szakmában tizenhat évesen mit neveznek lehetőségnek?
– Mondjuk azt, hogy megnyersz egy dj-versenyt, és ami ennél fontosabb, a Disco Galaxy gondozásában megjelenik az első bakelitlemezed.

És hogy folytatódott ez a nem mindennapi karrier?
– Először is autodidakta módon elkezdtem tanulni, zeneírást is. Olyan családból jövök, ahol nem pottyant minden az ölembe, az első számítógépemet is tizennyolc évesen tudtam megvenni. Aztán sok zenét hallgattam, és kialakítottam a saját stílusomat, mert egy dj esetében ez a legfontosabb.

Amit úgy hívnak, hogy…
– A house stíluson belül a tropical és a future, de a szívem csücske mindig is a hetvenes évek diszkózenéje marad, ami sajnos itthon kevésbé volt ismert és népszerű, akár undergroundnak is nevezhetnénk. Élő hangszerek, különleges témák, ehhez vájtfül kellett és kell, de én nagyon megszerettem, s ahogy mondtam, mindig ez marad a nagy kedvenc.

Ha nincs rá igény, akkor az ember hűtlen lesz a kedvencéhez?
– Nem. Muszáj lépést tartani a divattal, de eszemben sincs lemondani a kedvencemről. Átformáltam, tökéletesítettem, csak ennyi történt. Manapság nagyon gyorsan születnek a slágerek, és gyorsan is el is felejtődnek, viszont a ma divatos discohouse-nál könnyedebb verzió nekem kedvez. David Guetta sikere is kellett ahhoz, hogy ez a zenei stílus nagyobb figyelmet kapjon. Ő kezdte el felkérni a popénekeseket a közös dalra, így egyre több előadó érzett kedvet ahhoz, hogy dj-vel dolgozzon.

Mit tud David Guetta, amit más nem?
– Mindenekelőtt remek producer és kőkemény üzletember. Kiváló érzékkel nyúl bele a sikerbe, és választ ki olyan számokat, melyek azonnal megfogják a rajongókat.

Itt is ennyire fontos az üzleti érzék?
– Húsz százalék a zene, a többi üzlet.

Nálad?
– Mint mondtam, mindent magamtól tanultam, önerőből mentem előre, nem volt mögöttem egy jól felépített csapat. Én írom, én hangszerelem, és én keverem a dalaimat, mikor jutna idő mélyebb kapcsolatépítésre vagy komolyabb üzleti ügyekre? De nem panaszkodom, gyorsan hozzáteszem, eszemben sincs, jól van ez így.

Pláne, hogy ezzel együtt is sikerült észrevetetned magad külföldön.
– Szerencsére, igen. A saját dalaim a Hed Kandinál jelentek meg, és olyan sikeresek, hogy a mai napig lehet kapni, illetve olyan neves előadókkal is együtt dolgozhattam, mint Angie Brown, David Penn vagy a Milk&Sugar. Jó volt ez az időszak, sokan akartak velem dolgozni, köztük olyan világsztárok is, akiknek igencsak népes rajongótáboruk van.

S most eljött az ideje annak, hogy itthon is igazán megmutasd magad. Egy szuperprodukció és egy díjjelölés, úgy tűnik, megint kezd pezsegni körülötted a levegő.
– Igen, a Magyar Dj-szövetség minden évben versenyt hirdet több stílusban. Most az idei Ballantines Music Awardson jelöltek engem is a díjra mainstream kategóriában. Jelenleg a top20 között vagyok, december 16-án, szerdán indul a szavazás. December 21-én, hétfőn viszont a Papp László Arénában lesz egy koncertem, amit mindenkinek ajánlok, aki egyedi élményt szeretne magával vinni a produkció után.

Ez a Vasovski Symphonic. Hogy jönnek ide a szimfonikusok?
– Nagyon szeretem a hangszereket, de ez már kiderült a beszélgetés elején. A lényeg, hogy a szimfonikus zenekarnak köszönhetően a dal kinyílik, kiszélesedik és megkapja azt az ízt, azt a varázst, amit én mindig is kerestem a zenében. Werner Gábor karmester és a Magyar Virtuózok a legmegfelelőbb partnerek ebben, ennek ellenére nem könnyű összehozni, mert mégiscsak az elektronikus zene találkozik a klasszikus zenével.

Így akkor mi a célcsoportod, és ők hány évesek?
– Húsz és negyven közöttiek, akik szeretik az igényesebb zenét és vágynak arra, hogy a hideg futkározzon a hátukon egy-egy dal alatt.

A magyar sztárfellépőket milyen alapon válogattad ki?
– Elsősorban a hangjukra figyeltem, de azért a zenei stílusra is. Vagy az volt a fontos, hogy valaki nagyon illeszkedjen a hangi adottságaival ebbe a stílusba, vagy nagyon ne, hadd legyen ebben is crossover.

Így került képbe többek között Mező Misi, Járai Márk, illetve Majka és Curtis?
– Igen. Kíváncsi voltam, hogy mi sül ki abból, ha ilyen remek előadók, mint mondjuk Misi, a dj keverte zenét szimfonikus csomagban kapják. Nekik kifejezetten erre az alkalomra írtam dalokat, s amióta felénekelték, biztosan érzem, hogy jól döntöttem.

Nyilván Radics Gigi és Tolvai Reni esetében szintúgy.
– Természetesen. A hölgyeknek is olyan dalaik vannak, amelyek azonnal bekúsznak az ember fülébe, és mondanom sem kell, mindkét énekesnő hangja egyedi és különleges, ami szintén sokat hozzátesz a számhoz.

Melyik a kedvenc dalod?
– Csak egyet mondhatok?

Igen, kegyetlenség egy dalszerzőtől egy kedvencet kérni…
– A Misi dala…Meg a Gigié, és a Renié is. No, meg Járai Márkét is nagyon szeretem.

Sejthető volt, hogy ez lesz belőle… Inkább beszéljünk a hangulatról, látványról.
– Zenei stílusban és fényekben klubhangulat, de azért elegánsan sokkoló látvány fogadja majd a rajongókat. Rengeteg közkedvelt világsláger is föl fog csendülni szimfonikus köntösben, de a lényeg, hogy a fény és a hang összhangban legyen.

Vasovski Symphonic – december 21. – Aréna

Magáról a produkcióról, hogy milyen zene fog szólni, azon kívül, hogy klasszikus zene és elektronika jár majd kéz-a-kézben, nem sokat tudni, és se Mező Misi, se pedig – mint följebb olvasható – is inkább titkolózik. Annyi biztos, hogy népszerű klub-dj, Mr. Vasovski pop/rockslágereket is előad majd a maga a sajátos stílusában. Tudjuk még azt is, hogy a hazai popszakma krémje elfogadta a meghívást, hogy működjön közre a produkcióban.

Radics Gigi, Tolvai Reni, Majka, Curtis, Baricz Gergő, Járai Márk, és persze Mező Misi mellett állandó szereplő és kísérő a Magyar Virtuózok zenekara. A december huszonegyedikén, hétfőn tartandó koncertre este nyolcas kezdés van kiírva háromezer-kilencszáz és huszonkilencezer-kilencszáz forint közötti áron kaphatók jegyek, de tőlünk lehet szerezni ingyen is!

Játék

Foglalkoztatta-e valaha a gondolat Mező Misit, hogy ő maga is elinduljon egy tehetségkutatón? (Segítség tavalyi Magna Cum Laude-interjúnkban, a helyes válasz: “eszébe se jutott”.)

A megfejtéseket december 20-án, este hétig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Vasovski tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Adamik Boglárkát és Zakariás Gézát, akik másodmagával ingyen mehetnek a hétfő esti Vasovski Symphonic koncertre, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!