Most már aztán tényleg kihátrált a Dürer a múlt heti szervezői nyílt levél mögül

// 2020-04-23

Tegnap azt nyilatkozták az Indexnek, hogy már az sem volt jó ötlet, hogy mögé álltak.

Múlt szerdán 32 szervező/klub/fesztivál, plusz a Tixa adott ki egy nagy vihart keltő nyílt levelet a koncertipar nehéz helyzetét megvilágítandó, egyben felhívták a figyelmet a jegyár-visszatérítések eltérő gyakorlatára. Aznap megnéztük és leírtuk, hogy a magyar jogrendszerben mi a helyzet a vis maior fogalmával, ami alapvető fontosságú, hogy vissza kell-e adni kötelezően a kifizetett belépő árát:

Másnap délelőtt a Dürer Kert megjelentetett egy közleményt, melyből mi azt olvastuk ki, úgy értelmeztünk, hogy “máris kihátráltak” az előző napi, általuk is aláírt nyílt levél mögül:

Még aznap helyreigazítást tettünk közzé, miután megkerestek minket, és tagadták, hogy kihátráltak volna. Helyreigazítást ugyan kifejezetten nem kértek, sőt, egyenesen fölöslegesnek tartották, ellenben közölték: a szerintük “szenzációhajhász”, “lájkvadász” cikkünk miatt nem fognak minket felírni a vendéglistára. Fontos körülmény, hogy kizárólag akkor igényeltünk sajtójegyet, ha az adott eseményről előzetes, ajánlócikket írtunk, illetve további megjelenésekkel, például Instagram- és Facebook-bejegyzésekkel, -borítóképekkel ajánlottuk az adott eseményt. Tehát a sajtójegyek biztosítása a Dürer Kert részéről egyetlenegy alkalommal sem valamiféle kegy volt, amivel a lekötelezettjeikké válhattunk volna.

Annál is inkább volt egészen döbbenetes ez a fajta, vélt pozícióból való revolverezés, mert mindkét, témáról szóló cikkünkben a helyek és a szervezők mellett szóltunk; a Dürerről szólóban kifejezetten ki is emeltük, hogy talán a Budapest Park egyedi jegyvisszatérítés-kezelési gyakorlata kiváltotta felháborodás miatt szögezték le gyorsan, kifejezetten szimpatikusan és pozitívan egyébként, hogy náluk minden esetben visszajár a pénz, ha a jegyvásárló úgy dönt.

Tegnap a zeneipari válságot összefoglaló, alapos, nagy cikk jelent meg az Indexen, melyben a Dürer Kert is megszólalt. Mivel tegnap megkeresésünket visszautasították, nem akartak nyilatkozni nekünk, idemásoljuk az Indexnek tett nyilatkozatukat:

Mivel ez egy sokakat érintő kérdés, amely a jelenlegi helyzet kialakulása óta lóg a levegőben, fontosnak gondoltuk, hogy csatlakozzunk egy olyan nyílt levélhez, amely kifejti, hogy sok más iparághoz hasonlóan mennyire lehetetlen, eddig soha nem látott helyzetbe került a hazai és a nemzetközi zeneipar. Ilyenformán pedig arra szerettünk volna kérni mindenkit, hogy legyenek türelemmel és megértéssel a jegyek visszatérítése kapcsán, ugyanis ez minden klubnál, illetve fesztiválnál eltérő módon történik. Mindez azonban baromi szerencsétlenül lett megfogalmazva, ami félreértéshez és felháborodáshoz vezetett. Utólag okosnak lenni persze pont olyan, mint előre hülyének, de már látjuk, mi volt az, ami miatt nem volt jó ötlet aláírnunk ezt a levelet. A félreértések tisztázása érdekében pedig szükségét láttuk annak, hogy egy külön közleményben tegyük világossá: a Dürer Kert által szervezett koncertekre, amelyek elmaradnak, vagy későbbi dátumra kerülnek, minden esetben lehetőség van a jegyvisszatérítésre. Ez így volt eddig is, és ezután is így lesz, hiszen bármilyen más megoldás nem csupán jogszerűtlen, de a szellemiségünkkel is totál ellentétes lenne. Ennek megfelelően az utóbbi két hétben több millió forint értékben vissza is térítettük a jegyárakat mindazoknak, akiknek nem felelt meg az új időpont egy-egy adott bulira.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)


Mindeközben Csehországban: