Dűnére brandelt analóg fesztivál Nógrádban június utolsó hétvégéjén

// 2021-06-06

24. és 27. között tartják az Arrakis Fesztivált Csobánkapusztán.

2021 popkulturális értelemben hovatovább a Dűne éve – hatalmas várakozás előzi meg a koronavírus-járvány miatt tavaly decemberről idén október elejére halasztott új Dűne filmet, amire még társasjátékos berkekben is nagyon készülnek.

A június utolsó hétvégéjére a sokat éheztetett magyar elektronikus zenei szcéna egyik emblematikus bulihelyszínére, a Nógrád megyei Csobánkapusztára is erre felfűzve szerveződik fesztivál. (Egyébként ez a SUN Festival helyszíne is, egyben az emögött álló, nagymúltú Mély Mosoly Alapítvány folyamatos fejlesztés alatt álló közösségi területe.) Az egész esemény is Frank Herbert által megírt Dűne-univerzum fő bolygójáról, az Arrakisról van elnevezve, és tovább is van, ahogy a szervezők írják:

Az Arrakis Fesztivál a mi fűszerbolygónk, ahol a zene által gyógyulni vágyók találkoznak. Arrakeen, ahol várnak a múltbanéző és jövőlátó mágusok, a Melange égisze alatt pedig utazhatsz mozgás nélkül is. Várunk a Dűne homokja alatt megbúvó szent Víz birodalmában, Csobánkapusztán. A Fűszer a techno, az acid, és az ősforrás goa.

Vagyis a két színpad is dűnés nevet kapott, az Arrakeenen (Arrakis bolygó fővárosa) az erősebb-táncosabb négynegyedek, nappal goás, éjszaka pedig technós dolgok uralják majd a hangfalakat. Többek között Aurafood liveactjével, a hazai goa “alapítói”, a máig igencsak aktív Oleg (SUN Festival) és Wegha (Future Music Records/Ozora Festival), a sokoldalú, partykultúra-alapító és szinte popsztárstátuszú dj, Titusz (Bëlga/Humbugs/The Carbonfools), az egyik legjellegzetesebb, a globális szcénában igen fontos, szerb progpsy-kiadó, Tesseract Studio magyar játékosa, Botond, illetve az Arrakis főszervezői, Cheeky, Miska és 1000arc szettjével.

A másik helyszín a Dűnében szereplő és központi szerepet játszó szer eredeti nevéről, a Melange-ról kapta a nevét. Itt egy rakat kísérletezős és érdekes liveact is várható, de itt lép föl Titusz régi párja, és hozzá hasonlóan szintén a hazai partykultúra és elektronikus zene hőse, Naga is, illetve az egyre jobb és ismertebb pszichedelikus-chilles zenekar, a Takkra.

A program másik fontos szkillje, hogy majdnem mindenki, vagy hát legalábbis nagyon sokan a fellépők közül bakelitről fognak játszani, mondván ez egy “analóg fesztivál”.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Zenei vezetőnk, Dr. Zoidberg minisorozata, a Szívesen a Koncertblogon: