Figyelj már oda a díjnyertes magyar rövidfilmekre

// 2020-03-22

A Bánkitó Fesztivál és a Malter filmfesztiválján március 22. és április 19. között öt magyar film kerül online vászonra ingyen.

A Bánkitó mindig is törekedett az összművészetiségre, nem csoda hát ez a komplett felvezető program, pláne, hogy azért ők bizakódóak, hogy meg tudják tartani majd július közepén a fesztivált…

A sorozat alapból a Malter Vándor Filmfesztivál, illetve most már az Auróra és a Bánkitó közös Karaténfesztiválja részeként minden vasárnap este 7-től mutat be egy-egy díjnyertes magyar filmet március 22-től, tehát mától. Ezek egy hétig lesznek elérhetők a fesztivál központi Facebook-eventjén.

A Malter mozaikszó, az M benne a mozit és a magyart jelenti, az alter pedig – mily’ meglepő – mint alternatív, mozgóképes leképezése a valóságnak, és mint alternatív vetítési helyszínek. Itt a program, az 5 film és az időpontok:

Március 22., vasárnap, 19:00
Almási Zsolt:
Figyelj már oda (2019, 14 perc) – előzetes
A film egy apa és fia kapcsolatáról szól, akik egy tükröt cipelnek az ötödikre, de hogy sikerrel járjanak, csapatként kell működniük, a cipekedés közben pedig bepillantást nyerünk közös múltjukba.

Március 29., vasárnap, 19:00
Bernáth Szilárd:
Fizetős nap (2016, 22 perc) – előzetes
Ferinek, a fiatal férfinek is kérnie kell a falu uzsorásától, Simontól, és hamar bele is sodródik családjával együtt az adósságcsapdába. Tiszteli Simont, de felesége unszolására feljelenti őt. A nyomozó a vallomás után ígéretet tesz, kivonulnak a segélyosztás napján, és ha sikerül tettenérniük, igazságot szolgáltatnak.

Április 5., vasárnap, 19:00
Schwechtje Mihály: A Pingvin konstrukció (2013, 16 perc) – előzetes
Akiknél a pénz és a hatalom, belecsalogatják abba a hitbe a kisembert is, hogy minden jóra fordul, ami persze csak illúzió. Ezt meséli el a film egy reménytelenül fürdőköpenyes pasi (Csankó Zoltán) és zsiráfgondozó szerelme (Rezes Judit) történetével.

Április 12., vasárnap, 19:00
Dombrovszky Linda:
Kockaember (2017, 18 perc) – előzetes
A Kovács Zsolt által alakított főszereplőhöz, a Kockaemberhez az órát lehe igazítani, napjai egy rugóra járnak, ugyanakkor kel, reggelizik, indul dolgozni, aztán ultizni és fekszik le. Aztán idő előtt nyugdíjazzák.

Április 19., vasárnap, 19:00
Besenyei Katalin:
Apám orvosa nem praktizál (2017, 20 perc) – előzetes
Boróka 27 éves, Angliában kórházi takarító. Hét év után haza kell térnie szülőfalujába haldokló, alkoholista apjához. A lány csak a házat szeretné eladni, de a sors és a falu furcsa lakói úgy alakítják, hogy belekeveredik az apja által kialakított hazugsághálóba. Borónak egy véletlen folytán fel kell nőnie az apja által kiépített mítoszhoz.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Belső utazáshoz rakott össze playlistet a Budapest Park: