Breaker-sztárparádé a Bladerunnaz és a Ninjabreakz első közös buliján

// 2015-10-20

A nemzet ünnepén a törteket is lehetőségünk lesz megünnepelni, méghozzá az Akváriumban, a Ninjabreakz és a Bladerunnaz jóvoltából. Illusztris társaságot hoznak el nekünk a srácok, John B-vel az élen, aki a drum’n’bass legkevésbé konvencionális figurája, de jön még Lady Waks, a break nagyasszonya Szentpétervárról, illetve  Ed Solo is, aki a ragga/reggae-dnb egyik úttörője.

 

Az udvariasság kényszerít, hogy a hölggyel kezdjük a fellépők pozícionálását. Lada Waks, a basszusok királynője legutóbb három budapesti buliján A38 nagytermét töltötte meg léleksimogató törtjeivel, és az utolsó ilyen alkalomból már kiveséztük a producer/divattervező/műsorvezető/grafikus dJane-t. Ráadásul annyira megszokta, hogy a hajón játszik, hogy már sokadik Facebook-posztjában is arra buzdítja a rajongóit, hogy Budapesten most is az A38-ra menjenek… De persze ez senkit ne tévesszen meg, az Akváriumban lesz a buli.

De tereljük figyelmünket a csokoládé-Martinik nagy rajongójára, John Bryn Williamsre, azaz John B-re, az egyik legextravangásabb előadóra a szcénában. Tizennégy éves kora óta ír zenéket, ami nem piskóta, így nem csoda, hogy négy kiadó – a Beta Recordings, és specializált alkiadói, a Nu Electro, a Tangent és a Chihuahua – fűzhető a nevéhez. A kétezres évek elején kezdték kiadni a zenéit, ami minden volt, csak éppen nem tipikus drum’n’bass.

Az első korszakára leginkább a hosszú trance-es szintijátékok voltak jellemzőek, rá is sütötték a trance-and-bass jelzőt, ám később elkanyarodott a serdülőkorára jellemző hatások felé. Így elkezdett electrót injekciózni a dob-és-basszusos alapkhoz, és nem riadt vissza a nyolcavanas évek diszkóhangzásának megdéenbésítésétől sem. A szettjei nagyon változatosak, gyakran találunk benne dzsesszes, darkos, sőt még gothos elemeket is, de a diszkó és a rockos ritmusok is simán beleférnek, és persze azért be-beszúr jópár neurofunkot is.

Kifejezetten tökösen áll a politikához is, az idén májusban kiadott Electricity videójában például nyíltan nekimegy az angol kormány bevándorlásellenes politikájának. Sőt, idén még egy illegális határátlépést is sikerült begyűjtenie, amikor útban egy fellépésére nem katonai ellenőrzőponton lépett be a Putyin által tavaly elcsatolt Krím-félszigetre.

Az est harmadik headlinere Ed Solo, szintén a ködös Albionból látogat el ismét hozzánk. Két éve a Stanton Warriors után kanyarított egy emlékezetes főleg ragga/reggae-dnb szettet a hajón. Ő eredetileg jungle-lel kezdett, majd egy rövid kitérőt tett a breakbeatbe, nem is lehet okolni ezért, hiszen ekkortájt abban a stúdióban dolgozott, ami Krafty Kuts lemezboltja fölött volt. De aztán okosan visszakanyarodott a dob-és-basszushoz. A ragga-dnb egyik nagykövete komoly kollaborációinak egyik iskolapéldája, ahol Deekline-nal az SL2 ’On a ragga tip’-et redubolták:

A le- és felvezetésről a Ninjabreakz rezidensei és Ian Autorun fog majd gondoskodni. A jegyek háromezer-ötszáz forinba fognak fájni, velünk viszont két szerencsés ingyen jöhet, ha tudja a választ a következő kérdésre.

Játék

Kinek a kiadójánál jött ki Seba első megjelenése? (Segítség korábbi ajánlónkban, a helyes válasz: Good Looking Recordings.)

A megfejtéseket október 23-án, pénteken délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Ninjablade tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Balázs Arnldot és Nagy Csabát, akik ingyen mehetnek a péntek esti Ninjablade partyra, az Akváriumba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!