Bor, mámor, Balaton (x)

// 2010-04-22

Május 1-jén és 2-án a balatoni borászoké lesz a főszerep a Fővárosban. A második Balatoni Borok Fesztiválja igényes kulturális ajánlattal, kiváló borokkal és finomabbnál finomabb magyaros étkekkel várja vendégeit. A fesztivál koncertjeit a Koncertblog élőben közvetíti. (x)

 

Az esemény mögött a Balaton Borrégió borászainak és a Balatoni Bor ügye iránt elkötelezett személyek és szakmai szervezetek együttműködése áll. Céljuk a térség borászatának minél szélesebb körű, hiteles képviselete, a régióhoz tartozó valamennyi borvidék sokszínű ízvilágának bemutatása, népszerűsítése. Azért fáradoznak, hogy a Balaton Borrégióban megtermelt kiváló minőségű borok a hazai és a nemzetközi borkultúra részeként ismertek és elismertek legyenek.

 

A fesztivál több ezer látogatója közt Ön is találkozhat a csodálatos balatoni pincék borkészítő mestereivel, akik személyesen fogják az érdeklődőket megismertetni boraikkal és azzal a filozófiával, ami egész pályafutásuk során kíséri őket.

 

 

Mindezt hasonló elhivatottságú, kiváló művészek muzsikájának kíséretében teszik majd. A zenei kínálat jazz, népzene, világzene és etno funk. A fellépők között találhatjuk Magyarország 2008-as kulturális nagykövetét és a Fonogram által 2009-ben és 2010-ben a legjobb hazai világzenei album díjjal kitüntetett együtteseit. Mindkét napon fellép a gypsy jazz-t népszerűvé tevő Django Reinhardt magyarországi követője is.

 

A fesztivál több mint 100 borkülönlegességéhez méltó gasztronómiai kínálat nem szűkölködik a ínycsiklandó ételekben sem. Elmaradhatatlan a balatoni ízek közül a halászlé, a borokhoz kínálnak még különféle sajtokat és természetesen pecsenye sülteket is. Az édesszájúak a nagymamák receptje szerint készült süteményeket is megkóstolhatják.

 

A fesztivál számára tökéletesebb helyszínt nem is találhattak volna, mint a belvárosi Erzsébet teret, mely könnyű megközelíthetősége mellett a nemrég felújított park nyújtotta zöld környezettel, igazán kellemes kikapcsolódást ígér, ahol a sötétedés után fergeteges mulatság várható.

 

A Balaton Borrégió Közép-Kelet Európa legnagyobb és legszebb édesvízi tavát körülölelve, festői dombok és hegyek oltalmában helyezkedik el. Ősidők óta kedvelt bortermő terület, kiváló talaj- és éghajlati adottságokkal. A régió tradicionális szőlőfajtái között számos hungarikum, mint például a juhfark és a kéknyelű, és a népszerű világfajták – főként a bordeaux-i és burgundi fajták – is megtalálhatóak. A Balaton környékén termő borok sajátságos karakterrel bírnak. A régió fehérborkínálatában fajtától és terroirtól függően a könnyedebb, friss és illatos stílustól a magasabb sav- és alkoholtartalmú, érleltebb stílusig minden megtalálható. Nagy a választék az elegáns, nagy testű és tanninos, magas alkoholtartalmú vörösborokból is. Aki pedig a rosé borokra kíváncsi, szintén nem fog csalódni, hiszen a legtöbb borászat igyekszik az Ő igényét is kielégíteni.

 

Bővebb információért látogasson el a www.balatonborfeszt.hu oldalra. 

 

(x)