Ilyen a funk, ha neuro – Beat Safari a Koncertblog Sessionben

// 2020-05-05

Hosszabb szünet után egy drum’n’bass-mixszel tér vissza a Koncertblog Session sorozat.

Ahogy beharangoztuk, Beat Safari szervezőcsapat két tagja, Magematix és Sldr közel másfél órás zenefolyamot kevert nekünk, és néhány kérdésünkre is válaszolt. A válaszokból kiderül, hogyan idéznék meg Frankhegy és a Garancsi-tó szellemét, a mixben pedig nagy klasszikusok keverednek friss zenékkel. Lássatok, hallgassatok!

Hova helyeznétek el magatokat a magyar drum’n’bassen belül?
– A hazai szcéna viszonylag szűk és zárt, így nem volt könnyű vállalkozás megszólítani a műfaj hazai rajongóit. Véleményünk szerint a neurofunk stílusirányzat az, ami folyamatosan fejleszti és az elmúlt bő húsz évben is fejlesztette a drum&basst, bár nem mindig ezen a néven futott. Igyekszünk mi is lépést tartani, és a maximumot kihozni ebből az irányzatból. Négy évvel ezelőtti indulásunk óta a közönségünk mára megtanulta, hogy milyen zenére számíthat a rendezvényeinken, még ha esetleg maga a headliner első hallásra nem is mond túl sokat. A Tilos rádión kéthetente jelentkező műsorunkban számos hazai drum&bass-csapatnak biztosítunk lehetőséget a megjelenésre, időnként külföldi fellépőket is vendégül látunk egy-egy stódiómix erejéig. A közönséggel főleg a Neurofunk Hungary Facebook-csoportban tartjuk a kapcsolatot, ez néhány év alatt a legnépesebb és egyben legaktívabb hazai dnb-közösséggé nőtte ki magát. Akit érdekelnek az új megjelenések vagy a régi klasszikusok, biztosan talál magának egy-két hiánypótló tracket a bejegyzések között.

Mit tartotok a legnagyobb hazai, illetve nemzetközi sikereteknek?
– A nemzetközi élvonal számos kultikus producerével és kiadóikkal volt már szerencsénk együtt dolgozni, de kiemelkedik a 2017-es Methlab Budapest Label Night line-upja: Cause4Concern, Silent Witness, Machine Code (Current Value + Dean Rodell) és Rawtekk, mindenki live act és full crew. Mégis számunkra a legnagyobb siker, ha egy kevésbé ismert vagy épp most debütáló fellépőt hozunk, és a közönségünk ugyanolyan nagy számban jön el, mert ezáltal érezzük a bizalmukat. Célunk, hogy ne feltétlenül a külföldi vendég jelentse a fő vonzerőt, hanem a Beat Safari név egyfajta garanciát jelentsen a minőségi neurofunkra.

Milyen terveiteket akasztotta meg a koronavírus-járvány?
– Egy cikk nem is lenne elég, hogy felsoroljunk mindent! Idén indult volna az openair-sorozatunk, nyitás előtt álltunk, amikor a járványhelyzet eszkalálódott. Szeretnénk teremteni egy olyan szériát, amely amellett, hogy megfelel a mai kor elvárásainak, méltó utódja a régmúlt kultikus rendezvényeinek (Frankhegy, Etyeki Katlan, Garancsi-tó, Tilos Partyk), így az új generáció mellett az “aranykorban felnőtt” nemzedéket is megszólitja. Nem is feltétlenül korlátoznánk a drum&bassre, inkább egy egynapos underground zenei fesztivált képzelünk el. A mostani helyzetben a háttérben továbbra is dolgozunk ezen és más projekteken.

Khaist & Magematix playin @ Efott Festival 2016

Mit tudtatok eddig csinálni, és mit terveztek még a karantén időszakára?
– A karantén sajnos jelentős bevételkiesést jelentett nekünk, de ha jól gondolom, ez nem egyedi eset. A rendezvénystop feloldásáig igyekszünk jó néhány olyan projekt végére járni, ami már kezdett a körmünkre égni. Honlapunk hamarosan új megjelenést kap, kibővített funkciókkal. Ruházati márkánk terén is szeretnénk megújulni, hamarosan debütál az új sajátmárkás kollekciónk. A járványhelyzet mindenkit streamelésre kényszerített, mi szeretnénk ezt egy kicsivel magasabb szintre emelni. Keressük az exkluzív helyszíneket, ahol szerkesztett videóanyagot tudunk forgatni. Szóba kerültek videóinterjúk külföldi fellépőinkkel – a globális válság sajnos őket sem kerülte el. Jelenleg senki sem tudja megmondani, mit hoz a jövő, igyekszünk berendezkedni az elhúzódó karanténra.

Ha véget ér a vírusválság, hogyan ünnepeltek majd?
– Az biztos, hogy ha magunk mögött hagytuk a koronavírust, rögtön jövünk egy openair-bulival, még ha ez a kora őszi időszakra is esik. A visszajelzések alapján a közönségünk is tűkön ül, és mi magunk is alig várjuk, hogy a streamek helyett végre a közönségnek játsszunk!

A Beat Safari Koncertblog számára készített mixét itt tudod meghallgatni:




Új, rendkívüli Hangfoglaló-pályázatok: