Baricz Gergő: Szabadon énekelni, nem falakat kerülgetni

// 2015-12-20

Az énekes azt mondja, nem tűnt el, csak átalakul. Egy olyan nyelvet tanul, amiről azt hittük, hogy ismeri, ő azonban többet akar: nem dadogni, hanem folyékonyan beszélni. És, hogy ez mire lesz jó? Faldöntögetéshez. Mindennek eredeményét feltehetően a hétfői arénás Vasovski Symphonic koncerten is halljuk majd – Mező Misi (Magna Cum Laude) és Mr. Vasovski után következzen most beszélgetés az X-Faktor második, 2011-es évadának harmadik helyezettjével Baricz Gergővel, aki Radics Gigi, Tolvai Reni, Mező Misi, Majka, Curtis és Járai Márk mellet szintén föllép a Vasovski Symphonicon.

Baricz Gergő interjú vasovski symphonic ajánló belépő-nyereményjáték ingyenjegy radics gigi tolvai reni mező misi majka curtis járai márk magna cum laude kőbányai zenei stúdió zongora gitár shit song Papp László Budapest Sportaréna dj happy song szelfi pop rock magyar virtuózok zenekar werner gábor karmester

Akkor hallgat el ennyire valaki, ha nincs mondanivalója?
– Hogy értsük, hogy elhallgatás? Hogy keveset szerepelek a médiában, esetleg nem teszek föl szelfiket a közösségi oldalamra különböző fellépésekről? Az én mondanivalóm elsősorban a zenében van, szeretném jól beszélni, úgyhogy most épp nyelvet tanulok.

Nem biztos, hogy világos az összefüggés. Melyik nyelvre gondolsz?
– A zene nyelvére. Mert attól, mert valaki menetel előre egy tehetségkutatóban, még nem jelenti azt, hogy mindent tud a zenéről. Engem mindig is zavart, hogy nem tanultam meg az alapokat. Emiatt falakat húztam magam köré, melyekbe folyton belebotlottam, s ez elég görcsössé tett. Szabadon akarok énekelni, átadni, ami bennem van, de ezt csak úgy lehet, ha folyékonyan beszélem a nyelvet, és nem kell közben falakat kerülgetnem.

Egyesek úgy tartják, az őstehetségeket rossz irányba viszi az iskola, legyen az zene, színészet vagy művészet.
– Erre az őstehetségek jobban tudják a választ. Én nem tartom magam annak. Egy srác vagyok, aki érzi, hogy a zenén keresztül adhat az embereknek, de nem kontárkodhat, mert az hosszú távon nem tesz jót sem neki, sem a rajongóinak. Amíg nem tudom, hogy mi miből következik, ez miért van így, amaz hogy épül föl, addig énekelhetek, de az „dadogós” lesz, nem minden gondolatomat, gesztusomat fogják érteni.

És a Kőbányai Zenei Stúdióban leszoktatnak a „dadogásról”?
– Az majd elválik, minden esetre rengeteget adnak, habzsolom az információkat, tudnivalókat. Egyre jobban értem a zenét, sőt, meglepődsz, kezdem nagyon megszeretni. Átlátom az összefüggéseket, még a zenetörténet is rengeteget hozzátesz az életemhez. Egyedül a zongorával gyűlik meg a bajom néha, de hát istenem, minden nem mehet, mint a karikacsapás.

Meg aztán megszoktuk a gitárt a kezedben. Nem félsz, hogy ez a tudásvágy elindítja benned a lavinát, és ha jövőre vége a sulinak, keresel egy másikat, mert úgy érzed, még tanulnod kell?
– Ezt én is tapasztaltam az évek során, hogy minél többet tanulok a zenéről, annál többször érzem azt, hogy semmit sem tudok. Meg aztán két Gergő csap össze néha bennem, az egyik már nagyon írná a dalokat, a másik meg örül, hogy gyűjtögethet, és érzi, hogy ideje lenne rendszerezni a dolgokat a fejében.

Shit Songot melyik Gergő írta?
– Amelyik abban az időszakban épp olyan érzésekkel volt tele. Szeretem azt a klipet és a dalt is, de talán épp a mondanivalója miatt nem szólt akkorát, amekkorát szólhatott volna. Igaz, akkor még bőven kerülgettem a korábban említett falakat is.

Mondtad a rendszerezést. Ezt úgy kell érteni, hogy még nem állt össze a sok információ egy egésszé?
– Igen, de nem föltétlenül csak a zenével kapcsolatos infókra gondolok. Átértékelődött bennem egy csomó minden, kaptam új impulzusokat, s igazán akkor fogok felszabadulni, ha mindegyik a megfelelő helyre kerül. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy a suli után remetének állok, s egy időre elvonulok fájlokat törölgetni, töltögetni, csoportosítani.

Addig viszont gőzerővel tanulsz, és ennyi?
– Dehogyis! Vannak fellépéseim, azért ezt nem adtam föl. December 21-én, hétfőn például a Papp László Sportarénában leszek a Vasovski Symphonic koncerten. Ilyen még nem volt Magyarországon, óriási kihívás. Hatalmas színpad, rengeteg szimfonikus zenész, egy dj, aki a mai slágereket keveri, erre az alkalomra írt új dalok, szóval, könnyen hangyányivá tud zsugorodni az előadó egy ilyen helyzetben. Nekem az a dolgom, hogy „látható” legyek, ami azt jelenti, hogy ezt a lépcsőt is megléptem.

És mikorra várhatjuk a Happy Songot?
– Miért, ígértem ilyet? A szabadság nem feltétlenül rózsaszín, de ha én már érzem, akkor képes leszek olyan erővel és hittel átadni, amilyenre mindig is vágytam. Lehet, hogy majd azok a dalok sem érnek el mindenkit, de én tiszta szívvel állhatok majd a közönség előtt, mert beleadtam mindent, ami vagyok.

És akkor jönnek a mosolygós szelfik is az oldaladon?
– Kamerába, parancsszóra képtelen vagyok őszintén mosolyogni, meg ez nem is annyira az én világom. Tudom, manapság szinte kötelező, a rajongók is igénylik, de örülnék, ha egyszer ők is úgy gondolnák, hogy mindent elmondtam a dalaimmal.

Vasovski Symphonic – december 21. – Aréna

Magáról a produkcióról, hogy milyen zene fog szólni, azon kívül, hogy klasszikus zene és elektronika jár majd kéz-a-kézben, nem sokat tudni, és Mező Misi és maga Mr. Vasovski is inkább titkolózik. Annyi biztos, hogy népszerű klub-dj, Mr. Vasovski pop/rockslágereket is előad majd a maga a sajátos stílusában. Tudjuk még azt is, hogy a hazai popszakma krémje elfogadta a meghívást, hogy működjön közre a produkcióban.

Radics Gigi, Tolvai Reni, Majka, Curtis, Baricz Gergő, Járai Márk, és persze Mező Misi mellett állandó szereplő és kísérő a Magyar Virtuózok zenekara, melyet Werner Gábor karmester dirigál majd. A december huszonegyedikén, hétfőn tartandó koncertre este nyolcas kezdés van kiírva háromezer-kilencszáz és huszonkilencezer-kilencszáz forint közötti áron kaphatók jegyek, de tőlünk lehet szerezni ingyen is!

Játék

Foglalkoztatta-e valaha a gondolat Mező Misit, hogy ő maga is elinduljon egy tehetségkutatón?(Segítség tavalyi Magna Cum Laude-interjúnkban, a helyes válasz: “eszébe se jutott”.)

A megfejtéseket december 20-án, este hétig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Vasovski tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Adamik Boglárkát és Zakariás Gézát, akik másodmagával ingyen mehetnek a hétfő esti Vasovski Symphonic koncertre, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!