Szülinaphoz szól a nóta

// 2020-02-26

Bangó Margit világhírű cigány- és magyarnóta-énekes 70. születésnapjára utolsó nagykoncertjére készül. Az időpont: október 25., a helyszín pedig a Budapest Sportaréna.

A tradicionális muzsikus családból származó művésznő pályafutása 17 éves korában indult, ekkor fedezték föl a Magyar Rádió tehetségkutató versenyén. Rádió- és tévéműsorok állandó szereplőjeként alkotta a mai napig legendás Bangó Margit-Horváth Pista kettőst, majd a 100 Tagú Cigányzenekar szólistája lett.

A magyar nóta vagy a cigánydalok műfaja, nehéz műfaj. Akik értenek hozzá, tudják. Nem elég jól énekelni, át kell tudni adni a közönségnek a sok száz éves nótákban rejlő érzéseket, a vidámságot és a szomorúságot egyaránt. Vannak dalok, amelyek évszázadok alatt formálódtak és formálódnak a mai napig olyanná, hogy mindenki bánatát vagy örömét kifejezzék. Ezt kell hitelesen elénekelni az embereknek, legyen szó lemezfelvételről vagy koncertről – meséli a művésznő.

A Kossuth-díjas énekes pályájának egyik legfontosabb tényezője a hitelesség. Lehet az egy kicsi étterem vagy a világ legnagyobb koncertterme, előadása magával ragad, és ugyanez érezhető stúdiófelvételein, lemezein, melyek a több mint ötvenévnyi munkásságát, és a sok száz éves magyar és roma értékeket őrzik. Zenei repertoárja egy „hungarikum-zenetár”:

Fontos küldetésemnek érzem, hogy a fiatal generáció, és remélem, még jónéhány elkövetkezendő generáció ismerje és szeresse ezeket a dalokat.

A zene mellett nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy gasztronómiai tudását is továbbadja. Több száz receptet van a fejében, de ezeket le is írta, négy szakácskönyvben, három ezek közül a nemzetközi Gourmand World Cookbooks Awardson is győzött.

Az Arénában elhangzanak pályafutásának meghatározó dalai, legnagyobb slágerei, a Halk zene szól az éjszakában, a Fekete bánat, a Hosszú fekete haj, az Álltam a hídon… Szalai Antal és Cigányzenekara kíséri majd, közreműködik Kökény Attila, Takács Nikolas, Emilio, Roby Lakatos, Rigó Jancsi, Szigeti Fercsi és a 4 For Dance táncegyüttes. Pár dal szimfonikus hangszerelésben, a Budapest Chamber Sinfonietta kíséretében, Drucker Péter vezényletével szólal meg.

Az október 25-i, vasárnap esti, Broadway rendezte nagykoncertre állójegy 10 900 forintért kapható, ülőhelyekre pedig 8900 és 29 900 között lehet venni. Van 39 900-as vipjegy is, amiben exkluzív, dedikált pass van nyakpánttal.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




A Republic meg 30 éves: