Azt mondtad, hogy ez az élet – párosjegyet nyertek Dés László születésnapi nagykoncertjére

// 2014-01-08

Dés László hatvanéves – dallamait az elmúlt két-három évtizedben egy ország dúdolta, énekelte, mélabúsan vagy épp lelkesedve, egy országnak másztak a fülébe örökzöldjei. Film- és popzenéi, musicaljei kitörölhetetlen lenyomatai a rendszerváltó Magyarország hangulatainak. Születésnapja alkalmából most szombaton Nagy utazás címmel ad nagykoncertet az Arénában. Megvannak a párosjegynyertesek.

Szerelem első vérig, Nagy utazás, Trio Stendhal, Jazz+Az, Dzsungel könyve, Valahol Európában, az elmúlt évtizedek legismertebb produkciói – mindben benne volt Dés László keze, sőt a legtöbben meghatározó szerepe volt. Kizárt, hogy lenne olyan ember Magyarországon, aki legalább egy dalát ne ismerné. A változatos tehetségű, kifogyhatatlan ötletekkel rendelkező Dés László zeneszerző és előadóművész most hatvanéves. Zenéit ma is naponta játsszák rádiók, színpadi művei is folyamatosan műsoron vannak, ráadásul nemcsak itthon, hanem külföldön is.

Fölülmúlhatatlan popkulturális hatása mellett ugyanakkor a komolyabb műfajokban is nagyot alkot(ott), például egyedi szaxofonhangjával. Több mint negyven szerzői lemez, öt dvd fűződik a nevéhez, és teljes életművét Papp László Budapest Sportarénában mutatja be és összegzi a Nagy utazás című koncerten.

Munkássága meglehetősen szerteágazó és számos műfajt érint, a nagyszabású koncertre rengeteg vendéget hívott: Geszti Péter, Kozma Orsi, Behumi Dóra (tehát erre az alkalomra összeáll a Jazz+Az is), Váczi Eszter, Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Kulka János, Snétberger Ferenc, hogy a legnagyobb neveket említsük. Mindemellett Dés még saját új dalokkal is jelentkezik majd, melyeket kifejezetten erre a koncertre írt.

A mára klasszikussá emelkedett Szerelem első vérig-re közel másfélmillióan vettek mozijegyet a bemutatásakor (1986), a címadó dal pedig egy évig vezette a slágerlistákat. A Nagy utazás megjelenése óta az egyik legtöbbet játszott magyar sláger. A legendás Trio Stendhal dzsesszzenekar a nyolcvanas években áttörte a műfaji határokat, koncertjei a legnépszerűbb popsztárok fellépéseinek hangulatát idézték. A Geszti Péter-féle Jazz+Az zenekar az ezredforduló legsikeresebb popformációja lett, sikerült eladniuk több százezer cédét is, ami ma már teljesen elképzelhetetlen akár a legeslegnagyobb sztároktól is.

Aztán ott van az évek óta zajos sikert arató Férfi és nő című előadás, mely túlzás nélkül műfajteremtő a magyar színházi világban. Dés Bereményi Gézával közösen írt dalait négy sztárszínész, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György és Kulka János adja elő. A direkt ezen művészekre készült dalokból teltházas sorozat volt a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Színházban, a Városmajori Szabadtéri Színpadon és egy csomó vidéki városban.

A másik embelmatikus Dés-darab, a Dzsungel könyve musical mostanság érkezik az ezredik előadáshoz a Pesti Színházban, ez pedig párját ritkító, sőt egyedüli esemény a hazai színháztörténetben. Ezt és a Valahol Európában-t szinte az összes vidéki színház is játssza vagy játszotta, és több városban is döntögetik rekordokat vele. Szegeden például 1995-ben mutatták be, de tizenöt év után, 2010-ben megszavazta a közönség, hogy újra játsszák: meg is nézték a hat előadáson összesen huszonnégyezren.

Dés László dzsesszmunkássága azonban jóval sztárszerzővé válása előtt, még a hetvenes években bontakozott ki. A Dimenzió I-II, a Trio Stendhal, a Dés Szeptett fellépései rendre teltházasak voltak, és kapott is díjat rendesen (Liszt Ferenc- és Kossuth-díj, kritikusok díja a 81-es wroclavi dzsesszfesztiválon, legjobb szólista a 85-ös dunkerque-i, majd egy év múlva a Karlovy Varyban tartott szintén dzsesszfeszten stb.; persze ezek némelyikében benne volt a dalszerzői munkássága is).

A Showtime Budapest szervezte szombati koncert este nyolckor kezdődik az Arénában, jegyek még kaphatók, de nem sok, a legdrágább és legolcsóbb ülőjegyek például már elfogytak. Nekünk azonban van még két párosjegyünk, melyekért játszani lehet.

Párosjegyet nyertek

Milyen dzsesszkoncertet közvetíttünk élőben 2010 tavaszán a Balatoni Borok Fesztiváljáról? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: Swing Manouche Project.)

A megfejtéseket Dés tárggyal vártuk a jatek@koncertblog.hu címre január 11-én, szombaton délig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek az aznap esti Dés László: Nagy utazás koncertre a Papp László Budapest Sportarénába: Szaladszki Kálmánt és Zalán Pétert. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!