Az első nagy nemzetközi fesztivál Romániában – interjú az Electric Castle főszervezőjével

// 2015-06-15

Az Electric Castle Fesztivál jövő hét csütörtökön elstartol, a fesztivált felvezető cikkeink második darabjaként – a román elektronikus zenei szcéna kolozsvári vezéreivel készült Ruffinaments-interjú után – most a fesztivál egyik főszervezőjével, Andi Vancával beszélgettünk, hogy mire költik a pénzt, amit a feszten keresnek, milyen lesz a Roots színpad, mit lehet majd napközben csinálni, és tudatos volt-e a sok dnb-előadó összetrombitálása. Lezárult a nyereményjáték, nyertesek a cikk végén.

Andi Vanca főszervező

 

A tavalyi fesztivál nagyszerű volt. Mi volt legjobb szervezői szemmel a tavalyi eresztésben?
– Így van, a tavalyi nagyszerűen sikerült. Szuper előadók jöttek el, és több mint hetvenkilencezer látogatónk volt a négy nap alatt, köztük nagyon sok külföldi. Úgy gondoljuk, a tavalyi év volt az első lépés, ahhoz hogy egy nagy nemzetközi fesztivállá válljunk, és ezt támasztja alá az is, hogy ismét neveztek minket a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriájában a Festival Awardson.

Idén lesz először Roots színpad. Hova lesz telepítve és milyen koncepció szerint fog működni?
– Valójában ez sem teljesen új. Tavaly volt, egy nagyon sikeres reggae-színpad, és úgy gondoltuk, megnöveljük a méretét. Olyan előadókat sikerült meghívnunk ide, mint Jah Shaka, Mad Professor, Prince Fatty&Horseman, Bush Chemists és King General, Iration Steppas vagy Benny Page. A színpad a kastély neogótikus részén lesz felállítva, ahol tavaly a Dance Garden színpad volt. A koncepció nagyon egyszerű, csak jó vibe-ok lehetnek ezen a színpadon.

                                          Bonobo a színpadon Szjerdenével

Milyen változások lesznek idén? Infrastruktúra, szervezés…
– Próbáljuk a tavalyi struktúrát tartani, de a fesztivál területe nagyobb lesz, és lesznek majd új zenei zónák is. A nagyszínpadot Boiler Stage-nek fogják hívni, a Dance Garden új neve Red Bull Music Academy lesz, és új helyre is kerül. A Silent Dance pedig kikerül a szabadba. A The Mill és a The Stables idén változatlan marad. Idén lesz egy nagyon király extrémsportzóna, ahol helyet kap majd a BMX Castle Line pálya és egy gördeszkapark is. Továbbá építünk a Divat Cornert, bakelit-bemutatótermet, hogy csak a legérdekesebbeket mondjam.

Tavaly, ha nem érdekelt a bmx és a gördeszkázó fialtalok, nem nagyon tudtál mit kezdeni magaddal. Idén lesz több napközbeni program?
– Napközben lehet majd lazulni a Hideout-zónában, ahol rumspecialitásokat lehet majd kóstolgatni, vagy ihatsz egy jó kávét a tóparton. Átmehetsz a Vinyl Showcase-be, ahol bakelitrajongókkal beszélgethetsz, de ha játszani szeretsz, akkor a Gaming Zone lesz a kedvenced, ahol kipróbálhatod az Oculus Rift headsetteket is. De ha már bulizhatnékod támad kora délután, akkor megteheted a témaspecifikus délutáni rendezvényeken.  

Idén lényegesen több drum’n’bass lesz, mint tavaly. Ez tudatos irányvonal, jövőre is tartanátok ezt a trendet?
– Idén leginkább arra koncentráltunk, hogy olyan neveket hozzunk el, akikre számítanak Romániában. Valóban több dnb lesz, de emellett azért megjelenik sok más stílus is. The Prodigy, Parov Stelar Band, The Cat Empire, The Glitch Mob, Maya Jane Coles, The Subways, Nouvelle Vague és sokan mások.

                                                               A Chill Zone tavaly

Már tavaly is kiemeltük, hogy a fesztivál a bevételek egy részét a kastély renoválására költi. Mit sikerült felújítani idén a tavalyi pénzből? Idén be lehet majd menni a kastély belsejébe?
– A Bánffy-kastély az otthonunk, így természetes, hogy a profit egy részét felújításra költjük. Az első év után a felajánlott összegből a felújításért felelős alapítvány befejezte a neogótikus részét a kastélynak. Idén újjáépítették a lovarda padlóját, sőt szinte az egész kastély új padlót kapott. Ezzel együtt sajnos a kastélyba belépés idén is tilos lesz.

Milyen hatással van a fesztivál kolozsvári és a helyi közösségre?
– Az egész közösség a fesztivállal együtt gyarapodik. A helyiek kiadják a szobáikat, házaikat, és sokan helyben készült termékeket árulnak. Az első évben kicsit meglepődtek a sok látogatón, de már a második évre sokkal jobban alkalmazkodtak. Biztos vagyok benne, hogy idén ez még jobban fog sikerülni. Például idén sokkal több kiadó ház van, mint tavaly. A fesztivál nagyon jó hatással van a helyi közösségekre, és magára a kastélyra is. Reméljük, hogy a helyi hatóságok is belátják ezt és még többet segítenek majd az infrastruktúrában, például az utakkal, parkokkal.

Kit vártok idén leginkább? Kit várnak a legtöbben, és kit volt legnehezebb megszerezni?
– A leginkább várt előadó mindenképp a The Prodigy, és őket is volt a legnehezebb elhozni, mert sok fesztivál szerette volna őket headlinernek. Több hónapig folytak a tárgyalások. Én személy szerint a The Glitch Mobot, Maya Jane Coles-t és Roni Size Reprazentet szeretném látni legjobban.

Játék

Melyik napon voltak a legtöbben tavaly az EC-n? (Segítség a tavalyi fesztiválriportunkban, a helyes válasz: szombaton.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk EC tárggyal június 23-án, kedden délig. A helyes megfejtést küldők közül négy nyertest választottunk: Csarnai Zsoltot, Elekes Beát, Farkas Ádámot és Koncz Zsuzsannát, akik négynapos bérletet nyernek az Electric Castle Festivalra. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a fesztiválra bejutás módját.

(A cikk angol verziója itt.)

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!