Ragyogj kéken, táncolj kékben – ma van az autizmus világnapja

// 2020-04-02

Bartók Béla, Susan Boyle, Kodi Lee, Percujam, Paracitera szerepel az alkalomra készült összeállításunkban.

Kevésbé közismert, hogy a legnagyobb magyar klasszikuszene-szerző, Bartók Béla is számos olyan személyiségjegyet mutatott, melyek arra utalnak, hogy esetleg autista vagy Asperger-szindrómás lehetett. Félszeg és félénk ember volt, a színpadon esetlen, aki roppant nehezen teremtett kapcsolatot a közönséggel. Szigorú, fanatikus, irgalmatlan szigor jellemezte. Mindez egybevág a pervazív fejlődési zavar, a jól funkcionáló, illetve az aspergeri autizmus diagnózisával. Persze akkoriban még nem állítottak föl ilyen diagnózist, sőt ismert sem volt – az autizmus első leírása ugyanis 1943-ból származik, Bartók két évre rá hallt meg.

A 2009-es Britsh Got Talentben egycsapásra világsztárrá vált Susan Boyle-nál is az autizmus egyik formáját diagnosztizálták.

A francia együttes, a Percujam kizárólag autista emberekből áll, és meglehetősen sikeres, több világsztár zenész, például Sergent Garcia is lépett már föl velük. Bármilyen buliba illene húzós rockos-balkánimulatós tánczenéjük.

Kodi Lee tavaly, 22 évesen bűvölte el Amerikát az America’s Got Talentben. A vak és autista fiú azóta már közel félmilliós követőtábort szerzett a Facebookon.

A magyar Paracitera zenekar leginkább fiatal felnőtt autistákból és Down-szindrómásokból áll, akik színes kottával énekelnek magyar népdalokat saját citerajátékukra.



A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Ma ezen hatódj meg: