Újabb követendő osztrák példa: 15 ezer szabadúszó művészt támogatnak 31 milliárdból

// 2020-05-29

Annyiszor hallottuk a magyar kormánytól, hogy a járványkezelésben Ausztria jár elöl, és hogy nekünk őket kell követnünk.

Szabadúszó művészeket támogatják Ausztriában egy különleges segélyalapból – havonta 1000 eurót (kb. 350 ezer forint) kaphatnak júliustól – jelentette be Bécsben tegnap Werner Kogler alkancellár, aki egyben a kulturális ügyekért felelős miniszter, Gernot Blümel pénzügyminiszter, illetve Andrea Mayer kulturális államtitkár.

Utóbbi elmondta, hogy összesen 90 millió euró (31,4 milliárd forint) van az alapban, és számításaik szerint nagyjából 15 ezer szabadúszó művész jogosult a pályázásra. A júliustól kapható havi 1000 euró mellett a művészek egyösszegű, maximum 6000 eurós (2 millió forint) extratámogatást is kaphatnak. Hangsúlyozta azt is, hogy a támogatások kifizetése gyorsan és bürokráciamentesen zajlik majd.

Ezen kívül a nagyobb intézmények támogatására is kidolgoznak csomagot. “A koronavírus-járvány okozta válság eltérően érinti a különböző területeket, és csak fokozatosan tudják meghozni az őket segítő intézkedéseket – mondta Gernot Blümel pénzügyminiszter. Példaként említette, hogy eltérő szükségletei vannak az ünnepi játékok helyszínéül szolgáló színházaknak, és mondjuk a divatüzleteknek, és megint mások egy szabadúszó művésznek.

A Nuus nyomán


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Új videosorozat péntekenként a Koncertblogon: