Analog Balaton először rakja tele a Budapest Parkot

// 2024-05-28

Május 30-án csütörtökön az Analog Balaton első önálló nagykoncertje lesz a Budapest Parkban. Méltó kísérőjük Iamyank, és ahogy azt kell, több még korábban sosem hallhatott új dalt is hoznak.

Nagyon fontosnak tartom, hogy egy dal hiteles és hihető legyen. Az ember nem tud túlságosan eltávolodni a saját karakterétől. Vissza tudom magam helyezni egy-egy dalszöveg erejéig a nyolc-tíz évvel ezelőtti élethelyzetembe, de miután egy kis faluban nőttem fel, aligha tudnék hitelesen gengszterrapet írni.

Így beszélt az Indexnek márciusban Zsuffa Aba, az Analog Balaton (AB) énekes-gitáros-dalszövegírója. És valóban, az AB szövegei őszinték, helyenként meghökkentők és frappánsak, könnyű velük azonosulni, olykor depresszívek, vagy akár önmarcangolók. Utóbbi amúgy leginkább a 2021 őszén megjelent első nagylemezükre, a Lentre igaz, melynek galaxisában a magány, a szorongás, az önsorsrontás, a fáradtság az alapállapot.

Sziasztok, Aba vagyok, bánatfüggő.
Egy gödör alján berendezkedem hosszú távra.
Idebenn messze utazom.
Változtam, pihekönnyű az egyedüllét.

De mindezek ellenére az album éleslátó, önreflexív, és kritikus is, és ez a változás ígérete is lehet. És épp ezt mutatja a 2022-es kislemezük: a Csússz le nagyon más élményt kínál, a szövegek egyrészt mennyiségben és fontosságban is hátrébb kerültek, és ami maradt belőlük, az

kevésbé nyomasztó, a zenék pedig felszabadultabbak, dinamikusabbak, színesebbek, több közreműködővel készültek.

Az Analog Balaton egyébként kezdetben teljes mértékben így működött: nem voltak szövegeik egyáltalán, és ’21-ig semmit nem is jelentettek meg, csak liveacteket adtak. Ezen korszakuk izgalmas öröksége, hogy a számokat a mai napig minden fellépésükön élőben adják elő, amiben nagyon sok spontaneitás rejlik, és a srácok elmondása alapján, ezt a részét szeretik a legjobban a zenélésnek.

A Gyógyul című számuknak nemrég épp a(z üres) Parkban vették föl az albumon megjelenthez képest azt a teljesen más változatát, amit lemezbemutatón játszottak, és ami azóta közönségkedvenc lett.

Csütörtök este a szupportot/felvezetést Iamyank adja majd úgy este 7-től, aki után következik az Analog Balaton nagykoncertje. Az eseményre 8000 forintért kaphatók normál, küzdőtéri jegyek, 12 ezerért pedig teraszra szólók.

Legutóbbi parkos koncertajánlónk: