Akkezdet Phiai-lemezbemutató a Dürerből – LIVE

// 2010-06-10

Az úgynevezett „pesti értelmiségi rap zene” képviselőiként lettek híresek, de ez a meghatározás túl keveset mond el arról, milyen sokat jelent a magyar hiphop számára az, amit Akkezdet Phiai indított el 2003-ban, és egy új album megjelenésével folytatott 2010-ben. A Kottazűr bemutatójára pénteken kerül sor a Dürer kertben, a bulit élőben közvetítjük a Koncertblog címlapján este nyolctól.

 

Saïd és Újonc hét évvel ezelőtt megjelent Akkezdet című albumával teljesen új hangot ütött meg a Fila Rap Jamek által kitermelt magyar rap szcénában. Mind a hangzás, mind a hanghordozás különbözött attól, amit magyar fülek magyar rap néven hallottak. Azonkívül, hogy a rímek és szójátékok addig ritkán tapasztalt mesterművek voltak, a két mc olyan történeteket mondott el Budapestről és a vidékről, valamint az utcákon zajló életről, amivel nem csak a lakótelepeken szotyizó srácok tudtak azonosulni, hanem a kertvárosi graffitis bandák, és a bölcsész értelmiségi fiatalok is meghallották benne pontosan azt a világot, amelyben élnek.

 

 

A nemrég megjelent második album, a Kottazűr egy kétlemezes pakk, teli az előző óta felgyülemlett, eddig kiadatlan dalokkal, rap zenévé változtatott slam poetry szövegekkel, és olyan számokkal, amiket megint lehet majd partykon részegen, vagy a boltban kenyeret és pálinkát vásárolva idézni. Közreműködik a lemezen mc Zeek, Sena és a Nem Közölt Sáv két mc-je, a zenéket Cadik, Slow, Kunert Péter és Akkezdet Phia Saïd szerezte. Az ismerősen hangzó dallamminták mellett, egy-egy dal szövege az első album verzéinél is érzékletesebb leírást ad a túlságosan ismerős magyar valóságról.