Ajja: Nincsenek falak – először Budapesten

// 2016-03-29

Különleges estére készülhetünk április első szombatján: a globális goaszcéna egyik legfontosabb alkotója (aki ugyanakkor nem önmaga paródiájaként haknizó nagy öreg, hanem ereje és alkotókedve teljében lévő, nagyon aktuális előadó), Ajja lép föl először Budapesten, ráadásul rögtön háromórás szettel, ráadásul egy olyan exkluzív helyen, ahol még soha nem volt goaparty. A svájci illetőségű zenei multitálentum velős interjúval vezeti föl budapesti fellépését, melyben sosem hallott részletességgel magyarázza a szabadtéri és a klubbulik közti különbséget, (jogosan) széthájpolja Ozorát, és megvilágítja, hogy miért olyan egyediek a szettjei. 

ajja live végre péntek buli party ajánló interjú ozora fesztivál szett klub prlmnt ingyenjegy belépő-nyereményjáték tánctér szabadtér zárt tér svájc közönség hangzás yabyum cosmosis tanya nagyszínpad chill dome dickster burn in noise infinity gritti show novelty engine psyrie vibes jamaica európa radiozora ableton pythonscript ipad lemur virus ti2 mix chakacsütörtök margitsziget wndrlnd corvin logic bomb mozi dj wegha tsubi dr space Psyletzky chillbár moszkva goatika para halu traum atlas

Ajja (nem Ozorán)

Először lépsz föl Budapesten. Van korábbról bármi élményed a városról?
– Vannak magyar gyökereim, ezért nagyon kiváncsi vagyok a kultúrára úgy általában véve, de ez lesz az első alkalom, hogy a fővárosba látogatok, fellépőként vagy akár csak turistaként. Mindig is azt hallottam, hogy csodaszép hely. Ami a bulit illleti, izgatottan várom azt is, mert ez egy remek alkalom, hogy lássam, milyen a helyi psytrance-szcéna, a masszív ozorai tánctér lencséinek szűrése nélkül, ami általában a helyi és a nemzetközi közönség elegye.

Ritkán játszol zárt klubokban…
– Jó az is pedig, csak persze más okból. Azt hiszem, főleg annak tudható be, hogy jobban szeretem a szabadtéri partykat, hogy ott másként terjednek a hanghullámok. Nincsenek falak, amibe beleütközhetnek, szabadtéren a hangok kifolynak a hangszórókból és zavartalanul teszik a dolgukat, így a zene élményét direkt a hangszórók adják anélkül, hogy félrevezető visszaverődések zavarossá tennék a hang mezejét. Szerintem ez egy tisztább kapcsolódásra ad lehetőséget a táncolók és a zene, illetve az előadó között. Egy klubban a közönség általában jön-megy. A hangszórókból kipréselt levegőnek még egy jó akusztikai környezetben is mennie kell valahova, ami azt jelenti, hogy elég magasra emelkedhetnek a hanghullámok. Zárt térben a zene teljesen máshogy érzékelhető, gyakran sokkal intenzívebb és zajosabb, mint szabadtérben. Ez azt jelenti, hogy a zenét a klubokban sokkal inkább a puszta erejéért, a tánc alapjaként, vagy a hangulatért, hangzásért értékelik. Az ilyen alkalmakra szokta sok producer minimalizálni húzóslágereit klubverzióra. Viszont amit nagyon szeretek a klubfellépésekben, hogy intimebb kapcsolatod van a tömeggel. Mivel csak egyéjszakás a buli és a tánctér is kisebb, mint a fesztiválokon, ugyanazokat az arcokat látod egész este, és emiatt máshogy tudsz kommunikálni velük, mint egy nagy fesztiválon.

Évek óta rezidens vagy az Ozora Fesztiválon, szólóprojekted mellett több más formációval is felléptél, mint például a Yabyum, a Novelty Engine, Cosmosisszal a nagyszínpadon vagy Tanyával a Chill Dome-ban.
– Minden évben nagy megtiszteltetés számomra, és büszkeséggel tölt el, hogy része lehetek az ozorai családnak. Függetlenül attól, hogy a szólószettemet nyomom vagy valamelyik másik live-formációval lépek föl, már hónapokkal korábban nagy örömmel tekintek előre, és megpróbálom a lehető legjobban megszervezni, hogy mindannyian jól érezzük magunkat a show alatt. Idén Dicksterrel és Burn In Noise-zal egyesítjük erőinket egy új projektben, melyet Infinity Grittinek hívnak. Ez egy laza funkypszichedelikus nappali tánctéri projekt, mellyel először lépünk föl Ozorán. Már sok track született, de szeretnénk jó magasan tartani a live-ozás lehetőségét, mivel ez az egésznek a sava-borsa. Nem mintha azon lennék, hogy minden évben esztelen ötletekkel rukkoljak elő, de be kell vallani, Ozora befogadó közege hozzásegített, hogy jópár ilyen projekt magjai kirügyezhessenek, amiért egész életemben nagyon hálás leszek.

2016-ban mire számítsunk tőled a fesztiválon?
– Idén visszatér a Novelty Engine: Psyrie Vibes formáció; tavaly a nagyszínpadon volt az első találkozásunk, és annyira élveztük mindannyian, hogy rendkívül örülünk az ismétlésnek. Az elmúlt pár hónapban nagynehezen sikerült időt szakítanunk zsúfolt hétköznapjainkból, és egy albumon dolgoztunk, fájlokat küldözgetve ide-oda egymásnak Jamaica és Európa között, melyek mind itt landoltak a stúdiómban Svájcban, ahol dolgozom. Ez az egész egy kicsit olyan, mint egy óriási kirakós. Remélem, az album elkészül Ozorára, de még ha nem is, biztosak lehettek benne, hogy minden számot lejátsszunk nektek élőben. És természetesen fellépek ismét a szólóban, Ajja-szettemmel is. A tavalyi, amit Ozorán játszottam, az év egyik fénypontja volt számomra, így nyilván elképzelhető, mennyire várom ezt is, de egy kicsit azért izgatott is vagyok ezzel kapcsolatban. Szerintem ez jó dolog – amikor feszült vagy, akkor még jobban odafigyelsz, ami a legjobb mód arra, hogy nagyszerű szettet játssz.

Mennyiben kapcsolódik az április másodikai budapesti partyhoz a Radiozora számára készített mixed?
– Otthon vettem föl ezt a szettem, az Ableton felszerelésemmel, saját készítésű, személyre szabott pythonscriptekkel, melyeket az Ipad Lemur setuphoz kapcsoltam, és az imádott Virus TI2-el. A mix kifejezetten erre az alkalomra készült. Sokan kérik tőlem, hogy töltsem föl a mixeimet, de sosem sikerül, köszönhetően annak, milyen sok kiadatlan anyagot játszok, beleértve a barátokkal közös projekteket, akik nem biztos, hogy szeretnék, ha feltölteném a még nem véglegesített, de már játszható trekkeket. Ugyancsak sokan kérdezik, hol lehet megvenni azokat a számokat, melyeket játszok, de nem tudok segíteni nekik, mert ezek általában még sehol sem kaphatóak. Ezért most olyan mixet akartam csinálni, melyben csak már kiadott felvételek vannak, amiket könnyedén meg lehet találni.

Hol lesz, kik lesznek még, ki csinálja?

A Wegha-féle szervezőcsapatnak, a Végre Péntek!-nek már számos erős estét köszönhettünk, és ha a késő tavasztól koa őszig tartó Chakacsütörtök sorozatot is hozzávesszük a margitszigeti Wndrlnd-ben, talán ki is mondhatjuk, hogy az egyik legjobb goás bandáról van itt szó. A zene, a hangulat és a helyszínválasztás is szinte kivétel nélkül mindig rendben van (legutóbb a Corvinra vittek bulit, karácsony előtt a Logic Bombot). Most sem lesz ez másként, a Prlmnt izgalmas helyszínnek ígérkezik: egyrészt goabuli itt még nem volt, másrészt a nagy tánctér fölött ki lehet nyitni tetőt (az 1926-ban átadott moziépület ezzel egyedülálló volt az országban; ekkoriban amúgy sok mozinál a nyitható tető kábé alapfelszereltségnek számított). Nos, krónikus szabadtéribuli-hiány esetén ez komoly fegyvertény.

Ajja persze nem egyedül fogja megtölteni zenével a nagytermet: Wegha, Tsubi, Dr Space és Psyletzky gondoskodik róla, hogy reggelig esély se legyen elhagyni a táncteret. Külön chillbár is lesz, ahol szintén különlegességekre lelhetünk: meghallgathatjuk többek közt a psy-világhíres moszkvai Goatika chillout-szettét és a szintén psy-világhíres magyar Para Halu psychill-projektjét, a Traum Atlast is.

Játék

Pontosan hánynál (perc:másodperc) kezdődik a Koncertblog Best of 2015 Psytrance Session mixünkben Hoodwink száma? (A helyes válasz: 37:27.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk április 2-án, szombaton délután háromig Ajja tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül négy nyertest választottunk: Farmosi Balázst, Kelemen Gergelyt, Pásztor Kingát, Szabó Szilárdot, akik ingyen mehetnek a szombat esti Végre Péntek Special – Ajja Live partyra, a Prlmnt-be. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a buliba bejutás módját.

Koncertblog Session podcast-sorozat

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve – a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött – ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic – podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig – a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r’n’b – podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek – Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco – podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal – podcaster és artworker:Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum’n’bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint – podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál – podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok – fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker:Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!