Agyarország evolúciója

// 2017-04-27

Magyarország, stílszerűen – és mai magyar állapotokat is híven mutatva – Agyarország legnépszerűbb keményvonalas-rádiórát rockzenekara végre fellép az Arénában. Ez igazi örömünnep minden rajongó számára, azok pedig vannak szép számmal. Varázsgömb nélkül is lehet sejteni, hogy teltház lesz, ami az ország legnagyobb fedett koncerthelyszínén olyan tízezer embert jelent. Ha abból indulunk ki, hogy huszonnyolc éves fennállásuk alatt konkrétan több generáció dúdolta/hörögte/üvöltötte a szövegeiket, ez a tömeg garantáltan meg fog jelenni a péntek esti Tankcsapdán.

Tankcsapda koncert Papp László Budapest Sportaréna Reload Pennhurst előzenekar Punk and roll A legjobb méreg Jönnek a férgek Az ember tervez Debrecen Lukács László Pecsa Eleven koncertlemez kislemez Buzsik György dobos Elek Ottó Sony Music Cseresznye Fejes Tamás Agyarország Baj van! Itt vannak a tankok turnéfilm Élni vagy égni Örökké tart punk rock heavymetal füstgép Nürnberg Sapka heavyrock Rio belépő-nyereményjáték ajánló ingyenjegy

Mi lesz?

Valószínűleg ha most visszamennénk az időben ’89-be, és megkérdeznénk a zenekart, mit gondolnak, mit fognak csinálni 2017. április 28-án, erős a gyanú, hogy a válaszuk nem az, hogy a legnagyobb fedettpályás koncerttérben tolnak majd teltházas koncertet.

A zenekar 1989. október 14-én lépett föl elezen a néven Debrecenben. Eleinte punkot őször toltak, ez lassan finomodott rockzenévé, és míg az először az Auróra előzenekaraként mutatták meg magukat, addig ’94-ben már ugyanezt a Motörhead előtt játszva tették.  Igaz, a köztes időben kiadtak két albumot, olyan klasszikusokkal, mint a Punk&roll és A legjobb méreg.

Szintén ’94-ben jöttek, vagyis: Jönnek a férgek. A következő év karácsonyán volt az emlékezetes Pecsa-koncert, ami később hagyományteremtőnek bizonyult. A debreceni zenekar egyre elismertebb lett, eztán jött Az ember tervez című lemez.

A bandáról már ekkortájt, ’96-ban dokumentumfilm készült, de ezen kívül kiadták első koncertlemezüket (Eleven) is, valamint egy elég merész próbálkozás is napvilágot látott: egy, a saját számaikat feldolgozó, angol nyelvű kislemez.

Már külföldi és hazai turnék voltak lefixálva, mikor szerencsétlen módon a dobos, Buzsik György egy koncert előtt leesett a színpadról, így a turné elmaradt. Ő még egy album elkészítéséig tag maradt, de végül kiszállt a buliból.

Az új dobos Elek Ottó lett, de tíz évvel az első demók után komoly változás történt, a zenekar leszerződött egy major-kiadóhoz, a Sony Musichoz. Nem volt tehát kétség, hogy nagyon befutottak, nagyjából minden lemezük aranylemez, sorra nyerik az elismeréseket. Ha zajt akarok!

A tízéves évfordulóra koncert és egy kiadatlan számokkal megjelent album készült, mely tartalmazta a mindenki által ismert slágert. A koncerten az eredeti felállásban játszottak, azaz Lukács Laci, Buzsik György és Cseresznye.

Az újabb tagcsere 2000-ben történt, mikor is Fejes Tamás váltotta Elek Ottót a dobok mögött. Az Agyarország  fél év alatt aranylemez lett. 2002-ben újra kiadták a Baj van!-t. Ezután turnéfilm, Itt vannak a tankok címmel.

Az új album mindössze két hónap alatt lett aranylemez. Az Élni vagy égni az összes létező szakmai díjat besörpörte a zenekarnak, az Örökké tart annak ellenére, hogy valahol mégiscsak egy egykori debreceni punkzenekar száma, hetekig vezette a slágerlistákat.  

A koncert

Teltházas rockbulira kell felkészülni, ahol a rendszerváltás óta eltelt majd’ harminc év magyar (rock)zenei evolúcióját meghatározó zenekar előadja a legbitangabb slágereit. A hely és az esemény léptékéhez dukáló  nagyszabású kiadásban, ahogy tudni lehet, füstgép is lesz, meg körberajongható színpad, köralakú színpad, melyet a közönség körbevesz.

Hol, mennyiért?

Döbbenetes módon most először adnak koncertet a  Papp László Budapest Sportarénában. Jegyek a nyolcezer-kilencszáz és (majdnem) húszezer között kaphatók.

Előtte mi lesz?

Két figyelemre méltó előzenekar, feltehetően éppen hogy az cikk tárgyát képző együttes nyomdokaiba igyekvők. A Pennhurst és a német Reload lesznek az este felvezetői, előbbi viszonylag friss projekt, 2014-ben alakultak és numetalnak definiálják magukat. A Reload viszont már 2001 óta óta működik, heavyrockot játszanak, és Nürnbergből érkeznek a koncertre. A hatos kapunyitás után hétkor a Pennhurst, nyolctól a Reload, kilenctől pedig maga a ‘Sapka lép színpadra.

Hype

Az ország egyik legkirályabb zenekara először az Arénában.

Körberajongható színpad.

Mikor tízezer torokból szól, hogy “elrepülök Rióba, beszállok egy kabrióba, élvezem a dolce vitát, este megkeresem Evitát, a zsebem tele lesz lével, passzolgatunk Pelével”.

Játék

Mit figyeltek a tankok a jelentkező produkcióknál 2011-es, Zwack Unicummal közös Tehetségvadászat versenyükön?

Segítség akkori cikkünk harmadik bekezdésében, a helyes válasz: “Azt figyelik majd egy-egy produkciónál, hogy az mennyire színpadra termett.”

A megfejtéseket április 28-én, péntek délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Tank tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Huber Arnoldot és Szalay-Kovács Anettet, aki másodmagával ingyen mehet a péntek esti Tankcsapda-nagykoncertre, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Koncertblog Session podcast-sorozat

Földöntúli epikus robotzene, Âme-tributemix / house, technó, deephouse, minimál – podcaster: dj Sobek, artworker: Dori Pazonyi

Elegáns és szép house – podcaster: Robert R. Hardy, artwork: Legendary Moments

A magyar technó legjava Dr. Zoidberg csoportterápiájában – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Dori Pazonyi

A lányok, a lányok, a lányok ördögök / neurofunk-drum’n’bass – podcaster: Selekta, artworker: Dori Pazonyi

Ha kicsi a tét, a kedvem sötét – Koncertblog Guido & Maurizio de Angelis Session / podcaster: dj Muttley, artworker: Dori Pazonyi

Sok jó ember, legyél te is köztük / koncert-podcastek: AirtistDeleyGrabanc, artworker: Mill

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve – a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy podcaster: dj Görgő, artworker: Mukiellő

Nők a pult mögött – ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic – podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig – a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r’n’b – podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek – Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco – podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal – podcaster és artworker: Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum’n’bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint – podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál – podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok – fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!