A sokadik bristoli fenomén: Phaeleh a Dürerben

// 2018-03-12

Unod már az átkozott és mostanra már sanszosan büdös télikabátot, hogy olyan lassan jön a tavasz, hogy minden szürke és unalmas? Vagy épp azt, hogy semmi izgalmas elektronika sincs a nagyvárosban? Nos, akkor minden tekintetben jó hírünk van: korunk egyik legnehezebben beskatulyázható előadója, Phaeleh hoz egy kis tavaszt szerdára a ködös Albionból – zeneit legalábbis biztosan. Megvan, kik nyertek jegyet.

Mikor lesz, hogy lesz?

Szerdán tökéletes lesz kimozdulni, hiszen másnap nemcsak egy egyszerű szabadnap lesz, hanem egyenesen március 15-e, következésképpen abszolút legitim legurítani pár pohárral a forradalom hőseinek emlékére. A szervezéshez valóságos konzorcium állt össze: a MADTING és a Fingers Crossed mellett a méretes mélynyomókat szállító Dub Phase is odatette magát. Akik követik a MADTING havonta jelentkező klubestjét, nem lesznek meglepve, ezúttal is Defcon J, Illrock, mc Fantom, Spade és Rya kanyarít pattogós UK garage-, grime-, és egyéb basszusorientált partyhimnuszokat.

 

Phaeleh

Bristol sokat adott a rafkós, minőségi elektronikának. Elég csak a Massive Attackre, a Portisheadre, Roni Size-ra, a Kosheenre, az Eats Everythingre, vagy épp a Stanton Warriorsra gondolni, hogy eltűnődjünk, vajon mit tehetnek a bristoli csapvízbe. Phaeleh aka Matt Preston már ezeken a helyi hősökön szocializálódott, és le se tagadhatná szülővárosának hatását, 12 éve indult karrierje jól tükrözi zenei örökségét. No meg a kiterjedt hangszeres tudását: tíz hangszert kezel magabiztosan.

Mindössze két év kellett, hogy kiadót találjon magának, az Afterglo – a bristoli Chemical Records egyik alcímkéje – egyből lecsapott a Fallen Light című lemez anyagára, mely csapongó, atmoszferikus hangulataival igazi ínyencség volt. A tekintélyes brit napilap, a Guardian szerint az album csak úgy gyöngyözi magából a minőséget.

Mára Phaeleh (ejtsd: Fella) már 5. kiadott albumán is túl van, a legutóbbiban – a tavalyi Lost Time-ban – sem hazudtolja meg önmagát, gyönyörűen lavírozik a finom zongorás klimpírozások, a mélabús triphopos ütemek és a finom ambientes csillezés között, de az olyan számokban, mint a Galaxies vagy az Everyone, azért simán odatette a dubosabb, garage-osabb, pulzálóbb hangzást. Rá is aggatták valamikor a cinematic elektronika címkét, amit ugyan senki sem tud hova tenni, de legalább most már van ilyen is. Bár a Lost Time-on kevesebb garage- és dubstep-alap van, a buliban azért jó eséllyel a pörgősebb darabokhoz fog nyúlni. Vagy nem. Meglátjuk!

 

Hol lesz, mennyiért?

Mivel komoly az érdeklődés, a buli átkerült a Dürer Kert nagytermébe, így ismét elérhetőek az online jegyek, melyeket 3000 forintért vesztegetnek, ám szerdán már 3500-ba fognak fájni. Persze nem kell megvenned, ha velünk játszol és szerencsés is vagy!


 

Játék

Melyik együttes a Stanton Warriors kedvence a bristoli szcénából? (Segítség az épp négy évvel ezelőtti interjúnkban.)

A megfejtést március 14-én, szerdán délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre egy Phaeleh tárgyú levélben. A helyesen válaszolók közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek az esti Phaeleh-partyra, a Dürer Kertbe. A nyertesek: Pável Tamás és Veréb Eszter. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a bulira bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!