A punk hegedűs – Nigel Kennedy-duplakoncert az Arénában

// 2015-12-10

A Magyar Virtuózok Produkció közreműködésével december 14-én, hétfőn a brit Nigel Kennedy kétszer is elhúzza minden komolyzenére legalább minimális affinitást mutató nótáját a Papp László Sportarénában. A fő attrakció a nemrég komoly ráncfelvarráson átesett Vivaldi Négy évszaka sajátos újraértelmezése.

nigel kennedy virtuózok vivaldi négy évszak duplakoncert jimmy hendrix the doors the who bbc symphony orchestra fats waller guinnes rekordok könyve ingyenjegy belépő-nyereményjáték Papp László Budapest Sportaréna ajánló kiss zoltán váradi gyula sándor zoltán klasszikus zene komolyzene london izrael aston villa mockney cockney akcentus kennedy experience
                                                             Villa Forever!

 

Mikor lesz, hogy lesz?

December 14-én, hétfőn, először délután kettőkor, majd este nyolckor kezdődik a műsor. Az még oké, hogy duplakoncert (sőt, szinte smafu, végül is Violetta-koncert például egymás után négy volt augusztusban), sőt még az is, hogy egy napon, de az mennyire durva már, hogy első műsor hétfőn délután kettőkor van. Nigel korábban már többször járt nálunk, és a klasszikus zenéhez fűzött egyedi látásmódja révén számos rajongót szerző művész többször is megjegyezte, hogy a magyar hegedűsök mennyire tehetségesek. Ezért idén úgy gondolta, meghívja néhányukat egy közös dzsemmelésre. A választása az első magyar komolyzenei tehetségkutatóban, a Virtuózokban felbukkant Kiss Zoltánra, Váradi Gyulára és Sándor Zoltánra esett. A velük közös koncert után pedig a hegedű fenegyereke adja elő a legnagyobb sikereiért felelős darabot, a Négy évszakot, amit mivel már kábé ezerszer előadott, kicsit legalább annyira a maga, mint a változó közönségigények miatt átértelmezett – végre.

Hol lesz?

Hol máshol, mint a Papp László Budapest Sportarénában, egy ekkora sztárnak ez dukál.

A hegedűművész botrányhős

Születni tudni kell, és Nigel már ezt nagyon jól hozta, hiszen nemcsak édesapja, de nagyapja is csellista volt, méghozzá a BBC Symphony Orchestrában, ráadásul még a nagymamája is elismert zongoristaként működött. Így azért nem is annyira meglepő, hogy tízéves korára már Fats Wallert játszott hallás után zongorán, amit biztos nem a világhírű Yehudi Menuhin zeneiskolájában szedett össze, ahova már hétévesen felvették. Karrierje a Négy évszakkal indult be, amivel bekerült Guinness Rekordok Könyvébe is a legtöbb eladott klasszikus zenei lemez kategóriában – a korong két évig vezette a brit klasszikuslemez-eladási listákat, és máig több mint hárommillió példány talált gazdára világszerte belőle. Azt talán mondani se kell, hogy kitömték díjakkal. Hitvallása, hogy a klasszikus és a modern komolyzenét a lehető legszélesebb körrel megismertesse és megszerettesse. Előszeretettel nyúl modern zenékhez is, az 1993-as Kennedy Experience lemezén feldolgozott több Jimmy Hendrix-számot, egy évre rá pedig több The Doorst is, sőt 2000-ben felbukkant egy The Who-koncerten, és lenyomott egy hegedűszólót. Excentrikus öltözködése mellett saját akcentust is kialakított, melynek a “Mockney” nevet adta, ami egyfajta gyerekes kiejtéssel társított cockney-akcentust takar. Ezzel aztán sokakat megbotránkoztatott, csakúgy, mint a makacs távolmaradásával Londontól. Ízig-vérig Aston Villa-drukker, aktívan politizál, elkötelezett szocialista, és nyíltan kritizálja Izrael politikáját, és bojkottálja az országot.

Hype
 

  • A világ legszínesebb hegedűvirtuóza egy színpadon a jövő magyar tehetségeivel.
  • A legemészthetőbb, mondhatni, legslágeresebb klasszikus darab, a komoly ráncfelvarráson átesett Négy évszak élőben, Nigel Kennedy-módra.
  • Duplakoncert, az első hétfőn délután kettőkor.
     

Játék

Miben volt még tehetséges a zenén kívül David Helfgott zongorista, aki november elején koncertezett Budapesten? (Segítség ajánlónkban.)

A megfejtéseket december 14-én, hétfőn délelőtt tizenegyig várjuk a jatek@koncertblog.hu-ra Nigel tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül négy nyertest választunk: Asbót Kingát, Horváth Gábort, Szirmai Klaudiát és Tóthfalusi Andreát, akik ingyen mehetnek az aznap esti Nigel Kennedy-koncertre a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!