A nacionalisták mindenhol a tudatlan emberek félelmeit lovagolják meg – Ross Godfrey a Morcheebából

// 2014-12-04

December nyolcadikán, hétfőn a Morcheeba látogat el ismét hazánkba, és akik a Syma Csarnokba látogatnak, biztosan nem fognak csalódni: nyilván hamisítatlan keserédes melankóliával nyakon öntött, lounge-os triphopestet élvezhetnek majd a kétségbeejtően pozitív attitűddel felszerelt együttestől. A koncert apropóján beszélgettünk Ross Godfrey-val, a Morcheeba masztermájdjával a triphopról, az egészéges életről és az aktuális bevándorlóellenes politikai nézetekről. Ezek után pedig játék két párosjegyért, melynek megvannak a nyertesei.

Olyan együttesekkel együtt robbantatok be a triphopba, mint a Massive Attack, vagy a Portishead. Hogy érzed, mi változott a szcénában, mióta elkezdtétek?
– Nem mondanám, hogy manapság lenne triphopszcéna, vagy szcénák úgy egyáltalán. Minden fragmentált, az emberek, akik szeretnek egy bizonyos stílusú zenét, szét vannak szóródva a világ minden részén, és a zenét a számítógépeiken hallgatják. Ezek az emberek nem fognak összejárni péntekenként egy klubba Bristolban.

A triphop aranygenerációjából ti vagytok a legaktívabbak. Mi az, ami még mindig visz előre titeket?
– Személy szerint nagyon szeretek gitározni, és bírom az utazgatást is, így a turnézás is rendben van. Mindig is azt gondoltam, hogy egészen öreg koromig aktív leszek, és akkor majd fogok tudni blues-t játszani rendesen.

Az utolsó, Head Up High albumotokon több számban is, mint például a Make Beleiverben vagy a Release Me Now-ban használtatok kurrens, pörgős alapokat, míg a számok többségében igazi morcheeba-s, lounge-os melankólia uralkodik. Mi volt a koncepció az album írásakor?
– Azért csináltunk pár pörgősebb számot, mert nagyon szeretjük ezeket a gyorsabb alapokat. Viszont mindig arra törekszünk, hogy gyönyörű számokat írjunk, és ez a legfontosabb. Paul viszont úgy gondolja, hogy ha már tinigyerekek is ezt hallgatják, akkor ő megpróbálja megfogni a stílusban értékelhető dolgokat, így legalább nem cinikus apaként nyomja.

Sokat koncerteztek, mit szerettek jobban, nagy fesztiválokon játszani vagy inkább a klubokban fellépni?
– Mindkettőnek megvannak az előnyei, minden attól függ, hogy milyen jó maga a klub, vagy a fesztivál. Milyen a szervezés, a közönség és milyen hangulatot tudnak csinálni.

Pár évet Hollywoodban töltöttél, mennyire más élmény filmekhez zenét szerezni, mint albumokon dolgozni a zenekarral?
– Nos, alá vagy rendelve a rendezőnek, így nagyon más, mint a saját albumodon dolgozni. Nem te vagy a főnök, követned kell a sztorit, és annak a hangulatát. De ugyanolyan nagyszerű érzés, amikor elkészülsz vele.


Paulnak komoly egészségügyi problémái voltak a múltban. Cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, és ez ihlette a Blood Like Lemonade albumot. Fontosnak tartjátok az egészséges élet népszerűsítését?
– Szerintem nagyon fontos, hogy egészséges maradj, ha felelős vagy emberekért, csakúgy, mint a családodért. Ahogy öregszem a másnapok egyre jobban megviselnek, így jobb érzés tisztának maradni. De nem akarom, hogy az emberek az én példámat kövessék, kérjék ki egy profi véleményét!

Gyakori téma az Egyesült Királyságban az EU-ból való kilépés. Te hogy állsz ezzel?
– Én abszolút EU-párti vagyok, de nagyon szeretem, hogy nem euró van nálunk. Így nekünk megvan a legjobb dolog mindkét oldalról. Európának jobb együtt, csak meg kell tanulnunk értelmesen kezelni a különbségeinket.

A napokban bevándorlóellenes intézkedéseket vezetnek be nálatok, hogy elrettentsék a bevándorlókat. Mit gondoltok a hasonló szankciókról?
– Nacionalista politikusok minden országban a tudatlan emberek félelmeit és xenofóbiáját lovagolják meg, hogy hatalomhoz jussanak. Mást se akarnak, mint hatalmat, és nem az állam érdekeit tartják szem előtt. De a valóság az, hogy az Egyesült Királyság nagyon sűrűn lakott szigetcsoport, nyolcszor annyit fogyasztunk, mint amit előállítunk. Mindenesetre nem jó dolog, ha túlnépesedünk. A legtöbb bevándorló csak átmenetileg jön ide, amíg összeszedi magát anyagilag, aztán hazamegy, amivel nekem semmi bajom.

Játék párosjegyekért, nyertesekkel

Melyik erdélyi kastélynál kezdett esni az eső tavaly Morcheeba-koncert előtt? (Segítség nyári cikkünk közepe felé, az interjúrész elején, a helyes válasz Bánffy-kastély.)

A megfejtéseket december nyolcadikán, hétfőn délig vártuk a koncertblog1@gmail.com-ra Morcheeba tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest válaszottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a hétfő esti Morcheeba-koncertre a Syma Csarnokba: Farkas Pétert és Lates Krisztinát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!