A múltad a jövőd – jegyet nyertek Benkő László és András Tóth közös elektroestjére!

// 2015-04-22

Formabontó kezdeményezés keretében a Hangmúzeum Budapest összehozza a magyar elektronikus szcéna két meghatározó alakját, Benkő Lászlót (!) és András Tóthot egy egyedülálló péntek estére a Teslában, ahol a város egyik legjobb hangrendszerén találkozik a magyar elektró múltja és jelenje. Megvannak a jegynyertesek.

Omega-archív – jobb oldalon a fiatal Benkő László

 

Benkő László ikonikus figurája a magyar elektronikus színtérnek, nemcsak azért, mert ő használt szintetizátort először hazánkban, 1973-ban, hanem azért is, mert hozzá köthető az 1976 és 79 közötti spacerock-korszak okosan struktúrált szinterzitárszólóinak nagy része is – az Omega tagjaként. Ő volt a szólóban is leginkább aktív tagja az Omegának. Az Űroperát 1980-ban mutatták be a Planetáriumban, az 1982-es Lexikon című lemeze pedig meghatározó volt a legtöbb elektronikával foglalkozó zenésznek és dj-nek később.

Az album zenei világa sokaknak idegenül hatott először a maga torzított hangmintáival, éterien megnyújtott háttérszólamaival, határozott dobalapjaival. Az egész albumra jellemző egyfajta helyenként könnyedebb, néha viszont sújtó keménységű pszichedelika, ami leginkább a Guernicában csúcsosodott ki; de könnyed elektrodaraboknak ott volt például az Atlantis vagy épp a Jaguár. Szólólemezeiből a filmzenéken és mixlemezeken kívül a 2012-es Másik Világ nagylemez emelkedik ki, melyen a hangzásvilág már sokkal modernebb, letisztultabb volt, de nem csoda harminc év telt el közöttük.

Az est másik fellépője András Tóth, aki a Contra Mundum csapat tagjaként house/techno-dj-ként ismert, és elsősorban persze a fiatalabbak körében. Szelekciójára jellemzők a dubos hatások, melyeket azért többnyire erős basszusok is kísérnek, és a billentyűs hangszerek gyakori jelenléte. Nem csoda, hiszen hatéves kora óta zongorázik, ami központi szerepet tölt be az életében. Már többször tartott zongoraesteket is Erik Satie műveiből, vagy épp improvizált a húgával, Tóth Dórával az A38-on. Komolyzenében és elektronikában egyaránt rendszeresen jelentet meg saját számokat, a többnyire minimátechnót idéző elektronikus munkái az amerikai Alphahouse kiadónál jelennek meg.

A kuriózumnak számító esten kiderül, vajon tényleg annyira távol esik-e egymástól ez a két generáció, mint azt sokan gondolják. Közben a háttérben, a vetítőfalon a magyar animáció 1960 és 1980 közötti fénykorának mesterművei pörögnek majd. A belépő ezerötszáz forintot kóstál, de pár szerencsésnek még ezt sem kell kifizetni, ha helyesen válaszol a következő kérdésre.

Játék

Ki volt a vendég az András Tóth csapata, a Contra Mundum kiadójának hivatalos startpartyján októberben? (Segítség akkori ajánlónk középtáján, a helyes válasz Butane.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Hangmúzeum tárggyal 24-én, pénteken délután kettőig. A helyes megfejtést küldők közül öt nyertest választottunk: Jónás Gergőt, Karvalics Pétert, Mártha Lászlót, Piri Rékát és Szomolya Esztert – ők ingyen mehet a péntek esti Hangmúzeum Budapest estre, a Teslába. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a eseményre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!